joi, 17 septembrie 2009

O bilă neagră pentru ProTV Chişinău

In ultimul timp am scris pe blog mai mult chestii uşurele. De politica sunt suprasaturat, reacţionez cam în stilul şi-a şi a şi. Mă retrag în chestii mai puțin consumatoare de principii morale, citesc cărți, filmez Erudit Cafe, privesc fotbal. Ultimul lucru l-am făcut şi în această seară. Am privit Steaua-Sheriff. Și vai, iarăși dau de principii...

Steaua este echipa mea românească preferată, de ani de zile. Cu Sheriff n-am ţinut niciodată în Campionatul Moldovei. Dar Sheriff este campioana ţării noastre, ea reprezintă Republica Moldova. Iar pentru belgianul, portughezul, italianul, francezul, neamţul, spaniolul şi englezul care urmăresc Europa League nu există transnistria. Pentru ei între paranteze scrie Republic of Moldova. Şi pentru noi, oricât ne-am uita chiorâş la Sheriff Tiraspol, între paranteze tot scrie Republica Moldova.

Cu alte cuvinte, vreţi voi sau nu, Sheriff reprezintă ţara noastră, pe care ne încăpăţânăm să o credem integră, Republica Moldova, cu tot cu Ministerul Integrării pe care Filat şi compania îl vor desfiinţa, cu tot cu forţele de menţinere a (păcii) status quo-ului, cu tot cu plângerile diplomaților moldoveni că rușii nu-și retrag armata, cu tot cu tonele de carne de pui care se importează în şi se exportează din transnistria, cu tot cu mikiduță de la Tiraspol și tagma lui. Cred că nu toţi au înţeles ce-am vrut să spun. Voi repeta - dacă credeţi că Republica Moldova cuprinde pe bună dreptate şi regiunea transnistreană, înseamnă că şi această echipă este a voastră. A noastră. Oricât de scârbă nu ne-ar fi.

Aici o remarcă. În Moldova există foarte mulţi suporteri ai Sheriffului. În Moldova există foarte mulţi suporterii ai Stelei. Nu despre asta am scris mai sus.

Ce se întâmplă însă? Deşi în Europa League joacă echipa noastră (am explicat de ce îi a noastră), iar ProTV Chişinău, repet, ProTV CHIŞINĂU îşi obţine dreptul de a trasmite în exclusivitate meciurile din această competiţie în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, acest post îşi asumă automat dreptul moral, cel puţin din punctul meu de vedere, de a asigura şi un comentariu care să corespundă aşteptărilor şi opţiunilor publicului nostru. Cu alte cuvinte, ProTV Chişinău trebuie să asigure un comentariu cel puţin echidistant.

Noi însă ce-am urmărit? "Hai Bănel, hai Steaua, hai încolo, hai încoace... acest egal este mare pentru moldoveni, moldovenii... vai, eram cât pe ce să spun ruşii... din păcate Steaua nu a reuşit, cât de rău ne pare, vai, vai, vai..." şi aşa mai departe. Un comentariu părtinitor, în mod normal, destinat publicului românesc (nu celui vorbitor de limbă română, ci celui care locuiește în România - două lucruri diferite!). Chiar sunt curios, cei doi comentatori români știau că sunt auziți, în exclusivitate, și în Republica Moldova? Promit că îi voi telefona să aflu.

Pentru a evita anumite reacţii, vă spun din start că nu mi se pare foarte relevant faptul că acest comentariu ar provoca reacții adverse în transnistria; și un comentariu moldovenesc ar displăcea acolo, deşi probabil mai puţin.

