joi, 5 martie 2009

Juriu, picior rupt, Odisee, inundatie, Erudit, dezbateri politice

Îmi cer scuze pentru această întârziere cu care încerc să mă țin de cuvânt şi să scriu câte ceva despre preselecţia la Eurovision, la care am stat în juriu. Dar de atunci s-au mai întâmplat multe, aşa că mesajul va fi ceva mai lung şi va acoperi şi alte subiecte - le vedeţi în titlu

Deci, pe scurt. Eurovision. Show-ul a fost mai bun ca anul trecut, au zis-o mai mulţi. Dar la televizor oricum s-a privit prost (am văzut mai târziu reluarea). Gafe destule, prezentatori îmbrăcaţi ca la circ, public cam apatic. Dar, spre delectarea mea, piesele au fost bune. Chiar mai bune decât mă aşteptam. Şi cei de la Orange au investit mult pentru a aduce sunet de calitate, cel puţin în sală. Am votat-o pe primul loc pe Nelly - ea a şi câştigat. Argumente pro şi contra au fost deja aduse multe, nu vreau să mă repet. Discutăm după Moscova. Mi-au plăcut în mod deosebit Sun Stroke Project şi Olia Tira. Până acum intonez deseori: "Ai venit tsyrziu acase, vinul roşu ste pe mase, nu tse cred că m-ai uitat, bunicul meeeu"...

***

Ghinionul a făcut ca la mai puţin de două ore după ce am fost invitat în juriu la Eurovision să-mi rup piciorul. Fractură de fibulă. Şi aşa, cu ghips, am stat în juriu peste două zile. Tot aşa, cu ghips, am fost la concursul Odiseea Minţii peste încă o zi.

Da. Mi-am mai luat pe umeri încă o mică şi plăcută povară. Începând cu acest an sunt Association Director al programului Odyssey of the Mind în Moldova. Acest program de creaţie în limba engleză pentru liceeni era cândva foarte popular, mai ales când venea finanţare de la nenea Soros. Dar de când nenea s-o ros, programul a trecut la autofinanţare, adică la voluntariat. Până la urmă, am acceptat să preiau programul sub umbrela CMJI (Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale). Primul mare test abia urmează - participarea la festivalul european din Slovacia cu 8 echipe reprezentând ţara noastră.

***

Şi parcă o fractură nu era destul. La câteva zile după nenorocitul meci de fotbal în care s-a întâmplat, ţeava conductei de încălzire din apartamentul unde stau s-a spart şi mi-a făcut din casă bazin în doar zece minute. Cu siguranţă există o legătură cauzală între aceste două evenimente, fractura şi spargerea ţevii, dar e prea complicată şi nesemnificativă ca să vă răpesc din timp. E destul să vă imaginaţi cum ţopăiam într-un picior prin casă strângând apa până a venit frate-meu cu nişte prieteni să mă ajute.

De la anul nou încoace în casa noastră au avut loc două incendii - exact cu două etaje deasupra noastră şi exact cu două etaje sub noi. Aşa că inundaţia a avut poate rolul mistic de a ne păzi de incendiu. Cine ştie, poate... Cert e că zeul cela (al focului sau al apei) a avut nevoie şi de o jertfă - laptopul meu, celebru în toată ţara drept "Vaio de la Erudit Cafe" a nimerit sub jetul de apă şi a ars.

***

Între timp, am filmat încă câteva emisiuni la Erudit Cafe. În sfârşit, am putut să scap (măcar pentru o perioadă scurtă de timp) de Erudit Cantina de la televiziune în care a trebuit să filmez atâta timp. Am filmat la Booz Time, două emisiuni, cu echipe de la Chişinău, Bălţi şi Ungheni.

Normal, filmăm pe unde prindem, pentru că televiziunea naţională e prea preocupată de campania electorală ca să ne mai facă decorul pe care îl aşteptăm din septembrie. Şi, după ce am făcut această subtilă trecere de la Erudit Cafe la campania electorala (observaţi?), vreau să spun că, ura! show-ul adevărat a început, aseară, la Moldova 1.

