(fragment dintr-un text scris în studenție)
Păienjenişurile istoriei au împletit popoare colorate.
Balcanii au pus turbanul turcului pe masa pe care aburea mămăliga moldoveanului. Balcanii l-au făcut pe sârb să-şi facă cruce de la dreapta la stânga, iar pe croat invers. Balcanii l-au ajutat pe ţigan să cucerească România cu manele. Balcanii i-au amestecat pe oameni, i-au răzvrătit, i-au înfierbântat. Balcanii sunt vinovaţi. Şi totuşi nu cred să pot trăi altundeva.
Balcanii ne-au învăţat să zicem „câte bordeie, atâtea obiceie”. Balcanii ne-au învăţat să prindem din zbor câte vreo cinci limbi de căciulă, dintre care cel puțin patru stâlcite. Balcanii ne-au învăţat să fim diferiţi.
Dar societatea multiculturală nu trebuie înţeleasă ca o amenţare pentru societatea ca atare. Multitudinea de culturi nu înseamnă neapărat eterogenitate socială. Cunosc foarte multe cazuri, chiar din experienţă personală, în care m-am înţeles mult mai bine cu reprezentanţii altor culturi, decât cu colegii mei, moldoveni. Eram la conferinţe, sau la petreceri, când am realizat faptul că deficienţele de limbă pot fi punţi pentru încropirea discuţiilor. Cât de puţin înţelegeam limba sârbă, atât de mult eram şi intrigat să îmi dau seama ce-mi zicea vecinul meu de la vest. Cât de puţin ştia el ce înseamnă mămăligă, horă, dor, atât de bine le simţea din explicaţiile mele în română, în care nu pricepea de fapt nici un cuvânt. Uneori o privire, un gest, o intonaţie a vocii pot comunica mai multe decât o sută de neologisme. Şi unde altundeva aceste mijloace se utilizează mai plenar decât în discuţiile cu oamenii altor culturi, ai altor limbi. Astăzi cred că piedicile lingvistice fac comunicarea mai frumoasă. Iar când aceste bariere sunt escaladate, plăcerea comunicării este înmiită.
luni, 8 iunie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
salutare,
RăspundețiȘtergerepoate ca n-ai sa fii de acord dar tziganii au aceeasi legatura cu manelele precum actualii locuitori ai Egiptului cu piramidele faraonilor. Manelele au venit din Turcia si erau un stil de muzica destul de respectat in perioada interbelica, fratzii nostri mai tuciurii reusind insa sa-si insusheasca, pana si in gandirea colectiva, paternitatea genului.
Iar ca o exemplificare a destinului crud, basarabenii sunt lipsitzi pana shi de scuza balcanismului, peninsula oprindu-se chiar la Prut. -))
de ce n-as fi de acord?
RăspundețiȘtergerestiu ca manelele vin de la turci (si bulgarii au manelele lor, chalga - cantece de dragoste pe motive oleaca smiorcaite, pe care le canta tsatsoase blonde sau tuciurii), dar se stie ca anume tiganii le-au preluat cu cel mai mare succes in Romania. cu alte cuvinte, ei au cucerit Romania cu manelele, nu turcii, chiar daca turcii le-au inventat.
pe de alta parte, cu concluzia nu sunt de acord - balcanismul nu este o notiune geografica, ci geopolitica.
eu as include si sudul Ucrainei in arealul geopolitic balcanic.
cred ca Oleg Serebrian mi-ar da dreptate.