miercuri, 19 decembrie 2007

Limba, neam, popor

Ieri la stirile ProTV m-am bucurat ca la victoria unei echipe de fotbal, atunci cand am vazut cat curaj au avut profesorii de la Balti. Serios m-am bucurat, de parca am inscris un gol maghiarilor.

26 de profesori universitari au semnat o scrisoare deschisa la adresa presedintelui in care se declara indignati de decizia acestuia de a impune lingvonimul de limba moldoveneasca in scolile de la Balti de la unu septembrie viitor. Se pare ca nuca de la Balti e prea tare pentru spargatorul de la Chisinau, si lupta asta nu se da chiar asa de usor.

Profesorii de ieri se intrebau retoric cine vor fi lingvistii care vor elabora manualul de limba moldoveneasca... Iarasi alde Stati?

Cu aceasta ocazie am hotarat si eu sa-mi fac publica atitudinea fata de chestiunea natiunii, poporului si limbii in tara noastra. Macar prin intermediul blogului.

De la bun inceput insa vreau sa spun ca parerea mea nu a fost niciodata intampinata fara rezerve de conlocutori.

Asadar, chestiunea poporului si a natiunii. E o treaba foarte controversata, nu numai la noi, dar si in alte tari. Unele state fac diferenta oficiala intre natiune si popor: Spania, Italia, Slovenia, Grecia, iar altele nici nu vorbesc de natiune: Germania, Elvetia, Cehia, Finlanda.

Natiunea in general e un termen destul de recent in dimensiune istorica. Aparut in secolul XIX, acest cuvant desemneaza, asa cum DEX defineste, "o comunitate stabilă de oameni, istoriceşte constituită ca stat, apărută pe baza unităţii de limbă, de teritoriu, de viaţă economică şi de factură psihică, care se manifestă în particularităţi specifice ale culturii naţionale şi în conştiinţa originii şi a sorţii comune". Definitia din DEX e pe undeva prea "romaneasca", pentru ca, in afara de Romania, Ucraina, Lituania sau Croatia, putine sunt statele care identifica "natiunea" cu "constituirea ca stat" ridicand tara la nivel de "stat national".

Totusi, o natiune e mult mai mult decat un popor, care e doar un grup de oameni cu anumite trasaturi comune (limba, datina), care traieste pe un anumit areal.

Daca impartasiti aceste definitii, cititi mai departe. Daca nu, pardon, vorbim limbaje diferite si textul ce urmeaza ar putea sa va ofenseze.

Tocmai reiesind din cele spuse mai sus, eu vad chestiunea oamenilor ce traiesc in Republica Moldova astfel:
- moldovenii sunt parte din poporul romanesc, pentru ca impartasesc aceeasi limba si aceleasi datini
- moldovenii nu fac parte din natiunea romaneasca, pentru ca nu s-au constituit ca stat impreuna cu Romania, dupa aparitia natiunilor, in secolul XIX, si nu impartasesc decat partial constiinta originii si a sortii comune cu cealalta parte a poporului romanesc
- moldovenii nu alcatuiesc o natiune aparte, pentru ca nu impartasesc aceeasi constiinta a originii si a sortii comune

Explicatii detaliate pot da la o halba de bere.

Chestiunea limbii. Aici e mai delicat, tocmai pentru ca pare evident. Bineinteles, parerea mea este ca noi vorbim limba romana si ca nu exista asa o chestie ca limba moldoveneasca. Decat in constitutie, bineinteles.

Dar... Constitutia e totusi legea suprema a tarii in care traim. Ne dam foarte bine seama din ce cauze si in ce conditii a fost impusa sintagma "limba moldoveneasca" in textul legii supreme si care a fost interesul in spatele acestei decizii politice.

Totusi... Pe langa faptul ca limba pe care o vorbim zi de zi se deosebeste totusi, dar nu mai mult decat ca dialect, de limba romaneasca literara, corecta sau cea de la televiziune, numiti-o cum vreti, mai e o chestiune: sunt foarte multi oameni, in special in afara intelectualitatii, care isi numesc limba "moldoveneasca".

