capu-i limpede ca apa din acvariu'
Moldoveanul are o mândrie – vinul. Dar Doamne ferește să-l întrebi dacă-i enolog.
Moldoveanul mai are o mândrie – femeile frumoase. Dar ferească-te păcatul să-l întrebi dacă-i heterosexual.
Pentru a afla mai bine cine sunt și cu ce se mănâncă, am discutat despre moldoveni cu directorul tuturor moldovenilor de pistătlocu.
- Așadar, domnule director, cine sunt moldovenii?
- Moldovenii nu sunt un popor, darămite o națiune. Ei sunt o corporație mondială de prestare servicii cu sediul în Republica Moldova.
- Vă referiți aici la gastarbeiteri, probabil.
- Întocmai. Ei sunt port-drapelul țării noastre. Ne duc faima mai ceva ca Dan Balan.
- Totuși, multă lume în lume nici nu știe de existența Moldovei.
- Într-adevăr, este ușor să confunzi Moldova cu Maldive. Dar asta până le vizitezi pe ambele.
- În Europa moldovenii sunt deseori numiți români sau ruși. Ce sunt moldovenii până la urmă?
- Chiar eu am avut un asemenea caz. Odată în Franța am fost întrebat ce sunt, român sau rus. Am zis că sunt rus, pentru că prefer să am imagine de alcoolic, decât de hoț.
- Dar românii îi consideră pe moldoveni români.
- Există și o instituție în România care decide cât de român îi fiecare moldovean în parte. Se numește Direcția Cetățenie a Ministerului Justiției. Cazul meu de exemplu este deosebit de complicat – din anul 2002 direcția nu poate hotărî dacă eu sunt român sau nu.
- Totuși, moldovenii și românii se înțeleg bine între ei.
- Da, și asta în pofida faptului că vorbim două limbi diferite, noi - moldoveneasca, ei - româna. Și asta nu v-o spun eu, v-o spun constituțiile.
- Și care e diferența dintre moldovenească și română?
- Unica diferență este că limba moldovenească nu există.
- Păi ați spus mai devreme că moldovenii vorbesc moldoveneasca.
- Așa este. Conform constituției, moldovenii vorbesc o limbă care nu există, sau cel puțin îi ascunsă undeva și nimeni încă n-a găsit-o. Chiar și imnul de stat asta spune: "Limba noastră-i o comoară, în adâncuri înfundată". Foarte adânc înfundată, vă spun eu.
- Bine, lăsând chestiunea limbii la o parte, care văd că e un subiect delicat, vreau să vă întreb care este mândria cea mai mare a moldovenilor?
- Vinul. Moldovenii cred că au cel mai bun vin din lume. Și fiecare moldovean are cel puțin o rudă care face cel mai bun vin din Moldova. Așa cum arabii au o sută de cuvinte pentru cămilă, iar eschimoșii pentru gheață, așa și noi avem un obiect care bate recordurile la nivel de sinonime, demonstrând importanța acestuia în viața și conștiința moldovenilor. Acest obiect este sticla de plastic de un litru jumătate, adică fanta, butlașca, bilibișca, butelca, marmida, țâța, poltoroaca...
- Cu ce beau vinul moldovenii?
- Bucatele definitorii pentru moldoveni sunt zeama, mămăliga și șașlâcul. Fiecare fel de mâncare presupune un ritual specific. Șașlâcul se consumă cu ocazii gen ziua de naștere, întâi mai. Mămăliga se mănâncă de obicei în mediul rural și este foarte populară printre vizitatorii din mediul urban, care astfel își accentuează proveniența din mediul rural. Zeama este foarte bună a doua zi după sărbători.
- Ce sărbători au moldovenii?
- Moldovenii iubesc sărbătorile. De asta le-au dublat pe toate. Moldovenii beau de două ori cu ocazia Crăciunului, a Anului Nou, a Paștelui și a Zilei Independenței. Da, puțini moldoveni știu care-i ziua republicii și care-i ziua limbii. De sărbători moldovenii de la oraș pleacă la rudele lor la sat. Acolo vinul îi mai bun, mâncarea îi mai gustoasă și are cine spăla blidele.
