vineri, 4 ianuarie 2008

Măi, Toderaş, măi...

---
Intr-un sat, atunci cand cineva aducea o capra, vecinul i-o otravea, iar atunci cand cineva astfalta drumul din fata gospodariei, neamurile ii dadeau foc la casa. In alt sat, atunci cand cineva aducea o capra, vecinul aducea o vaca, iar daca cineva asfalta drumul, neamurile sapau fantana. In care sat ai fi vrut sa traiesti?

Recunosc, un mesaj mai porcos pe o agentie de stiri nu am citit in ultima vreme. De unde se ia atata rautate in voi, moldoveni prosti ce sunteti?
Da, Voronin este un presedinte incult, care calca in strachini de fiecare data cand vorbeste de valori culturale si care dezgusta pe multi tineri, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne agatam cu dintii de orice initiativa guvernamentala si s-o sfasiem impreuna cu oamenii care au inaintat-o, intr-un fel de razbunare carnala fata de imaginea in putrefactie a presedintelui.
In acest articol, draga Toderas, pe care te tin minte inca de pe la taberele de dezbateri, tu ce ai vrut sa spui?
***
Explic si pentru altii.
Pe http://www.unimedia.md/ a aparut o porcarie in care se varsa gunoi in capul unui ONG pentru ca ONGul respectiv, CNTM (Consiliul National al Tineretului din Moldova), ar fi devenit "umbrela" puterii, pentru ca ar fi raspuns "solicitarii" guvernarii de a decreta anul 2008 drept an al tineretului.
Intr-o limba de lemn, autorul materialului ne spune ca mailul i-a fost "asaltat cu cateva mesaje" (sarmanul mail...) prin care CNTM solicita declararea anului 2008 drept An al Tineretului. Cateva zile mai tarziu apare si decretul prezidential prin care se realizeaza acest lucru. Si iata, aici, de la inaltimea viitorului sau doctorat, autorul identifica problema ca fiind ceea ca nu au fost respectate "procedurile de consultare" ba publice, ba politice ale "organizatiilor de piata" (sic!) si ca pana la urma CNTM a fost manipulat...
Si cum in articol lipsea partea cu interesul (al CNTM, de a fi manipulat), Nicolae Toderas concluzioneaza ca "persoana de la conducerea CNTM va fi răsplătită cu o funcţie guvernamentală, aia rămasă vacantă...?! "
***
Pai iata, draga Toderas, daca nu ai destula cultura sa o numesti pe nume pe "persoana de la conducerea CNTM", nu inteleg cum de indraznesti sa insinuezi anumite "doleante" ale acesteia.
Uite, te informez, persoana de la conducerea CNTM se numeste Vera Turcanu, si ea nu isi doreste, cel putin la moment, nici o functie guvernamentala (si chiar daca si-ar dori, ce-ar fi rau in asta?). Asta cel putin pentru ca functia de presedinte a CNTM este la fel de importanta si poate chiar mai valorizanta din punct de vedere personal decat postul ala de la minister (macar stii despre ce functie vorbesti?).
Daca nu ma crezi, intreaba-l pe colegul tau de la Unimedia, Tudor Darie, care si el aspira la presedintia CNTM chiar in primavara anului trecut.

Acuma sa-ti explic cum sta treaba.
Tu, mai Toderas, mai, de la tine de la Bucuresti, de unde sa stii ca o asemenea decizie este rodul unui proces lung de consultari intre CNTM si MET, e produsul unui lobby pe intreaga durata a anului. Ca asta e normal si chiar trebuie sa se ocupe societatea civila intr-o tara democrata.
Tu vorbesti de incalcarea procedurilor de consultare?
Bine, da-mi te rog un exemplu concret de o alta organizatie care ar fi lobat decretarea Anului Orice Altceva.

***
Trecand peste bazaconiile unui flacau, iata care este parerea mea.
Anul Tineretului trebuie vazut dintr-o perspectiva depolitizata.
Chiar daca unele persoane, incepand cu Vladimir Voronin si terminand cu Nicolae Toderas, ofera multa conotatie politica acestui decret.
Anul Tineretului inseamna ca guvernul va gandi mai mult la problemele tinerilor.
Anul Tineretului inseamna faptul ca vor fi alocati (banuiesc), mai multi bani pentru programele de tineret. Si eu personal nu voi mai fi nevoit sa scot peste doua mii de euro din propriul buzunar pentru dezvoltarea unui Club de tineri, cum am facut-o in 2007.
Iar tu, mai Toderas, ce ai facut pentru tineretul din Moldova de te strofolesti asa?

