vineri, 28 decembrie 2007

Save Alexandrina! In asteptarea unui zambet firesc

O mica fetita are o mare problema in ajun de acest an nou.
Alexandrina Hincu, care inca nu a atins varsta de un an de zile, are o maladie foarte rara care ii distruge tesuturile buzei superioare. Alexandrina este fiica colegei noastre din anii de liceu si studentie, Diana Terzi.
Daca nu se face o operatie rapida, fetita nu va putea manca si vorbi.
Operatiile sunt FOARTE FOARTE costisitoare si se pot face doar in Germania.
Vedeti blogul Save Alexandrina pe care l-am creat pentru a ajuta parintii fetitei.
Doar impreuna putem sa readucem zambetul acestui copil!

Despre borţi în cap

- Buna ziua, aveti chiroane?
- Cuie?
- Lu mă-ta!

La începutul săptămânii am lucrat ca un cal (oare cum s-ar privi un cal în faţa calculatorului?). Dormit câte 3 ore pe noapte timp de 3 nopţi.

Ieri simţeam chiroane în creier şi până acuma parcă am vreo două ţinte.

Toate astea mă fac sa revin la ideea de timp dormit - timp pierdut.

Ţin minte cum pe la 18 ani două nopţi nedormite îmi aduceau un fel de eforie narcotică. Era un hobby să nu dorm noaptea. Cele mai frumoase nopţi le-am petrecut alături de prietenii jurnalişti-entuziaşti prin birourile afumate ale RZU*. Sau nopţile intregi de CUC** şi mafia***, pe la Vadul lui Vodă sau Bucureşti... Pe atunci împărtăşeam ideea că trebuie să ne trăim viata la maximum şi aşa mai departe şi aşa mai departe. Somnul era egal cu timp pierdut.

Apoi a urmat, după o pauză de vreo 3 ani, saga de nesomn de la Colegiul Europei din Varşovia. Mă culcam în fiecare dimineaţă la 6 şi ma trezeam pe la 4 după masă. Apoi ma culcam la 10 dimineaţa şi mă trezeam la 6 seara... Şi aşa vreo trei luni. Umblam cu capul tulbure în fiecare seară. Colegii când mă vedeau la micul dejun îmi spuneau "good night!". Nu mai vorbesc de perioada tezei - atunci cred că am batut recordul. Am scris o teza de notă mare în timp record de cinci zile şi nopţi, câte 2-3 ore de somn per day. Mă porecliseră Dracula.

Şi totuşi, chiar şi după aceste două experienţe îndelungate de nesomn, încă nu aveam chiroane în cap.

Apoi însă a urmat un serviciu, al doilea, CUCul, prietenii, prietena, bere, ture de noapte, prezentări, site-uri şi tot aşa şi-aşa. Cred că până acum mi-am batut încetul cu încetul câte un cui în creier, şi doar acuma doar am început să le simt fizic.

Andrei Strah, un bun prieten, ar spune clar: "Spătaru, ai borţi în cap!". Şi ar avea probabil dreptate.

E una să fii bufniţă (adică să fii mai eficient noaptea decât ziua, ceea ce e pe undeva valabil şi pentru mine) şi e cu totul altceva să umbli bludnic pentru că într-o noapte dormi 2 ore, iar ziua următoare - 14 ore.

Asa că, oameni buni, cumpăr o tonă de echilibru de la cine-l dă mai ieftin.

Morala: Nu dormiţi, dormiţi!

