vineri, 23 octombrie 2009

Dacă în Moldova ar fi 100 de oameni... (1)

Iată prima parte a unei serii de imagini care prezintă Moldova en raccourci. La baza imaginilor stau rezultatele recensământului din 2004, dar şi statisticile ulterioare ale BNS.

Indiferent de criteriul principal al graficului, m-am străduit să redau cât mai fidel şi distribuirea persoanelor din anumite categorii pe sexe. Se vede bine în graficul vârstelor, unde printre copii e cu un băiat mai mult, în timp ce printre bătrâni femeile sunt de două ori mai numeroase decât bărbaţii. În Moldova se nasc mai mulţi băieţei decât fetiţe, dar speranţa de viaţă a bărbaţilor este mai mică.

De asemenea, veţi observa probabil că în Moldova celor o sută de persoane, femeile căsătorite sunt cu una mai multe decât bărbaţii. Explicaţia este faptul că bărbatul acestei femei în plus este un străin.

Presimt că va trezi nedumeriri imaginea referitoare la migrare. Cu siguranţă avem o părere mult mai negativă despre fenomen. Şi avem dreptate. Problema e că graficele de mai jos se referă la populaţia Moldovei care a mai rămas în ţară. Cele câteva sute de mii de migranţi permanenţi nu sunt luaţi în considerare, pentru că ei nu mai sunt în Moldova. Dar anume acest exod masiv (în două cu reducerea sporului natural şi în trei cu excluderea regiunii transnistrene din calcul) a dus la micşorarea populaţiei de la aproape 4.5 milioane în 1990 până la 3.38 milioane (fără regiunea transnistreană) în 2004. De aceea graficul migraţiei se referă numai la persoanele plecate temporar (lucrători sezonieri sau studenţi), care mai fac încă parte din populaţia ţării noastre.

Am stat un pic pe gânduri atunci când am denumit categoriile "moldoveni" în graficul referitor la naţionalităţi şi "română" în graficul referitor la limbă. M-am bazat în special pe umila mea proprie părere, dar şi pe faptul că marea majoritare dintre respondenţii recensământului din 2004 s-au declarat moldoveni. Pe de altă parte, ca să fiu fidel recensământului, ar fi trebuit să includ în grafic şi doi "români". Am refuzat să fac acest lucru, băgându-i pe cei doi "români" în grupul "moldovenilor", pentru că indiferent cum îşi spun aceşti oameni, să-i pun în două categorii diferite ar însemna să subliniez inutil un clivaj la nivel de sensibilitate.

Aşa cum am remarcat mai sus, graficele nu reflectă situaţia din regiunea transnistreană, deşi veţi observa bineînţeles că în toate imaginile conturul intuitiv al Republicii Moldova cuprinde şi această zonă, pe care ne mai încăpăţânăm să o considerăm a noastră. Vă rog să acceptaţi această convenţionalitate (un fel de compromis cu sovistea) şi să nu o judecaţi prea dur.

Aceste 12 grafice reprezintă prima parte a unui set de imagini dedicate Moldovei, care va continua cu informaţii mai specifice.












5 comentarii:

  1. daca e adevarata statistica, atunci eu iti multumesc, cel putin personal. chiar nu am vazut pana acum o astfel de statistica.
    dar totushi o intrebare asi avea sa-ti pun: cum vine asta - "47 sunt casatoriti"? E loc si de vreo familie mai suedeza in graficele tale? -)) (a fost doar o gluma deoarece statistica uneori e foaaaarte haioasa)

    RăspundețiȘtergere
  2. atravedilun, mai ales in RM si in special cea demografica...

    RăspundețiȘtergere
  3. atravedilun, chiar asa ar fi. nu e o greseala.
    eu vad una din doua explicatii:
    * barbatu femeii celeia in plus nu-i din Moldova
    * barbatu femeii celeia in plus este emigrat permanent

    RăspundețiȘtergere
  4. uite ca la casatorii internationale nu m-am gandit. -)
    oricum e interesant ca nici macar o secunda nu ai pus la indoiala ca persoana casatorita cu un strain e de genul feminin. -))
    ceva experientza personala in domeniu? -)

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesanta "zadumka".
    Felicitari Marcel!

    RăspundețiȘtergere