Da, presedintele tarii, despre gogomaniile caruia am mai scris, vede Anul Tineretului ca un act care sa-i ofere mai mult credit politic. Si e foarte bine asa. E bine ca un politician sa-si obtina credit politic anume pe asa cai, indiferent de ne place noua sau nu de el.
Unicul lucru pe care trebuie sa-l facem noi e sa facem ceva mai bine decat el, nu sa distrugem orice initiative doar pentru ca ele vin de la oameni pe care ii displacem. Iar daca cineva colaboreaza cu guvernul, sa nu le trantim din start in frunte parafa de "prodajnici".

In care sat totusi vrem sa locuim? Ce facem cu capra vecinului?

7 comentarii:

  1. Saracul de toderas nici macar nu isi poate face o poza ca lumea la comentariu.
    Marcel nu te nelinisti. Unimedia este o "porcherie" in care se scalda totsi nemultumitii, unii dintre ei dorind, ceva luni in urme sa ocupe postul de presedinte cntm.
    Totul va fi bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Marcele, dupa plecarea din Republica Moldova am auzit multe de tine. Stiu ca ai rezultate frumoase. Felicitari! Cit priveste raspunsul la cele enuntate de tine, voi posta pe tot parcursul anului 2008 o serie de comentarii si analize privind politica de tineret din Republica Moldova: cum este si cum ar trebui sa fie (din punctul meu de vedere). Nu ma voi sfii sa enunt si anumite recomandari de politici. Asa ca raspunsurile la punctele tale de vedere se vor regasi in comentariile viitoare. Multumesc pentru directii trasate de discutie. Asa cum am enuntat in comentariu, nu va fi un an al tineretului, dar al spalarii de criere. Deoarece mai multi bani la bugetul de stat pentru domeniul de tineret nu au fost alocati (iar tu va trebui sa uilizezi deja vre-o 4000 de euro ca sa poti intretine clubul tau - deoarece costurile tranzactionale vor creste proportional cu dezvoltarea organizatiei tale), strategiile au fost ciopirtite astfel ca elementele de dezvoltare au fost eliminate si aceste strategii se concentreaza pe efecte si nu propun rezolvarea cauzalitatilor (vezi SND). Nu mi-am propus sa atac persoane si m-am ferit de o asemenea interpretare. M-am referit la comporatamentul organizatiilor (guvernamentale)si a unora (nonguvernamentale) - (apropo, unde este sectorul pentru profit ca el este angajatorul acestei forte de munca). Nu este problema de functii guvernamentale, ci este problema de ceea ce iti propui sa faci si cum sa faci. Ori eu nu discut de persoane, ci de institutii (reglementari), proceduri si organizatii. Eu discut de politici publice si nu de politica si de rafuiala moldoveneasca (un gen de spalare a rufelor politice in public). Sunt doua lucruri cu perspectiva diferita si eu le disociez foarte atent.

    Cit priveste despre blogul meu, utilizez optiunea moderarii comentariilor din motivul ca se mai trimit si spamuri. In rest, transparenta este garantata si orice mesaj legat de ceea ce este postat pe blogul meu apare nestingherit. Transparenta nu presupune neaparat ca orice si oricine sa aiba acces imediat (instant) la un serviciu sa la un produs. Transparenta inseamna si modul in care se face medierea ( de ex. ambele mesaje trimise de tine le poi regasi pe blog).

    Mult succes si vom continua dezbaterea -este una cu o miza mare, dar intentionat uitata, pentru tot ceea ce inseamna dezvoltarea si europenizarea Republicii Moldova.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nicolae, in ceea ce scrii se intrezaresc, imbucurator, multe idei pe care, din pacate, nu le-am vazut pe materialul de pe Unimedia.

    Nu inteleg totusi de ce a fost nevoie sa postezi un material despre telefoane, persoane cu aspiratii la functii guvernamentale si marionete chiar pe Unimedia.
    Nu m-ar fi deranjat daca scriai linistit pe blogul tau, insa fii atent cand te bagi cu asemenea concluzii pe site-uri care vor sa fie obiective (si care reusesc de cele mai multe ori).