*Redactia Ziarului Universitatea
**Ce? Unde? Cand? - joc intelectual, vezi http://www.cuc.md/
***Mafia - joc de roluri

joi, 27 decembrie 2007

Unimedia ma pune la votat

Duminica a avut loc a XVII editie a CUCului elitar.
Alexandru Fala a fost desemnat, in sfarsit, Magistru. Sarmanul, a plans cu lacrimi reale cand i-am oferit bufnita de aur (well, aurita :).
Iar intre timp unimedia.md pune la votat cei mai buni bloggeri din Moldova.
Mie imi place blogu lui Nicu Popescu, da am vazut ca si pe mine ma voteaza lumea...
Ian nu ma mai votati, ca o sa creada oamenii ca eu umblu de la comp la comp si falsific alegerile!

miercuri, 19 decembrie 2007

CUC Elitar Duminica

Eu atata scriu de limba si identitate ca era sa uit de principalul eveniment:
DUMINICA, 23 decembrie 2007, cu incepere de la ora 17.30
la Clubul Different va avea loc
SEDINTA ELITARA
Ce? Unde? Cand?
Carte Blanche

E cel mai tare eveniment al anului in Comunitatea de Jocuri Intelectuale.

Detalii despre conditiile de participare pot fi gasite pe http://www.cuc.md

Basescu despre Moldova

http://www.tvr.ro/articol.php?id=25826&c=47

Limba, neam, popor

Ieri la stirile ProTV m-am bucurat ca la victoria unei echipe de fotbal, atunci cand am vazut cat curaj au avut profesorii de la Balti. Serios m-am bucurat, de parca am inscris un gol maghiarilor.

26 de profesori universitari au semnat o scrisoare deschisa la adresa presedintelui in care se declara indignati de decizia acestuia de a impune lingvonimul de limba moldoveneasca in scolile de la Balti de la unu septembrie viitor. Se pare ca nuca de la Balti e prea tare pentru spargatorul de la Chisinau, si lupta asta nu se da chiar asa de usor.

Profesorii de ieri se intrebau retoric cine vor fi lingvistii care vor elabora manualul de limba moldoveneasca... Iarasi alde Stati?

Cu aceasta ocazie am hotarat si eu sa-mi fac publica atitudinea fata de chestiunea natiunii, poporului si limbii in tara noastra. Macar prin intermediul blogului.

De la bun inceput insa vreau sa spun ca parerea mea nu a fost niciodata intampinata fara rezerve de conlocutori.

Asadar, chestiunea poporului si a natiunii. E o treaba foarte controversata, nu numai la noi, dar si in alte tari. Unele state fac diferenta oficiala intre natiune si popor: Spania, Italia, Slovenia, Grecia, iar altele nici nu vorbesc de natiune: Germania, Elvetia, Cehia, Finlanda.

Natiunea in general e un termen destul de recent in dimensiune istorica. Aparut in secolul XIX, acest cuvant desemneaza, asa cum DEX defineste, "o comunitate stabilă de oameni, istoriceşte constituită ca stat, apărută pe baza unităţii de limbă, de teritoriu, de viaţă economică şi de factură psihică, care se manifestă în particularităţi specifice ale culturii naţionale şi în conştiinţa originii şi a sorţii comune". Definitia din DEX e pe undeva prea "romaneasca", pentru ca, in afara de Romania, Ucraina, Lituania sau Croatia, putine sunt statele care identifica "natiunea" cu "constituirea ca stat" ridicand tara la nivel de "stat national".

Totusi, o natiune e mult mai mult decat un popor, care e doar un grup de oameni cu anumite trasaturi comune (limba, datina), care traieste pe un anumit areal.

Daca impartasiti aceste definitii, cititi mai departe. Daca nu, pardon, vorbim limbaje diferite si textul ce urmeaza ar putea sa va ofenseze.

Tocmai reiesind din cele spuse mai sus, eu vad chestiunea oamenilor ce traiesc in Republica Moldova astfel:
- moldovenii sunt parte din poporul romanesc, pentru ca impartasesc aceeasi limba si aceleasi datini
- moldovenii nu fac parte din natiunea romaneasca, pentru ca nu s-au constituit ca stat impreuna cu Romania, dupa aparitia natiunilor, in secolul XIX, si nu impartasesc decat partial constiinta originii si a sortii comune cu cealalta parte a poporului romanesc
- moldovenii nu alcatuiesc o natiune aparte, pentru ca nu impartasesc aceeasi constiinta a originii si a sortii comune

Explicatii detaliate pot da la o halba de bere.

