miercuri, 10 iunie 2009

Plecarea, nu rocada

Acuma ca la poker. Pe masă se văd numa 3 cărţi, două cărţi tre să mai vină şi toţi îşi socot şansele reieşind din perechea de cărţi pe care o ştiu numai ei, deşi nu ştiu alte nouă perechi de cărţi din mâinile adversarilor. Tăţi vorbesc despre alegeri, iar azi şi despre Lupu.

Lupu o luat azi de capu lui o decizie, oleacă nu chiar aşa cum mă aşteptam eu. Cred că devenisem sceptic şi nu mai credeam în individul din sistem. Speranţa a renăscut (nu comentaţi că e înşelătoare).

La citirea declaraţiei lui Lupu mi-au atras atenţia două momente.

În primul rând, cât de puţin a menţionat Marian Lupu despre realizările sale în PCRM şi cât de diplomatico-evaziv şi-a justificat prezenţa în această formaţiune:


Observaţi unica greşeală de tipar din tot textul: "prefererat". Cred că era nervos când scria anume acest fragment. Altfel cum un om atât de şcolit cum este Marian Lupu ar fi putut să nu-şi dea seama că viziunile paralele sunt anume acele viziuni care nu se intersectează. Adică nu converg:



În traducere: "Sorry, paţani, voi ganiţi; dacă până acuma ne-am bratanit, amu deamu gata. Eu gata deamu nu-s cu voi v prinţipe."

Apropo, lucrul în echipă, la care s-a referit atât de des Marian Lupu, în Partidul Comuniştilor funcţionează probabil ca și în serialul ”IT crowd” (superb fragment). Este și traducerea în rusă.

În al doilea rând, am remarcat cât de diferit de limbajul de lemn din exemplele de mai sus a fost stilul lui Marian Lupu în expunerea dezacordului cu linia promovată de PCRM. Aici el este retoric, ironic şi probabil mai sincer. Aproape scris de blogger:


În concluzie, după citirea textului şi după sekasul (C)aprodul de astăzi din Parlament, chiar cred că plecarea lui Marian Lupu este cu adevărat o plecare, adică o pierdere pentru PCRM. Şi nu o rocadă regizată (Mark Evghenievici nu l-ar fi numit "isteric") care să aducă guvernării voturile eşichierului politic de centru. PDM, primul partid la care m-aş aştepta să adere Marian Lupu, nu pare prea prieten cu comuniştii şi nu cred că dacă ar avea de ales, ar prefera PCRM în schimbul unei drepte unite.

Toate astea îmi dau câteva speranţe în plus în vederea câştigării partidei de poker anticipate. Nu de alta, dar careul PCRM (Voronin, Tkaciuc, Greceanîi, Lupu) s-a transformat într-un trei de-un fel.
În aceste condiții, rămâne să vedem dacă combinația opoziției se va transforma dintr-un trei de-un fel într-un full house câștigător (Diacov+Lupu?).

Un comentariu: