miercuri, 6 mai 2009

Nu poți băga discheta în borta pentru flășcă

Blogul ăsta nu este doar un loc în care public ideile mele, dar și un mijloc prin care pot să distribui ideile altora. Idei care m-au impresionat sau m-au pus pe gânduri.

Recent, pe un grup de discuții închis, doi colegi de-ai mei, plecați de ceva timp din Moldova, și-au exprimat în felul lor caracteristic emoțiile pe care le trăiesc acolo, departe de casă. Îi voi numi, convențional, Sașa și Grișa.

Iată ce spune Sașa, care este acum în Georgia:

”Blea, patsani.. ma simt parca am fost prima data in zagranitsa. ashe de ciotkii orashu sh ashe de ghine te face s te simti. nu m-am ashteptat la chiar asha sheva.
incepand de la un aeroport nevibennii de mare, blea, ai impresia ca tsara asta chiar traieshte. nu fut capu, la fiecare colts se repara, se construieshte, se demoleaza sheva ca sa se construiasca altsheva, camioane cara di tati - incolo, incoa... strazile mult mai curate sh mult mai bune, tat blea, pana shi podsvetka raznotsvetnaia deasta a la pentru turishti la fiecare bisericutsa sh la tati balconashele de pe Rustaveli.. luminitse peste luminitse peste tat. evropa, nu fut capu... sh tat asta anume dupa 2004. deci hai sa ne felicitam reciproc.. ramanem in urma cu 5 ani sh de aishtia:p.

uuuu! cladirea ministerului de interne:
ashe o huinea arhitecturala de asta hai tech - numa stekla. da noaptea luminile jioaka. pornesc de la un colts a cladiri eshtia, care nia nio adus aminte de stadionu shelaian kitaiskii - cuibu de pasari - sh se duce lunina in alta parte a cladirii. sh tot ashe imprejiur.
zyk nahuia ashe?
tipa: Misha o zys ca vra transparentsa in ministeru de interne sh asta ca simbol tipa:P.

eu nu mai zyc de huiniuri concrete, cum ar fi reforma gestiunii finantselor publice despre care, pot sa vorbesc liber shi sa asigur pe liuboi ca cu ashe napor n-o fost nikaieri. da asta insamna sh mai putsina coruptsie, shi achizitiile publice mai transparent, shi impozitele, shi vama, shi tat tat tat :).

da iaka shini fashe? copkii fac. ciuvaku prosta o luat sh io trimas nahui pe ghiuji batrani din timpu lu shevarnadze (care amu stau cu X5-uri pe rustaveli sh aduc havcik la bomjiii din palatce - cu ochii mei am vazt shini sta in palatce..) - sh are dreptate, nu poti baga disketa in borta pentru flashka... sh iaka pishti tat copkii lucreaza. mare parte se praibeshte ca are pre multa responsabilitate pentru lipsa de experientsa care o au. da unii is malazza sh asheia merg mai departe...

d
a... ei da shi sa-i fashi? zato stabilitate nu au...

:psh tat asta cu armatele ruseshti la 50 km de capitala, sh cu, pizda masi, nish o sula petrol, nish o sula gaz nika. m-am simtsit ca in pribaltica in anii 90... tu in rusa, ei in engleza shi makar crapa tu in patru - incepand de la copkil de la receptia hotelului, pana la ciuvashi peste 40. ashe un sentiment anti-rusesc pluteshte peste tat. pana sh in pribaltica mai multe anuntsuri shi nume de zavedenii in rusa am vazut fatsa de Tbilisi - zero :)...

din pacate analogiile is inutile.. inca odata prosta m-am convins k sula - natsia moldovneasca prosta a sa moara nahui deatata ca prosta ii slaba. nu cand odata?..”

Dar iată şi replica lui Grişa:

"Ei nu stiu cum voua, insa mie nu mi-i dor de Tbilisi, nici de Vilnius. Mi-i dor tare si ascutit de casa. De Chisinau, de microbuzele pline, de verdele copacilor si de iarba care razbate prin asfaltul crapat. Spre sfarsitul lunii mai va inflori iasomia, iar in iunie - teiul, si in oras va mirosi a ceai, a bucatarie calda de seara.