Chestiunea limbii. Aici e mai delicat, tocmai pentru ca pare evident. Bineinteles, parerea mea este ca noi vorbim limba romana si ca nu exista asa o chestie ca limba moldoveneasca. Decat in constitutie, bineinteles.

Dar... Constitutia e totusi legea suprema a tarii in care traim. Ne dam foarte bine seama din ce cauze si in ce conditii a fost impusa sintagma "limba moldoveneasca" in textul legii supreme si care a fost interesul in spatele acestei decizii politice.

Totusi... Pe langa faptul ca limba pe care o vorbim zi de zi se deosebeste totusi, dar nu mai mult decat ca dialect, de limba romaneasca literara, corecta sau cea de la televiziune, numiti-o cum vreti, mai e o chestiune: sunt foarte multi oameni, in special in afara intelectualitatii, care isi numesc limba "moldoveneasca".

Pana la urma, o limba pentru a ajunge la statutul de a poseda un glotonim aparte, trebuie sa fie obiectul unor codificari savante.

De aici reiese ca noi, care ne autointitulam intelectualitate si care aparam ideea limbii romane, trebuie sa ne bucuram de situatia actuala:

- O guvernare care n-a fost in stare sa depuna un efort pentru afirmarea stiintifica a unei "limbii moldovenesti". Eu continuu sa cred ca un efort stiintific pentru codificarea dialectului moldovenesc ar fi fost posibil, desi ar fi fost intalnit cu huiduieli intelectuale. Dezvoltarea limbii moldovenesti pe modelul limbii macedoniene ar fi fost posibila si ar fi dus probabil la afirmarea mai pregnanta a unei eventuale "natiuni moldovenesti"

- Incercarile de legitimare a limbii moldovenesti, cum ar fi Dictionarul lui Stati, care este apropo un izvor lingvistic amplu si original, nu au fost decat politizari de suprafata ale problemei si nu au reusit decat sa starneasca reactii sarcastice in randul intelectualitatii.

- Din cauzele identificate mai sus termenul de limba moldoveneasca cauzeaza mai multe incoerente:
* nu exista un cod Ethnologue pentru limba moldoveneasca, desi exista totusi un cod ISO639
* limba moldoveneasca nu este mentionata in Declaratia de Indepenta a Republicii Moldova, unde in schimb se vorbeste de limba romana
* site-urile web guvernamentale utilizeaza pana astazi eufemisme de gen "limba de stat", de parca aceasta limba nu ar avea denumire. Înainte de 19 iunie 2006, aceste site-uri foloseau pe larg termenul de "limba romana", pana cand o hotarare a guvernului a spus clar ca „informaţia pe paginile-web oficiale ale autorităţilor administraţiei publice va fi publicată, în mod obligatoriu, în limba moldovenească şi în limba rusă, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind funcţionarea limbilor”
* Academia de Stiinte a Moldovei utilizeaza termenul de limba romana, iar copii in scoli invata limba romana

***
Asa ca graiul moldovenesc mai are mult pana departe. Si atata timp cat politicienii nostri o sa spuna peste tot ca vorbesc o limba de stat fara denumire, despre ce identitate nationala poate fi vorba in tara asta, fie ea romaneasca sau moldoveneasca?

marți, 18 decembrie 2007

Jurnalista din Moldova "deportata" din Rusia

Natalia Morari, reporter la una dintre cele mai liberale reviste rusesti, New Times, a fost expulzata din Rusia din cauza articolelor sale dure la adresa autoritatilor rusesti, am aflat de pe blogul colegului Nicu Popescu.
Iata un interviu cu ea la Eho Moskvy.

Aricel (de suflet II) - Bunul Elefant

- Uite ca ai venit ! – a spus Ursulet, dupa ce s-a trezit shi l-a vazut pe mansarda pe Aricel.
- Еu.
- Si unde ai fost?
- N-am fost la tine de foarte mult timp – a spus Aricel.
- Cand dispari, trebuie sa-ti anunti din timp prietenii.


In februarie gerul era atat de aspru, incat Aricel facea focul in soba zi shi noapte, iar dimineatsa tot nu putea sa se ridice din pat – atat de frig era in casa.
“Ce fel de pedeapsa mai e si asta? – mormaia Aricel, bagandu-si labutsele in ciubotsele shi coborand din pat. – Inca o saptamana sa mai tsina gerul acesta si eu voi ramane fara lemne !”
El s-a indreptat catre gura sobei, a dat la o parte capacul shi a aprins focul.
Focul a inceput sa sara vesel, iar Aricel s-a apucat sa-si analizeze situatia.
“Zapada in padure acuma e multa de tot ! – gandea el. – shi totsi brazii subtsiri sunt acoperitsi. Iar unul gros n-am sa pot taia singur… Ar fi bine sa vina Ursulet in vizita: shi toporul lui e mai ascutit, shi ferestrau are, shi saniutsa speciala de carat lemne… Uite, daca ar veni cu Magarush shi ar spune : «Aricel, tsi s-au terminat lemnele probabil ! Hai sa taiem altele ». Eu i-as servi cu ceai shi totsi trei ne-am duce in padure, shi atunci eu niciodata n-as ingheta. Iar acum… Ursulet probabil doarme adanc shi a uitat cu totul de mine…”
Lui Aricel i s-a facut foarte trist, a mai aruncat doua betse pe foc shi, deja fara sa gandeasca la ceva, pur si simplu s-a pus sa priveasca flacarile.
Cuptorul s-a incins si in casa s-a facut atat de cald, incat nici Aricel nu mai credea de acuma ca lemnele ar putea sa se termine shi el va inghetsa. Shi, fara sa-shi da seama, a inceput sa vizeze...
« Uite, visa Aricel, se vor termina lemnele si va fi frig de tot, shi eu voi incepe sa inghets... Despre asta va afla Elefantul de la gradina zoologica. El se va preface adormit, iar cand paznicii vor pleca, va veni repede in padure, va gasi casutsa mea, isi va baga trompa prin horn si imi va respira cald. Iar eu voi spune : «Multumesc, Elefantule. Imi este foarte cald. Acuma du-te shi-l incalzeste pe Ursulet – si la el probabil s-au terminat lemnele... » Shi Elefantul va fugi in fiecare noapte din gradina zoologica ca sa sufle in hornul meu, al lui Ursulets shi al lui Magarush – shi noi n-o sa inghetsam ?..»
Iar crivatsul devenea din ce in ce mai puternic. Shi, intr-adevar, in curand s-au terminat lemnele lui Aricel. El a infierbantat foarte bine soba pentru ultima oara, a pus toate plapumele pe pat, iar deasupra - blanitsa shi ciubotselele. Dupa care s-a strecurat sub acest munte shi a inceput sa ashtepte.
De la inceput ii era fierbinte, iar pe urma, cand focul s-a stins, i s-a facut frig. Si cu fiecare ora care trecea i se facea tot mai rece si mai rece.
« S-s-sa v-v-v-vina m-m-mai r-r-r-rep-pede El-l-l-efant-t-tul !.. » – shoptea Aricel, strangandu-se ghem sub plapume. Dintsii lui tremurau atat de tare, incat nu mai nimereau unul peste altul. Iar Elefantul tot nu venea... - El-l-l-efant-t-tule ! chema Aricel.
- Eu in-n-nghets... V-vin-n-n-o, t-t-te r-r-rog, El-l-lefant-tule !
Aricel l-a asteptat pe Elefant trei zile shi doua nopti.
Iar in a treia noapte i s-a facut atat de cald, incat a aruncat de pe el blanitsa shi ciubotselele.
In padure au venit dezghetsurile. Iar Aricel credea ca Еlefantul merge printre arbori shi-i sufla in hornul casei.