- Despre ce discută moldovenii?
- Despre drumuri. Că tare s-au mai stricat anu' ista. Și tot așa în fiecare an. Cineva a estimat că pentru a repara toate drumurile din Moldova sunt necesari ten billion dollars (buy Moldova on e-bay). Drumurile sunt cheia succesului în politica moldovenească.
- Mai detaliat despre politică, vă rog.
- În Moldova politica nu se face, ea se discută. Fiecare moldovean se pricepe la politică, pentru că în Moldova toți tăt știu. Cu toate acestea, moldovenii nu iubesc nici politica (care-i o curvă) și nici politicienii (care oricum toți fură).
- Dacă știu totul, înseamnă că moldovenii sunt bine informați?
- Informați, dezinformați, nu văd diferența. Am să vă spun așa – moldovenii au ținut un post
informațional mai mult de zece ani de zile. Și acuma postul se termină, așa că moldovenii încep a înfuleca știri peste știri. Și cum se întâmplă de obicei după post, când omul se scapă la ce i-a lipsit, organismul se intoxică. Cred că degrabă moldovenii vor avea nevoie de o cură generală de dezintoxicare informațională.
- Internetul îi cucerește pe moldoveni sau moldovenii cuceresc Internetul?
- Aș zice mai degrabă că moldovenii îmblânzesc și împânzesc rețeaua globală. Dacă Maslow ne-ar fi analizat, el ar fi văzut că piramida la moldoveni are două trepte. Pe prima se află odnoklassnicii, cu șașlâciok în mână, iar pe a doua – facebookiștii, cu fotce cool de la seminare. Trecerea de la o treaptă la alta este la fel ca între castele indiene, adică imposibilă.
- Dar în afara Internetului, cu ce se ocupă moldovenii?
Ocupația preferată a moldoveanului este băgatul în seamă. Și dacă această ocupație nu se realizează pe Internet, atunci se face prin intermediul cântecelor, mai bine zis a cântatului. Moldovenii știu foarte multe cântece, dintre care jumătate încep cu "ș-așa-mi vine câteodată".
- Se zice că moldovenii sunt totuși un popor foarte muncitor.
- Da, moldovenii muncesc mult și iubesc să facă pauze în care discută cât de muncitori sunt moldovenii. Așa că noi lucrăm mult, dar nu destul. Cred că moldovenii ar munci și mai mult dacă femeile lor n-ar fi așa de frumoase.
- Care sunt ocupațiile de bază ale moldovenilor?
- Din cele mai străvechi timpuri ocupația principală a moldovenilor a fost agricultura, în special creșterea animalelor. Moldovenii în general iubesc foarte mult animalele, mai ales măgarul, vaca, boul.
- Cine sunt cei mai mari moldoveni, personalitățile emblematice ale acestui popor?
- Moldovenii mari au trăit în trei perioade istorice. Prima perioadă este tare demult, când a trăit numai un mare moldovean - Ștefan cel Mare. A doua perioadă este demult, când au trăit doi mari moldoveni - Ion Creangă și Mihai Eminescu. Restul moldovenilor mari mai trăiesc sau au trăit nu demult – Botgros, Sulac și Grigore Vieru. În afară de Ștefan cel Mare, toți moldovenii mari sunt artiști.
- Dacă v-aș întreba ce epitet se potrivește cel mai bine Moldovei, care ar fi răspunsul Dvs?
- Cei din Congo cresc banane, de aceea țara lor este supranumită republică bananieră. Moldova a intrat în Cartea Recordurilor Guiness drept cel mai mare producător de mere pe cap de locuitor. De aceea cred că republicii noastre trebuie să i se spună țară măreață.
super =) creativ )
RăspundețiȘtergeremăreaţă)
PrikolinA :-)
RăspundețiȘtergereSuper
RăspundețiȘtergeremi-a placut cu intoxicarea informationala si Maslow despre comunitatea internet
chiar regaseshti republica mareatza :)
sper sa continue
un interviu complet de 1 aprilie :)
RăspundețiȘtergerecriminal de adevarat =))
RăspundețiȘtergereAsa o imagine grafica nici nu tre' transpusa in color - TRUISM SOCIAL, si n-ai ce'i face...
