marți, 17 noiembrie 2009

Vasile Ernu: Dați-mi trei luni și vă distrug orice mit

(mă simt acum ca eroul lui Camus din ”Ciuma”, care tot încearcă să înceapă un roman și caută prima propoziție pentru a da valoare textului).

Mai în scurt, am fost la lansarea cărții lui Vasile Ernu ”Ultimii eretici ai Imperiului”. Nu știam despre ce e cartea (în afară de faptul că e probabil iarăși despre URSS, ca și primul lui volum), dar am fost intrigat (ca și 70% din sală , urma să aflu mai târziu) de anunțata prezență (de la cel mai înalt nivel) a lui Mark Tkaciuk. Apariție care nu s-a mai materializat.
Dar mai întâi să vă povestesc o mică istorie. Pe drum către Librăria din Centru am avut o experiență (băgați voi epitetul după ce citiți).
Ieșeam din taxi. I-am înmânat șoferului o bancnotă. Era întuneric, dar eram sigur că-i dau 50 de lei. Șoferul mi-a numărat rest 70 de lei, eu i-am luat nesigur. Am coborât din mașină și am întrebat-o pe Vera, care ieșise înaintea mea, ce bancnotă îi dădusem de fapt. Mi-a zis că era totuși una de 50. Am ajuns mașina din urmă, că era blocată într-un ambuteiaj, am bătut la fereastră și șoferul mi-a deschis speriat.
- Mi-ați dat rest ca dintr-o sută, iar eu nu v-am dat decât cinzeci. Luați vă rog banii înapoi.
Și aici a urmat un răspuns de o sută de bile... Șoferul s-a uitat pierdut la mine și a spus răspicat:
- Îmi cer scuze!
Anume așa, ”scuze”, nu ”mulțumesc”. Iată ăsta da șofer, iată asta da înțelegere a situației.
Apoi am fost la lansare. Multă lume, multă tare. Mai mult chiar decât la Erudit Cafe. N-am cu ce compara, că nu prea am mai fost pe la evenimente echivalente, dar am înțeles de la alții că trucul cu Mark Tkaciuk a ridicat numărul celor prezenți la pătrat.

Da, anunțata prezență a lui Tkaciuk a fost un truc. Ernu a și explicat că acest Mark Tkaciuk nu este decât un mit, iar lipsa lui înseamnă distrugerea acestui mit. Astfel Vasile Ernu a distrus un mit. El a spus că Mark Tkaciuk ”nu există”, dar nu a mers mai departe, ca Pelevin în ”Generation P”, să demonstreze cine și cum l-a creat. S-a limitat doar la a ne comunica că Tkaciuk este rodul propriilor noastre acțiuni (la un moment dat a și făcut o paralelă voalată cu Stalin, la care cică contemporanii au pus mâna, în sensul că au contribuit).

Distrugerea lui Tkaciuk a fost doar un exemplu. Bravada lui Vasile a continuat, el provocând publicul la a-i da un mit pe care să-l distrugă în trei luni. Nimeni nu s-a oferit. Doar după lansare am auzit două doamne discutând că ar fi bine să-i propună scriitorului să distrugă ”mitul Ernu”. Iată ăsta da sofism.

Apropo de sofisme. Unicul din sală care, în afară de Ernu, citise cartea ”Ultimii eretici ai Imperiului” înainte de lansare a fost Vladimir Beșleaga. Da, da, anume Vladimir Beșleaga - Zbor Frânt (spre rușinea mea, nu știu nici până astăzi despre ce-i acest ”Zbor Frânt”, dar în capul meu s-a așezat bine această combinație de cuvinte, la fel ca ”Nepal - Katmandu” sau ”ADN - Acid Dezoxiribonucleic”, despre care am la fel de multă închipuire ca și despre Beșleaga și opera lui). Și anume pe Vladimir Beșleaga mi-a fost cel mai interesant să-l ascult. Bătrânelul are încă coaie. Anume el a deschis ochii (motănașilor) publicului asupra subiectului central al cărții, un fel de scanare a clash-ului civilizațiilor (sau al etapelor de evoluție, involuție, stagnare etc.) manifestată printr-o comparație între comunism și capitalism din care nu înțelegi altceva că ele totuna îs una și aceeași. Iată și unul dintre sofismele de care, din câte am înțeles de la Beșleaga, abundă cartea. Criticul a numit aceste sofisme ”periculoase”, iar pe (Ernu) eroul cărții - ”țâcnit”. La sfârșit, Beșleaga nu s-a rușinat să-l mustreze pe autor de nerespectarea unor ”moldovenisme” (așa le-a numit), în speță a faptului că masculul albinii se numește ”trântor”, nu ”bondar”.

Momentul culminant al serii a fost atunci când Beșleaga, comentând coperta cărții, a spus că Lenin și Isus Cristos îl duc la școală pe... Ceburașka. Mai aveți nevoie de comentarii?

După monologul lui Beșleaga, Vasile Ernu a primit cartea pe care a citit-o și a umplut-o cu sublinieri sârguincioase vestitul scriitor. Preluând microfonul, Ernu a evocat scopul pe care și l-a pus întru scrierea acestei căți - de a ne lămuri din ce lume am ieșit și în ce lume am intrat. Îndrăzneț. Apoi a explicat de ce a scris-o în stil epistolar, (aproape) ca Apostolul Pavel. Explicația a fost convingătoare.

Ernu a promis că nu se oprește aici. Din câte am înțeles de la el, pentru că îi este greu să scrie literatură despre prezent (”încă nu s-a sedimentat”), următoarea lui carte va fi o antiutopie. Și este probabil să scrie ceva și despre Republica Moldova, temă care îl pasionează în ultimul timp.

Firește, am cumpărat cartea. Cel mai mult m-a motivat remarca lui Beșleaga, care a spus că ”Ultimii eretici ai Imperiului” se citește greu, face foarte multe referințe la scriitori ruși și în general este o carte erudită. Am auzit și multe cuvinte magice: Marx, Hegel, Heidegger, Lenin, Soljenițân (pe care cică țâcnitul erou al lui Ernu l-a numit ”grafoman”)...

Poate voi găsi mai mult în ”Ultimii eretici ai Imperiului” decât în fragmentele pe care le-am citit din ”Născut în URSS”, prima carte a lui Vasile Ernu, care a avut priză în România, dar nu prea a prins la noi, pentru că, știți și voi, noi știm mai bine.

PS. Doar revenit acasă mi-am amintit că acum doi ani în urmă Vasile Ernu, pe care mi-l recomandase și pe care îl contactasem prin intermediul lui Vlad Bolocan, ar fi trebuit să facă parte din selecționata României la ”Что? Где? Когда?” pentru Cupa Națiunilor de la Baku, Azerbaijan. Eu am fost căpitanul acelei echipe, în care jucase Mihail Vakulovski, un bun prieten al lui Ernu și un alt reprezentant al generației ”post-sovietice” din lumea literară românească. Până la urmă Ernu nu a mai mers cu noi, pentru că nu deținea pașaport moldovenesc și nu putea zbura de la Kiev.

11 comentarii:

  1. nu tin minte (am citit cartea), sa fi zis undeva Ernu ca comunismul ar fi totuna cu capitalismul, asa cum sugera Besleaga (nu am reusit, din motive fizice, sa merg la lansare)... indrazneala eroilor lui Vasile Ernu a fost de a utiliza un instrument stravechi - Critica, pentru a cerceta de consistenta capitalismul de consum, atat ca fenomen global cat si hibrizii rezultati din aclimatizarile locale...
    nu o sa fac un rezumat al cartii, va invit din toata inima s-o cititi, totusi, ca punct de pornire a unei eventuale discutii: comunismul, vechea ideologie,ca forma a gandirii autoritare si adulatorii pare sa nu fi disparut, ci sa se fi transformat in anticomunism, la fel de nedemocratic si fals...