(am tradus din Serghei Kozlov)

luni, 17 decembrie 2007

Unde-i ProTVul?

Deja a doua zi incerc sa accesez site-ul www.protv.md si tot imi da eroare.
Oare si-o fi bagat cineva laba?
Deja incep sa ma tem pentru http://www.cuc.md/.
Ca incepem sa devenim populari - bariera de 500 de vizite pe zi a fost depasita in noiembrie.
Mai avem totusi pana la recordul blogului http://www.oper.ru/, care datorita faptului ca are 30 mii de vizite pe zi poate sa isi permita luxul de a avea publicitate de 3500 EUR pe luna.

Ieri am stat toata ziua si am scris despre piata energetica din Africa de Sud.
Vreti sa faceti vreo investitie acolo? Scrieti-mi pe personal :)

joi, 13 decembrie 2007

Aricel (de suflet I)


- Ai ascultat vreodata linistea, Aricel ?
- Am ascultat.
- Si?
- Nimic deosebit. Liniste.
- Iar mie imi place cand in liniste ceva tresare.
- Da-mi un exemplu, - a cerut Aricel.
- Pai, de exemplu, tunetul, - a raspuns Ursulet.



In varful muntelui statea o casa – cu horn shi cu mansarda, cu bats pentru cocos, cu grajd pentru vaca, cu cushca pentru catsel shi cu portsi nou impletite.
Seara din horn a pornit fumul, bunica a ieshit in mansarda, pe soba s-a urcat motanul, cocosul s-a catarat pe bats, vaca a inceput sa rumege fan in grajd, catselul s-a ashezat in fatsa cushtii si totsi impreuna s-au pus sa ashtepte noaptea.
Iar cand noaptea a venit, de sub tufa de maciesh a ieshit o mica broscutsa. Ea a vazut un clopotsel albastru, l-a rupt shi a fugit in curte.
Deasupra curtsii s-a ridicat un dingat albastru.
- Cine suna? – a intrebat bunica – Tu, motane? Tu, cocosule ? Tu, vaca ?
Iar broscutsa alerga shi alerga, iar dingatul se ridica tot mai sus shi mai sus, shi in curand s-a ashternut nu numai de asupra casei, dar shi a intregului sat.
- Cine e, al cui e acest dingat ? – intrebau oamenii.
Shi au ieshit cu totsii afara, shi au inceput sa se uite la cerul instelat ascultand dingatul albastru.
- Stelele canta, - a zis un baietsel.
- Nu, vantul, - a spus o fetitsa.
- Asta doar linistea suna, - a zis un bunic surd.
Iar broscutsa alerga neobosita si dingatul albastru se ridicase deja atat de sus, incat il asculta deja lumea intreaga.
- De ce suni? – a intrebat-o pe broscutsa greierasul.
- Nu eu sun, - a raspuns broscutsa. – Asta clopotelul albastru suna.
- Da’ de ce suni ? – nu ceda greierasul.
- Cum adica de ce ? – s-a uimit broscutsa. – Pai n-o sa stea totsi pe soba shi o sa mestece fan. Cineva macar trebuie sa sune din clopotsel.

(am tradus din Serghei Kozlov)

Voi nu jucati logic!


Alaltaieri radeam la ce se intampla in tara asta.

Si acuma, dupa cazurile bradului, Termocomului, CEDO si antiromanism, am impresia ca asist la un meci intre cei care stiu jocul si cei care joaca alandala.

Imediat va explic ce am in vedere.