Eu cred că ar fi fost absolut normal dacă comentariul pe care l-am auzit era dat pe post în România și recepționat în Republica Moldova (poate inclusiv şi în transnistria :) în calitate de comentariu alternativ. Ar fi asigurat un drept de liberă alegere. Dar din momentul în care ProTV oferă unicul comentariu disponibil în Moldova, mi se pare incorect (în sensul de unfair) și rușinos pentru acest canal de televiziune să retransmită fără grijă comentariul românesc. În plus, să îşi bage în stil posmodernist la pauză spoturile despre faptul că ”de 10 ani afli adevărul la ProTV Chișinău” (ultima frază îi mai mult din supărare :).

Acuma voi anticipa anumite comentarii, despre cât de aiurea, anapoda, dezgustători şi ridicoli sunt comentatorii moldoveni. În mare parte sunt de acord. E mult mai plăcut urechii să-i aud pe români, profesionişii comentatori români. Chiar şi eu, cel care mă indignez de felul în care a procedat ProTV Chişinău, aș fi urmărit meciul dintre Steaua şi Sheriff cu un comentariu românesc, dacă aș fi avut alegerea. DACĂ AȘ FI AVUT ALEGEREA.

Scuze pentru acest mesaj lung. Наболело за 90 минут.
...vai, eram cât pe ce să spun ruşii” (din comentariul meciului Steaua-Sheriff).

27 de comentarii:

  1. "... cu tot cu Ministerul Integrarii pe care...", Marcel e vorba despre Ministerul Reintegrarii...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu prea privesc fotbal, dar cred ca s-a intimplat ceva natural. Cind joaca Moldova cu o echipa din Rusia nu cred ca vom avea parte de comentarii frumoase la un post rusesc. Este o regula de aur ce tine de drepturile consumatorilor - nu-ti place - nu cunpara... addica schimba canalul

    RăspundețiȘtergere
  3. De acord cu tine, tot am ţinut cu Şerif şi consider că nici nu putea să fie altfel. Prima dată o echipă din MD ajunge în faza grupelor şi nu văd nici un sens să ţii contra lor. De exemplu sunt fan Arsenal, dar asta nu înseamnă că dacă Arsenal ar juca contra unei echipe din MD, voi ţine tot cu britanici.

    Cît despre ProTV, comentariul meciului Steaua-Şerif a fost unul foarte slab, pe lîngă faptul că a fost şi părtinitor. Comparativ cu Sturm-Dinamo în special. Comentatorii români au făcut multe gafe la adresa echipei Şerif, ceea ce denotă că ei habar n-aveau de ea. De exemplu: a spus că Şerif joacă cu tribunele goale :)) Păi doar Şerif adună la orice meci din MD spectatori, iar în meciurile europene, stadionul lor e aproape plin

    RăspundețiȘtergere
  4. văd pe site-ul tău e mai uşor să postezi ca anonim decît ca Wordpress user :)

    cu respect,
    Mihai Bologan

    RăspundețiȘtergere
  5. Spataru, maladets! Yi drept shi-ai spus, parca :)
    Catalina Molodoi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim 1 - da, reintegrarii, oficial, desi Moldova niciodata n-a fost integra, Asa ca eu omit particica re.

    Anonim 2 - bine ar fi daca as avea posibilitatea sa schimb canalul, dar ProTV si-au cumparat exclusivitatea in Moldova, astfel incat numai la ei putem privi. Cat despre "nu-ti place, nu te uita", asa argument pertinent nici n-am cum sa-l combat.

    Anonim 3 - da nu-i vorba ca am tinut cu Sheriff si ca toti moldovenii tre sa tiina cu Sheriff. La al acasa la bucatarie orice in poate sa ţină cu cine vrea. E vorba de faptul ca ProTV nu trebuie sa ţină cu Steaua.

    Mihai B. - nu-mi place mie blogspotu ista, de mult timp deamu mă plang de el. dar n-am timp si chef sa trec pe wordpress încă.