    RăspundețiȘtergere
  2. Vitalie, chiar dacă doar domnul Beşleagă a spus asta, esenţa rămâne -

    comunismul este copilul liberalismul, nepotul capitalismul şi tatăl globalismului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salutare
    mersi pentru reportaj.. o sa postez si la mine textul daca se poate.
    1. Nu a fost un truc invitatia lui Tkaciuk. Nu a venit nici Serebrian dupa cum ai vazut. Ei spun ca au fost probleme tehnice la aeroport. La 18.15 confirmase inca o data ca fuge sa ajunga. Am vorbit personal de 2 ori (o data live si o data la telefon). Nu mi-as permite sa trec pe afis oameni care nu au confirmat. Nu se face si lucrez in industrie de peste 10 ani.
    Dar nu asta e ideea. Eu am urmarit altceva. Am explicat ce am urmarit. O sa scriu un text explicativ pe aceasta tema. "mitul tkaciuk" nu e problema omului Mark Tkaciuk, ci a intelighentiei basarabene. Trebuie sa aiba curajul si sa distruga aceasta proiectie din capul lor. Ma voi ocupa de acest lucru.

    2. Careta nu este despre URSS si punct... nu este despre comunism ci despre cu totul altceva//
    3. Nu eroul meu il numestte "grafoman" pe Soljenitin ci Salamov.. e cu totul altceva.. Salamov l-a "nascut" pe Soljenitin.

    Da, cred ca marele cistig al serii a fost Vladimir Besleaga care a fost mai tare ca noi toti impreuna si ca cei 2 care nu au venit...

    mersi
    v.ernu

    RăspundețiȘtergere
  4. Marcel!
    Multumesc pentru descriere.
    Ieri nu am rezistat sa se inceapa, caci, in speranta ca numai la CUC nu e punctualitate, am venit la timp si cu atita lume intr-un spatiu atit de mic nu am rezistat :(
    Si am dat bir cu fugitii :)))
    Cartea cred ca o voi citi sa vad ce i-a inspirat atit de mult pe cei, despre care ai scris. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. v. ernu,
    reposteaza, bineinteles.
    eu am facut comentarii vizavi de lansare, nu de carte, pe care inca n-am reusit s-o citesc.

    merci de clarificarile ref. la continut.

    da serebrian cu tkaciuk zburau in acelasi avion?

    RăspundețiȘtergere
  6. Adevaru , cand merg acasa la tara , inca se mai folosesc unele cuvinte de genul solearca, rozetka si holodilnik.
    Deja ma plictisesc sa gasesc aceleasi "neologisme" si in cartile nou-aparute.

    Dar oricum , am fost la lansare si ma apuc si de carte.

    RăspundețiȘtergere
  7. Marcel, din cate am inteles, nu erau in acelasi avion. Serebrian venea de la Bucuresti, Tkaciuk de la Viena.

    RăspundețiȘtergere
  8. imi pare rau si acum ca nu am ajuns atunci cu voi la Baku.... mi-a povesyit mihai si mi-a aratat poze...
    dar am fost recent in Tblisi.... superb
    v.ernu

    RăspundețiȘtergere
  9. salutari. reportajul pare a fi unul favorabil pt distinsul scriitor dar eu raman cu amarul sentiment pe care l-am resimtit cand am citit niste pasaje din "Nascut ..." intr-un ziar din ro. erau acolo niste aberatii care lejer pot fi infratite cu altele care apar in presa din Russia ref la md (sau ro). Te inspaimanti ce trasnai poate scrie o minte "mai degajata" -)) Avantajul autorului este ca romanii in mare parte kiar nu stiu nimik despre Russia (cum de altfel nici rushii despre md sau ro) shi iau totul de bun. -)) In rest, Dumnezeu cu mila shi publisherul cu profitul. -)) Banii mei insa ii consider mult prea greu castigati pentru a fi dati pentru un atare material.

    RăspundețiȘtergere