Mi-i dor si de voi - cei pe care nu o sa-i mai vad niciodata impreuna, launloc, imbratisati intr-un imens sarut, ca intr-un cantec pe care il stiu eu si il stiti si voi.

Terasele care m-au facut alcoolic, unde ziua devine seara si halba cu bere din mana e ca un felinar care iti arata drumul. Glume prostesti pe care nu le mai tine minte nimeni, dar care iti lasa impresia unei discutii teribil de inteligente, care te-a adus mai aproape de Succesul nostru colectiv. Definitia acestui Succes colectiv - o lume perfecta in care toti pun bere unul altuia, jurnalistul este jurnalist, alegatorul - anticomunist, salariul - cuvenit, dragostea - curata, familia - sfanta, homosexualii - interzisi, shashlacul - genial, ca de obicei, chiar daca-i ars.

Si e greu sa recunosc ca mi-i dor de voi care sunteti in mare parte o himera, o etapa, ultima, a maturizarii mele si transformarii finale dintr-un june avantat spre ceresc intr-un matur frustrat, resemnat si impovarat de rusinea unor experiente si alegeri prostesti.

Voi, care va insurati, care sariti trepte in cariera, care va certati intre voi si pe urma va impacati, furnicarul meu inchipuit in care mi-am trait fiecare zi din ultimii 5 ani.

E chiar greu sa-ti gasesti prieteni noi chiar daca - tre s-o recunosc - nici voi nu-mi sunteti prieteni. Motivele ar putea fi multe - poate oi fi eu inchistat, sau m-am deprins cu voi. Dar e greu sa gasesti oameni la fel de frumosi, sau macar altfel de frumosi.

De asta va urasc pe toti, colectiv, si pe fiecare in parte. Va urasc sincer, cu ochii larg-deschisi, pentru ca nu pot scapa de voi. Mi-i dor. "

Până la urmă, care din cei doi e mai sincer?
Și, în general, are sinceritatea grade de comparație?

4 comentarii:

  1. si mie mi-i dor de acasa. de castani si tei.
    de papadii. chiar daca lumea toata e plina de papadii. mie mi-i dor de papadiile de acasa.

    la urma urmei nu-i asa de rau acasa cum suntem obinuiti sa ne plangem la toti europenii. ai o casa, ai o familie, ai prieteni, ai parcuri, ai copaci.. cand esti acasa politica pare mai departe.

    scuze. am ramas surprinsa doar de ce-am citit mai sus. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Al doilea e sincer. Sincer de trist chiar, desi placut.

    RăspundețiȘtergere
  3. cred ca mult depinde si de circumstante... cind esti departe de casa vrei acasa mai mult ca orice, greutatile par un nimic si usor de depasit, dar cind ajungi si dai de citiva idioti si needucati incepi sa te gindesti ca poate poti sa ai o viata si inafara tarii. Mersi pentru articol ma regasesc in opinia lui Grisa :)

    RăspundețiȘtergere
  4. despre sinceritate si grade de comparatie...

    cat de dispus ai fi sa asculti o parere absolut sincera despre tine? eu una as fi preferat sa ma minta frumos ;)

    Sunt tare super ambii "scriitori" - modul de a descrie conditiile in care se afla sunt diferite dar in acelasi timp, eu una, nu m-am plictisit sa le (re)citesc (in cazul asta nu mai pun problema in sinceritate)ba chiar mi-a facut o deosebita placere :)

    exista sau nu grade de comparatie pentru sinceritate...

    Poate un politician sa fie sincer cand vorbeste despre programul electoral, atunci cand stie ca de asta depinde greutatea buzunarului sau, nu doar in prezent dar si in urmatorii 40 de ani? Deci sinceritatea este un concept ce se deformeaza pe parcursul traiectoriei parcurse de la subiect la obiect. ;)

    Multam pentru postari

    RăspundețiȘtergere