Dezbaterea dintre Roşca şi Chirtoacă a fost interesantă, deşi a fost inexistentă. Adică dezbatere ca atare nu a fost, dar a fost interesant să vedem ce zic cei doi aflându-se la o apropiere măcar fizică unul de altul.

Ce am văzut? Roşca a fost mai degajat. Chirtoacă ştie pe de rost programul partidului său, dar vorbeşte cam sacadat şi obositor. Câteva momente ale serii sunt adevărate perle de ţinut minte. Schiţat, ele arată cam aşa (oricum din memorie le scriu):

Roşca: E adevărat că candidaţi doar pentru ca să vă promovaţi rudele în Parlament? Şi că n-o să lăsaţi postul de primar de Chişinău pentru scaunul de deputat?
Chirtoacă: Eu am răspuns la această întrebare la alte întâlniri. Şi anul trecut. În iunie.

Roşca: Şi totuşi, e adevărat sau ba?
Chirtoacă: Eu am răspuns la această întrebare la alte întâlniri. Şi anul trecut. În iunie.
Roşca: Ce declaraţie?
Chirtoacă: Lumea care vrea - ştie. Dacă nu ştiţi - luaţi şi citiţi.


Uite aşa. Chirtoacă a devenit încăpăţânat. Nu mai răspunde nici la întrebări...

Roşca: Domnule Chirtoacă, eu v-am votat la postul de primar şi nu-mi pare rău.

Precis? şi... precis?

Chirtoacă: De unde luăm bani pentru pensii? Foarte simplu - luăm salariul unui deputat şi pensia unui bătrân şi împărţim la doi.

Aaaaaa... Da înainte de asta facem un Parlament de 300 000 de deputaţi!
Am citit că Dorin avea ieri febră la emisiune. Da nici chiar aşa!
Cred că sărmanului îi pare rău până acum de perla pe care a debitat-o.

În rest, aceleaşi melodii:
Chirtoacă - integrare europeană, relaţii cu România, fără vize in UE până în 2010 (eu ca absolvent al Colegiului Europei care a scris teza de master pe regimul de vize cu UE, precis nu-l mai votez pe Dorin pentru aşa o declaraţie) şi conectarea Republicii Moldova la sistemul energetic european (iar aici, ca analist energetic începător, mă scarpin la tâmplă şi mă întreb - la care sistem? cuuuum?).
Roşca - noi nu suntem la guvernare, dar colaborăm cu PCRM pentru a înainta atâtea proiecte în atîtea sate cu atâţia bani din buget. Da tu, Dorin, eşti un impostor care nu vrei în Parlament da vrei să-ţi bagi acolo rudele, pe Ghimpu şi pe cine mai ai tu acolo în partid.

Mai în scurt, a devenit interesant. Mai interesant decât Eurovision, Erudit Cafe şi picioare rupte.
A început marea politică în mica republică.

***

PS. În revista Business Class din ianuarie scrie că cea mai vizionată emisiune TV de la Moldova 1 în 2008 a fost: "Новогоднее обращение Президента Владимира Воронина к народу Респулики Молдова".
Iaka aşa. Ce Respulică, aşa norod, aşa politicieni şi aşa preşedinte.

6 comentarii:

  1. Deshi e trist, dar m-a amuzat mult postu :))

    Mersi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Marcel,
    te rog sa mai scrii, ca e delicios :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu l-am scris ca sa ma amuz, asa ca e ok daca va amuza si pe voi.
    In viata lucrurile trebuie privite prin ochelari roz. Macar atat cat nu se pateaza ochelarii de rahat, dar dupa asta ii stergi, si iar te uiti prin ochelari roz. Si tot asa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ha, am uitat sa te intreb - laptop to VAIO o sa fie ? :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-a placut cum ai intonat tu versurile Oliei Tira: "Ai venit tsyrziu acase, vinul roşu ste pe mase, nu tse cred că m-ai uitat, bunicul meeeu"... :)))))))))
    Dar eu cred ca suna sexy din gura ei

    RăspundețiȘtergere