luni, 15 iunie 2009

Expaţii trăiesc mai scump la Chişinău decât la Bucureşti şi Budapesta

Englezii au năravul de a prescurta cuvintele, ca să le fie mai comod în vorbire (exam, ad, bro). Aşa a apărut cuvântul expat, derivat de la expatriate.

Traducătorii români au năravul de a nu se complica. Aşa a apărut în media românească termenul expat, neatestat în DEX:
  • Conceptul de expat inseamna aducerea unor profesionisti cu o experienta impresionanta intr-un anumit domeni de activitate (constructii, industria ospitalitatii, FMCG etc.). De exemplu, daca deschizi o afacere in domeniul bauturilor racoritoare, vei aduce un profesionist din Statele Unite, care a lucrat pentru 20 de ani la Coca-Cola. (de aici)

În două cuvinte, un expat este un gastarbaiter cu un salariu măsurat în mii de unităţi convenţionale. Am avut ocazia să cunosc mai mulţi experţi expaţi în Chişinău. Majoritatea sunt oameni de treabă sau au devenit oameni de treabă datorită poziţiei privilegiate pe care o au.

Astăzi dimineaţa am aflat că oraşul nostru devansează capitale ca Budapesta, Bucureşti, Varsovia, Kiev şi Minsk în ceea ce priveşte costul de trai al expaţilor, conform unui studiu realizat de firma britanica de recrutare ECA International. O mică consolare pentru egoul meu moldovenesc.

PS. Încercând să găsesc o imagine pentru acest post, am dat search pe google.

La căutarea pentru "gastarbaiter" prima imagine a ieşit:

La căutarea pentru "expat" prima imagine a ieşit:

5 comentarii:

  1. Marcel, dacä îmipermiti o micä remarcä: corect este "gastarbeiter". Bravo pentru articol, intotdeauna la curent cu ultimele stiri. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, corect.
    Eu totusi am cautat "gastarbaiter" :)

    Apropo, iata ce da google la "gastarbeiter":
    http://images.google.md/images?hl=mo&rlz=1R2GGLL_en&um=1&ei=0RU2SuiCKtLN-QalzfWgDQ&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=gastarbeiter&spell=1

    Arbeit macht frei!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai drepatate când spui cä asta e prima imagine care apare în Google, însä asta dacä scrii "gastarbaiter". Apropo poza este extrasä dintr-un articol întitulat "Gastarbaiterii sînt principalii investitori în economia Republicii Moldova" de pe site-ul oficial al PDM (boff).
    Vezi link: http://www.pdm.md/main/blog_articles/view/188

    Încearcä sä scrii "Gastarbeiter" pe google images si o sä vezi cu totul alte imagini....


    :)

    RăspundețiȘtergere
  4. am scris "gastarbeiter" si am vazut imaginea - vezi comentariul meu de mai sus.

    oricum concluzia cautarilor este aceeasi :)

    RăspundețiȘtergere
  5. De acord în prinvinta concluziilor :)

    RăspundețiȘtergere