sâmbătă, 4 iulie 2009

Cum s-a născut poporul moldovean?

Aseară în timpul filmărilor pentru emisiunea ”Erudit Cafe” a avut loc un caz pe cât de simbolic, pe atât și de trist.

La sfârșitul unei emisiuni, jucătorii echipei învingătoare au primit dreptul de a-și alege câte o carte din librărie. După asta, treceau pe rând în fața camerei pentru a-și explica în câteva cuvinte alegerea. Toate bune până când a venit rândul lui Iulian Gramațchi, și el membru al echipei câștigătoare:

”Mi-am ales această carte pentru că noi am trăit multe secole alături de poporul român și este de datoria fiecăruia să cunoască originile acestui popor pentru a-și îmbogăți tezaurul cunoștințelor”.

Iulian își alesese cartea lui Neagu Djuvara ”Cum s-a născut poporul român?”. Puteți să vă imaginați reacția sălii.

Este clar că în plină campanie electorală (emisiunea în cauză va fi dată pe post pe 11 iulie), acest fragment nu va apărea la Moldova 1. Va fi tăiat. Este clar și de ce.

Dar este grav. Este o crimă față de acești copii, care ani de zile învață la școală istoria românilor, susțin bacalaureatul la limba și literatura română, știu mai multe despre Lucian Blaga decât despre Andrei Lupan. Pentru că așa i-a făcut statul. Același stat care le închide gura când ei spun prea multe despre ceea ce învață la școală.

În materie de identitate națională, statul nostru este ca un uroboros care își mănâncă propria coadă. Și o va face până nu va mai rămânea nimic din el.

9 comentarii:

 1. la sigue nu se va intampla sa nu ramana ceva. statalistii n-au decat sa-si devoreze coada, asta e doar in folosul celorlalti. si apoi, identitatea nationala nu e neaparat o patura cu care ne invelim "poporul"

  RăspundețiȘtergere
 2. Bravo baiatului ca a avut curajul sa o faca, chiar daca presupun ca isi dadea si el seama ca e riscant sa faca asa un comentariu la tvm. :)
  Uite inca un motiv in plus sa mergem la alegeri pe 29 iulie! :P

  RăspundețiȘtergere
 3. Marcel, esti sigur ca va fi taiat? Eu intentionat n-am spus ceva de genul "noi suntem romani" pentru a nu fi taiat, ma gandeam ca asa cum am spus-o eu e cat de cat acceptabil si pentru Moldova 1...

  RăspundețiȘtergere
 4. Am simtit, Iulian. Bravo pentru asta.
  Sper sa nu fie taiat, dar tare ma tem ca va fi.
  Din pacate, nu eu decid asta.

  RăspundețiȘtergere
 5. Atunci nu este de mirare de ce se incearca inlocuirea istoriei si limbei române. Televiziunea este un punct sensibil şi nu înţeleg lipsa acţiunilor concrete din partea opoziţiei, atitudinea nu este suficientă.

  RăspundețiȘtergere
 6. de ce sa fie taiat? patsanu' o zis in cel mai clasic stil statalist: "am trait mult timp langa poporul roman..."

  RăspundețiȘtergere
 7. fisc asa am spus - de ce sa fie taiat? patanu intr-adevar a fost atent si precaut (prea caut).

  dar am purtat o discutie cu regizorii, care mi-au confirmat ca vor taia fragmentu. blin.

  RăspundețiȘtergere
 8. la popa la poarta
  sede-o mîţă moartă

  RăspundețiȘtergere
 9. Blin, eu chiar uitasem continuarea! (desi tineam minte sensul)...
  Internetul m-a ajutat:
  cine-o rade si-o vorbi,
  drept in gura lui va fi.

  drept in merisor, Andrei!

  RăspundețiȘtergere