duminică, 7 iunie 2009

Lupii mor singuri

Cariera politică a lui Marian Iliici a fost fulminantă. Marian Iliici nu a construit scheme, nu a promovat marionete fidele, nu şi-a asumat rolul de patriarh, şi totuşi a reuşit să urce pe verticala puterii datorită calităţilor sale intelectuale pe care, vrem noi sau nu, le apreciază cei din Partidul Comuniştilor.

Marian Iliici, în calitatea sa de om inteligent, a acceptat pînă acum compromisuri. Dar de la un timp încoace se pare că ceva îl deranjează în jocul politic de echipă al formaţiunii sale. Din motivul că Marian Iliici, în virtutea compromisurilor făcute anterior, nu poate lua decizii liber, el se află acum într-o zonă de reflecţie.

În timp ce Marian Iliici reflectează, eşichierul politic de centru, în frunte cu patriarhul Diacov, abia aşteaptă să-l coopteze pentru a-şi întări poziţiile în rîndurile intelectualilor cartezieni (care, pe scurt, cred că dacă au dubii înseamnă că există) de tipul Luciei. Cu alte cuvinte, de a cîştiga cît mai multe voturi de la moderaţi.
Dar... nici o şansă! Pentru că în două luni trei procente nu se transformă în şase. Nici măcar cu Lupu în frunte. Pentru că cei care votează PCRM nu-l votează datorită lui Marian Iliici, iar cei care au votat liberalii nu vor vota un intelectual compromis (în viziunea lor).

Toate eforturile lui Diacov vor fi cel mai probabil puerile din moment ce Vladimir Nicolaevici, la sugestiile lui Marc nuştiucum, va găsi, ca de fiecare dată, pîrghiile pentru a-l ţine pe Marian Iliici acasă. Aşa, на всякий случай. Pentru că Marian Iliici nu reprezintă un asset în sine, ci pentru că este un intelectual de modă nouă care contribuie, deci apreciază linia politică a guvernării. Iar asta îi confirmă Patriarhului că politicile sale, în afară de faptul că sunt corecte, mai sunt şi inteligente. Patriarhii au avut întotdeauna slăbiciunea de a se înconjura de oameni deştepţi.
Dar, cu o mînă ţinîndu-l, cu alta PCRM va tăia toate încercările lui Marian Iliici de a-şi lega propria verticală. Şi Marian Iliici va rămîne, aşa cum a fost, lupu' singuratic. Iar lupii, cum se ştie, mor singuri:

5 comentarii:

  1. Lucia, parca esti Ellocika Ludoedka.
    In loc de "Marcel" mai ramanea sa scrii "parnisha".

    RăspundețiȘtergere
  2. a to! mă găndesc uneori că, treptat, vocabularul meu se va reduce la cele 13 cuvinte sau cîte erau acolo, ale personajEI. Pînă la urmă, după poeme şi ode, oamenii aleg mai des haiku:-) De pe bloguri trec pe twitter, iar paginile de gazetă se schimbă pe newswire telegrafic. Aşa că transformarea nu e chiar atît de dramatică, dacă o pui în context:-P

    RăspundețiȘtergere
  3. PD a dat o conferinta pe 8 iune, dispoibil pe jurnaltv.md .

    Eugen S

    RăspundețiȘtergere
  4. Tare evaziva si eschivanta declaratia lui Diacov. Desi mai rece si mai calma decat ultimile declaratii ale lui Lupu.

    RăspundețiȘtergere