Vreo opt ani in urma lucram reporter la ziarul "Fotbal Hebdo". Pe atunci inca mai erau populare meciurile amicale dintre deputati si jurnalisti, muzicieni si businessmani si asa mai departe. Dupa un astfel de meci, in care s-au intalnit jurnalistii sportivi si veteranii fotbalului, castigat surprinzator de jurnalisti, actualul presedinte al Federatiei de Fotbal, Pavel Ciobanu, se plangea ca jurnalistii joaca alogic, adica dau pase aiurea si de aceea fostii fotbalisti nu puteau prinde desenul tactic (khm...) al jurnalistilor si nu puteau contracara jocul ofensiv haotic al acestora...
***
In politica, ca si in fotbal, exista anumite reguli tactice, o anumita logica a jocului. Dar se pare ca cei scoliti, politicienii profesionisti, au acuma mari dificultati sa inteleaga jocul haotic al celei ce se numeste "actuala guvernare". "Actuala guvernare" da pase haotice, suteaza mingea in suporteri, faulteaza in careu, trimite in teren jucatori nelegitimati si pana la urma tot castiga meciurile.
Iar cei invatati fotbal, pardon, politica pe la Strasbourg sau Vienna scot mingile din plasa si asteapta meciul de revansa.
***
Cel putin cu opt ani in urma veteranii fotbalului i-au batut usturator pe jurnalisti in partida retur.

marți, 11 decembrie 2007

Gradinita de copii

Nu mai pot de ras. Am zis ca nu mai scriu de politica, dar asta e chiar... Xaxaxa, nu mai pot.

Dar sa le iau pe rand.
Am fost aseara la Gala de Premiere in Domeniul Drepturilor Omului, organizata de o comisie guvernamentala din domeniu si reprezentanta ONU in Moldova. Nu am stat pana la urma, pentru ca timp de doua ore nu am vazut decat oameni band sampanie, acordeonisti cantand potpourriuri si inspirand oamenilor ca ar trebui "sa manuiasca drepturile omului asa cum acesti acordeonisti manuiesc acordeoanele" (dupa cum a remarcat inspirat Constantin Cheianu), si un fragment despre "-anus" (Viorelus Ciobanus este un moldovean imigrant in Irlanda cu pasaport lituanian, erou al unei noi piese semnate de acelasi Constantin Cheianu), care numai cu drepturile omului nu am inteles ce avea...
Era cat pe ce sa uit de raportul Dlui Stefan Secareanu, din care am inteles ca drepturile omului sunt foarte importante si nu sunt respectate in Moldova. A, si ca la CEDO s-au pierdut 5 cazuri de tortura, asa ca inca mai este mult de lucru si noi suntem tristi...
Uite asa, Moldova sarbatorea ieri drepturile omului. Iar intre timp...

Intre timp hahahaha, presedintele Moldovei face declaratii ca vrea sa iasa din CEDO pentru ca se cheltuie banii contribuabililor (alde Zilberberg si altii, n-aveti rusine, beti apa din sticle in care altii s-au pishat si nu va vyi'***tsi atata la CEDO, ca oamenii nu platesc impozite ca sa va plateasca voua despagubiri, clar?).
Intre timp Voronin ii fura bradul lui Chirtoaca demonstrand inca o data, de parca mai era nevoie, ca presedintele este responsabil de tot ce misca-n tara asta, raul, ramul, pomul si omul.

Si toti discuta ca iauite ce urat - ce face ONU si ce face Voronin...

Si toate astea nu sunt decat aparente.
Realitatea, de ras, se intampla dincolo.
Realitatea e atunci cand la Straseni unor tineri li se demonstreaza cu batele pe spinare ce inseamna adevaratele drepturi ale omului in Moldova.
Nu dreptul de a avea receptsii si a privi spectacole, nu dreptul de a dansa in jurul bradului sau a iesi din CEDO, ci dreptul de a manca cartofi cruzi.
Hahahaha, ce inventivi sunt moldovenii.