Uite ca am ajuns si la postul cu nr. 100. (ura, sampanie n-am, beau un gat de cafea).
Acum vreau sa scriu despre Jocurile Olimpice (nu despre "olimpiada", pentru ca "olimpiada" este perioada de patru ani intre doua jocuri olimpice).
Cu patru ani in urma eram redactor sef al ziarului "Sport Plus", editat de Comitetul National Olimpic. Pe atunci ziaristica sportiva mai era inca una dintre pasiunile mele. Pai uite ca pe atunci, in 2004, trebuia sa plec la Atena cu delegatia Moldovei, in calitate de jurnalist. N-a fost sa fie, pentru ca am preferat un MBA frantuzesc, care a insemnat si discontinuarea carierei mele de jurnalist sportiv.
Jocurile Olimpice sunt in general o ocazie unica de demonstrare a fortei si maretiei unei tari (vezi Berlin 1936 sau Moscova 1980). Chinezii s-au pregatit sa arate cat de departe au ajuns tehnologiile informationale si gestiunea resurselor umane in tara lor, pe care atatia o vad luand locul Statelor Unite ca lider global in vreo cateva decenii.
Cum se vor remarca moldovenii la acest mare eveniment sportiv, al doilea ca importanta in acest an (cel mai important eveniment sportiv al anului este, bineinteles, Raliul Independentei)?
Cel mai probabil ca se vor remarca tot asa ca si acum patru ani - nicicum.
Iar bugetul de stat nu va avea de suferit (Ura!) (Guvernul a promis 70 mii euro pentru aur, 50 mii pentru argint, 30 mii pentru bronz si 15, 10, 5, 3 si 1 mie pentru locurile IV-VIII).
Cine ne reprezinta? Ca de obicei - halterofili, luptatori, boxeri, atleti, ciclisti, inotatori, tintasi la tir. Sanse de medalie? Foarte mici, doar la lupte libere, box, haltere si poate la tir.
Ce-am avut si ce-am pierdut? Nu pleaca la Jocurile Olimpice canotori (caiacul-canoe s-a desumflat dupa Juravschi-Reneiski), nu mai avem arcasi (au cumparat-o italienii pe Valeeva si s-a terminat).
Nu am vazut nicaieri vreun obiectiv, pus de CNO sau de Agentia Sporturilor, referitor la evolutia noastra la Jocurile Olimpice.
La Atena in 2004 am avut 33 de sportivi, adica cu doi mai multi. Atunci nici unul nu a trecut de calificari.
Bilantul la medalii al Republicii Moldova e astazi acelasi ca si dupa Jocurile din 2000 - 2 medalii de argint (una la canotaj la Atlanta 1996 si una la tir la Sidney 2000) si 2 medalii de bronz (una la lupte libere la Atlanta 1996 si una la box la Sidney 2000).
Urmeaza doua saptamani de sarbatoare. Sper ca scepticismul meu nu va fi indreptatit.
Dar nu pariez pe sportivii moldoveni. Nu caut cauze. Remarc doar rezultatul.
luni, 4 august 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
pe asta il opreste doar glontele, si pacat: de glonte! mergi la un medic,Domnu Spataru, mergi degraba,Frate - e grav la tine!
RăspundețiȘtergereDle anonim, imi pare rau de timpul pe care l-ati pierdut citind blogul meu.
RăspundețiȘtergereSper ca aveti si alte activitati mai pline de sens in viata Dvs. decat sa cititi blogurile unor nulitati laudaroase de genul meu.
sportivii moldoveni nu au nici o sansa la medalii. O demonstreaza si urmatorul lucru: Guvernul a decis sa premieze cu 30000 de euro medalia de aur, 20 cea de argint si 10 cea de bronz. S-a mai laudat ca premiile sunt cele mai mari dintre toate statele CSI..... Faceti-va concluziile.....
RăspundețiȘtergereS.S.
sau 70 cu 50 si cu 30. Nu are importanta. In schimb ce publicitate electorala a iesit...:)
RăspundețiȘtergerebolinoy,ato to4no.
RăspundețiȘtergerepentru - ANONIM!
RăspundețiȘtergerede la ANONIM!
critica si replicele tale sint argumentate sau este sindromul "cinelui care latra fiindca asa ii este firea de a latra", sau "latra fiindca chiar a vazut ceva si la deranjat"
daca este a doua varianta as dori, D-le ANONIM sa stiu si parerea DVS mai clara in ce priveste sportivii nostri la Jocurile Olimpice!
Unde-s acei 7 anisori de acasa- ca nu ataci/critici persoana, dar ideea!