Pana la urma, o limba pentru a ajunge la statutul de a poseda un glotonim aparte, trebuie sa fie obiectul unor codificari savante.

De aici reiese ca noi, care ne autointitulam intelectualitate si care aparam ideea limbii romane, trebuie sa ne bucuram de situatia actuala:

- O guvernare care n-a fost in stare sa depuna un efort pentru afirmarea stiintifica a unei "limbii moldovenesti". Eu continuu sa cred ca un efort stiintific pentru codificarea dialectului moldovenesc ar fi fost posibil, desi ar fi fost intalnit cu huiduieli intelectuale. Dezvoltarea limbii moldovenesti pe modelul limbii macedoniene ar fi fost posibila si ar fi dus probabil la afirmarea mai pregnanta a unei eventuale "natiuni moldovenesti"

- Incercarile de legitimare a limbii moldovenesti, cum ar fi Dictionarul lui Stati, care este apropo un izvor lingvistic amplu si original, nu au fost decat politizari de suprafata ale problemei si nu au reusit decat sa starneasca reactii sarcastice in randul intelectualitatii.

- Din cauzele identificate mai sus termenul de limba moldoveneasca cauzeaza mai multe incoerente:
* nu exista un cod Ethnologue pentru limba moldoveneasca, desi exista totusi un cod ISO639
* limba moldoveneasca nu este mentionata in Declaratia de Indepenta a Republicii Moldova, unde in schimb se vorbeste de limba romana
* site-urile web guvernamentale utilizeaza pana astazi eufemisme de gen "limba de stat", de parca aceasta limba nu ar avea denumire. Înainte de 19 iunie 2006, aceste site-uri foloseau pe larg termenul de "limba romana", pana cand o hotarare a guvernului a spus clar ca „informaţia pe paginile-web oficiale ale autorităţilor administraţiei publice va fi publicată, în mod obligatoriu, în limba moldovenească şi în limba rusă, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind funcţionarea limbilor”
* Academia de Stiinte a Moldovei utilizeaza termenul de limba romana, iar copii in scoli invata limba romana

***
Asa ca graiul moldovenesc mai are mult pana departe. Si atata timp cat politicienii nostri o sa spuna peste tot ca vorbesc o limba de stat fara denumire, despre ce identitate nationala poate fi vorba in tara asta, fie ea romaneasca sau moldoveneasca?

10 comentarii:

  1. ...mai rar asa comentarii pertinente. Bravo Marcel!

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti dau dreptate în privinta codificarii si a chestiunii popor / natiunii.

    S-a încercat însa o codificare diferita in Transnistria interbelica dar a esuat !

    Un prieten imi povestea despre cartea unui olandez (din pacate nu am nicio referinta) unde era analizata si situatia din RM si se spunea ca Basarabia va ramâne româneasca deoarece elitele sunt pro-române ! Deci elitele nu vor accepta sa scrie în alta limba decât cea româna !

    Pe de alta parte, o codificare diferita a limbii "moldovenesti" ar face ca intre cele doua jumatati ale Moldovei istorice sa se ridice un Mare ZId Chinezesc. Ar însemna si renuntarea la clasicii moldoveni : Creanga, Sadoveanu, chiar Eminescu , ceea ce ar fi o mare peirdere. Totodata ar insemna si o mai mare vulnerabilitate in fata limbii ruse !