RăspundețiȘtergereNumai ca piramida lui Maslow pt noi mai mult e un spatiu bidimensional, cu adevarat 'măreţ', dar unde o fi cea de a treia dimensiune, care ar trece 'mandria' moldoveneasca in demnitate, lucru 'din greu' in lucru gandit, 6-7 'ani de'acasa' in educatie...
Bun interviu. Mie mi-ar fi interesant, cam pe cine vedeti voi drept directorul tuturor moldovenilor de pistătlocu?
RăspundețiȘtergereFaza cu Republica Mareata mi-a placut foarte mult! Si cu perioadele istorice a fost bun!
Moldova noastră - asta-i cadru şi punkt! :D love her!
RăspundețiȘtergere"Moldoveni de pistătlocu",trăim într-o "ţară măreaţă" ...Bun post... =))))
RăspundețiȘtergere=)))) super, jos palaria in fata talentului
RăspundețiȘtergeredaibism ironic faţă de Moldova, ţara TA!
RăspundețiȘtergereAdevar care, permanent, ramane adevar... el doare, noi, insa ne radem de el
RăspundețiȘtergereFelicitari, am dat de blogul d-voastra recent...
RăspundețiȘtergere10 pentru originalitatea articolului
bravo!
RăspundețiȘtergereRadu Lisiţa, cu "ironic" sunt de acord.
RăspundețiȘtergereSi da, e tara mea. Ce nu este adevarat din ce-am scris?
Ne place, nu ne place asta-i realitatea:) Celor care nu le place: ar fi bine sa faceti ceva pentru ca sa va placa!
RăspundețiȘtergerevreau sa mai adaug la denumirea sticlei de plastic : Alazan , Şcalic , Tarpedă , Beşîcă , Şîp , Fleaşcî , Butleagă , :)))))
RăspundețiȘtergereApoi, vorba ceea, se intilnesc un moldovan si un american si americanul il intreaba daca Moldova ii tara lui, la care moldovanul ii zice: Acolo ii numai office ul nostru...
RăspundețiȘtergereToate sunt exact asa cum is descrise... Intrebarea ramine: e bine asa cum este sau nu e bine? Noi trebuie sa alegem.
articol rupator :D
RăspundețiȘtergere:)) eu sunt aproape oenoloag(ă), fac vin la o fabrică, ceva pe acolo :)) și ador profesia mea
RăspundețiȘtergereSimteam eu ca e o greseala in text.
RăspundețiȘtergereOrganismul "se intoxica", nu se "intoxicheaza".
Okazyvaezza. Verificat in DEX. Corectat.
Epic! XD
RăspundețiȘtergereImpecabil!!! Multumesc pentru acest interviu.
RăspundețiȘtergerethe best :) cum spun moldovenii.
RăspundețiȘtergereEU spun: referitor la Odnoklasnisi si Facebookisti-cel mai tare (evident ca este adevarat)
RăspundețiȘtergereCele mai multe mere în cap de locuitor
RăspundețiȘtergereSuper, mi-a placut mult!
RăspundețiȘtergereBravo! Superb! Am ras cu pofta! Ei sotul meu zice: Moldova e aceeasi republica bananiera ca si Africa,cu o singura diferentza: populatia din RM nu sunt negri la chele...:))))) multe adevaruri...da si de bancul ala cu doi limbrici - tatal si fiul discutand intre ei despre notziunea de patrie mi l-am amintit, apropo...:) Inca o data multumesc! Moldovenii cand se strang la un coltz de masa canta (rad, poate?), la alt coltz de masa plang...
RăspundețiȘtergereinca rad bine, mai am vre-o 2 minute
RăspundețiȘtergereMoldova, un plai mioritic unde curge miere si lapte :) ...
RăspundețiȘtergerefunny, (m-)am râs cu pofta :D
RăspundețiȘtergere