    E bine ca te apuci de comentat politica de tineret. Eu, sincer vorbind, nu pricep mare lucru in "politici de tineret", chestii de astea generale si politizate.

    Eu vad un rost in a face "actiuni de tineret", or astea au impact real.
    Nu stiu daca e o coincidenta sau nu, in relatie cu Anul Tineretului, dar anume in acest an se pare ca pentru prima data si Clubul nostru va primi finantare de la buget. Asa ca din fericire nu voi cheltui chiar 4000...
    ***
    Si te rog sa fii mai atent la aspiratiile revansarde ale unor colegi de-ai tai.

    RăspundețiȘtergere
  4. Lui Eugen Luchianiuc,
    In privinta pozei, nu este vina www.unimedia.md. Eu nu le-am trimis o poza, chiar daca, din septembrie 2007 incoace, mi-au cerut de vreo citeva ori sa le trimit mai multe poze. Deci, imi asum vina si consecintele de rigoare. Poate in curind voi posta mai multe poze pe blogul meu.

    Iata tu acum procedezi strict moldoveneste, in sensul rafuielii ideatice in public. Daca vrei ceva sa spui despre acel produs mediatic, fa un comentariu mai lung si expune-ti punctul de vedere - un gen de critica constructiva. Altfel nu ajungem departe si dam cu capul in frustrari individuale. Este optiunea ta sa nu-ti placa acel produs mediatic, dar statutul tau nu poate accepta o asemenea utilizare de limbaj si comportament - se observa rautatea pe care o ai fata de echipa respectivului produs. Ceea ce nu da bine la jobul pe care-l ai. Nu este treaba mea sa judec optiunea ta. Si ce daca Tudor a candidat pentru functia de presedinte a CNTM? Nu asta a fost problma care a generat comentariul meu. Cu totul altele-s cauzele abordarii unui asemenea subiect privind politicile de tineret (desi planificaseram sa nu mai abordez subiectul politicii de tineret din cauza lipsei de timp si altor preocupari de cercetare). A fost preferinta www.unimedia.md de a prelua sau nu comentariul de pe blogul meu si sa-l posteze pe pagina ei. Apropo, daca nu-l prelua www.unimedia.md cum afla Marcel de acest comentariu, si cum ii puteam raspunde lui Marcel?

    RăspundețiȘtergere
  5. Priveste poza care sta chiar pe blogul tau.
    Sursa mea, nu pot spune nimic ce se refera la Marcel, este blogul tau shi nicidecum unimedia, care am accesat-o pentru a vedea daca exista diferente.
    Nu am job, am serviciu, cuvint mai romanesc (moldovenesc). La FJSC m-au invatat sa spun ceea ce cred shi nu ceea ce trebuie sa cred. Poate daca faceau FJSC unii dintre fondatorii unimedia vorbeau altfel.
    Cu referire la idei - amush...
    Totul va fi bine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Baieti, lasati discutia despre poza. Nu e serios.
    E vorba de gusturi estetice.

    RăspundețiȘtergere
  7. Referitor la poza, multumesc pentru sugestie, voi tine cont de acet aspect.
    Cit priveste de job(expresie acceptata in uzul cotidian si academic) sau serviciu (conform DEX-ului si conservatorismului lingvistic autohton), desigur, acesta te-a invatat sa spui ce ceea ce crezi dar intr-un limbaj mai elevat, adica intr-un ambalaj mai potrivit statutului tau academic. Asta am vrut sa spun: spune ceea ce crezi dar intr-un stil mai apropiat statutului tau. Asa vei fi pretuit mult mai mult si nu vor fi interpretari simpliste. Cred ca judecatile tale sunt fondate si de aceea ai fi mult mai bine inteles daca ai adopta o atitudine mai constructivista. Cit priveste daca faceau FJSC-ul, unii din fondatorii unimedia, produsul lor mediatic arata altfel (tu spui „vorbeau altfel”). Nu cred ca este asa. Uneori universitatea, mai ales in spatiul postsocialist, te dezvata sa faci anumite lucruri decit le-ai face fara respectiva universitate/facultate/specializare. Priveste exemplul analizei politice, elaborarii de politici publice, definitivarii arhitecturii institutionale (jurisdictie), pedagogiei ș.a. Referindu-ne la unimedia, tocmai asta-i farmecul lor: combina interdiscilinarietatea si sparg granitele conventionalului acceptat in spatiul mediatic autohton.

    RăspundețiȘtergere