    RăspundețiȘtergere
  3. Apropo, de cand am scris acest articol, americanii au scos codul separat pentru limba moldoveneasca din Codul ISO639:
    http://www.loc.gov/standards/iso639-2/php/code_list.php

    RăspundețiȘtergere
  4. puntul 1 : popor romanesc suna asha de ceaushist. Mai degraba ar fi :"moldovenii sunt parte din natiunea romanesca", dar asta duce la
    punctul 2: categoric nu-s de acord: Moldova (fara Basarabia) impreuna cu Muntenia au consitituit formal Romania la 1859 . cum asha deodata, moldovenii nu fac parte din natiunea romaneasca?
    punctul 3: moldovenii mai noi - redenumiti astfel din basarabeni , au fost siliti sa proclame independenta la 1991 , respectiv din acel moment putem considera formarea unei noi natiuni - natiunea moldoveneasca (fapt care nu contrazice apartenenta moldovenilor de natiunea romaneasca) , Natiune in care intra de fapt mai multe etnii - romani, rushi , ucranieni , etc ..

    cat n-ar parea de banal dar la americani notiunea de nationalitate se identifica cu cea de apartententa a unui stat, n-am intilnit nici un neamtz, sau irlandez nascut in state, care ar spune ca nu-i american, ci neamtz sau irlandez. visez cu timpul sa aud ruhsii de la noi sa spuna ca sint shi ei Moldoveni :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. @ I:

    1. "Natiune in care intra de fapt mai multe etnii - romani, rushi , ucranieni , etc .." - nu etnii, ci grupuri etnice.

    2. rusii de la noi se identifica moldoveni, cel putin cei care stau pe net si insista asupra notiunii de limba "moldoveneasca".

    Cit despre notiunile de popor si natiune, cred ca sunt prea diferentiate in articol. Si nu exista sau nu poate exista natiunea moldoveneasca. ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Natiunea e romaneasca, poporul e roman si limba e romana. Se spune un roman de prin partile Moldovei si nu un moldovean din Romania... La noi natiunea si poporul se contopesc si au acelasi sens

    RăspundețiȘtergere
  7. faptul că undeva scrie ceva pentru că cineva a spus cândva - e apă de ploaie.

    constituţia şi alte legi reprezintă starea de moment a unei naţiuni/popor.
    Dacă mâine vom avea altă putere politică, vom avea un alt fel de Moldova1, atunci peste 10 ani putem scrie o cu totul altă constituţie şi asta nu înseamnă că am încălcat constituţia veche, ci pur şi simplu am schimbat-o.

    da, sunt diferenţe cauzate de despărţirea de 200 ani,
    dar atât timp cât Ştefan cel Mare, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion şi Doina Aldea-Teodorescu, Grigore Vieru, Alexei Mateevici sunt personalităţi istorice/culturale/literare comune - atât timp suntem un popor/o naţiune.

    Statalitate nu înseamnă etnicitate.

    români sunt şi în Serbia, Bulgaria, Ucraina - sunt ei alţi români?

    e absurd să spunem că avem un popor român şi 5 naţiuni româneşti.

    RăspundețiȘtergere
  8. Oleg, da unde am spus ca avem un popor si 5 natiuni?

    Eu n-am afirmat nici macar existenta a doua nationalitati romanesti.

    Eu cred ca exista romani in afara natiunii romanesti, adica moldovenii. Care au doua cai:
    - sa se constituie ca natiune aparte (inca n-au facut-o)
    - sa se integreze in natiunea romaneasca

    Voi chiar credeti ca nu pot exista grupuri masive de oameni in afara natiunilor?
    Moldovenii sunt un astfel de exemplu. Ei, adica noi, abia am inceput.

    RăspundețiȘtergere
  9. citeste mai sus:

    "- moldovenii nu alcatuiesc o natiune aparte, pentru ca nu impartasesc aceeasi constiinta a originii si a sortii comune"

    RăspundețiȘtergere
  10. nici rusii nici romanii nu va vor!
    nici limba voastra (asa cum scrie in constitutie) nu vreti s-o invatati? :))
    mergeti sa lucrati in una din astea 2 tari si va faceti de rusine ca n-aveti nationalitate si ca nu vorbiti macar o limba corect :))
    va mai si mandriti :))!

    RăspundețiȘtergere