    RăspundețiȘtergere
  7. Of, telefonul ista baga autocorrect si îmi schimonoseste cuvintele. Da voi va daţi seama si singuri ce-am scris mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  8. "eram cât pe ce să spun ruşii, nu eram tocmai departe de adevar"

    Ce e asa gresit in a-i intitula pe tiraspoloni rusi? In tiraspol Limba oficiala e rusa, majoritatatea au si cetatenie rusa, limba romana nu se foloseste nicaieri. Eu cred ca e o greseala sa te inflamezi si ar trebui sa recunosteti aceasta stare de lucruri. Ar fi mult mai bine pentru voi. Nu uita ca politica pe care o promoveaza transnistria e ca "adevaratii moldoveni sunt vorbitori de rusa", de aceea nici nu au renuntat la numele de moldovenesc din titulatura repiblicii separatiste. In urma acestor evenimente, tocmai asta au obtinut si daca tu te identifici cu echipa de fotbal Sheriff e strit problema ta, dar acest lucru este in favoarea expansiunii rusesti din Republica Moldova.

    Un neam care nu-şi cunoaşte istoria riscă să-şi repete greşelile

    RăspundețiȘtergere
  9. mi se pare ca trebuie intelesi si comentatorii - pai anul trecut erau obisnuiti sa comenteze fazele cu Benzema si Crisiano Ronaldo, astazi nu le ramane decat sa faca haz de genul "Ku-ciuk, inca una si ma duc" -)) - s-au sictirit si ei. Vreau sa spun ca mie mi-a displacut complet comentariul, iar in ceea ce priveste PRO TV Chisinau, eu cred ca explicatia e mult mai simpla - nu trebuie sa le acorzi prezumptia de cunoasterea - PUR SI SIMPLU NU S-AU GANDIT LA ASPECTUL LEGAT DE UN COMENTARIU CARE ESTE DEFAVORABIL PROPRIULUI PUBLIC.
    Cat priveste ai nostri sau ai vostri, si acum tin minte cand eu mi-am dat seama prima data ca printre noi sunt oameni pe care eu n-am sa-i inteleg niciodata. 1988, vara. Tabara de copii. Eu, fiind mandru fecior de director de scoala, la ai mei 11 ani, am fost acceptat la o ora tarzie in sala in care unicul televizor existent arata finala URSS-Olanda. Am ramas pur si simplu stupefiat cand unul din maturi, era venit tocmai din Leningrad, fara nici o jena a recunoscut ca el tine cu ... Olanda. -)). Nici nu va spun ce ura avea pe el pionerul din mine cand se bucura la cele doua boabe inhatate de "ai nostri" -)))

    RăspundețiȘtergere
  10. super bun articol, nu am nimic de reprosat autorului, Bravo !!! intr-adevar am remarcat si eu aceste momente in meciul de aseara insa ma rog... la urma ma gindeam, decit la M1 sa privesc fotbal unde comentatorul ii zice lui David Beckham - Daniel Buckingam, apoi mai bine deja la ProTV, macar limbajul e mai romanesc si mai adecvat... insa e greseala comentatorilor p-u ca nu sunt echidistanti... in fine, oricum am tinut cu Steaua !!! Forza ROS-ALBASTRI !!! Muie Sheriff

    RăspundețiȘtergere
  11. SUPREMATIE VISATA | STEAUA 0-0 SHERIFF

    Nu suntem noi primii care afirmam ca fotbalul fara suporteri e lipsit de farmec, noi venim sa completam aceasta afirmatie :”fotbalul fara suporteri e lipsit de farmec si e o sansa in plus a comentatorilor romani in a-si impune o suprematie quasi inexistenta” .

    Pot sa afirm cu tarie ca meciul de aseara a fost sub nivelul unor meciuri din Divizia Nationala, chiar daca lipsit de mediatizare, comentarii aberante ale unor comentatori adormiti si lipsiti de vreo careva logica si stiinta in ale sportului rege.

    Demiterea lui Bergodi vine sa confirme rezultatul prost, slab, spuneti-i cum vreti a echipei din Ghencea, condus de un “oier” deputat in Parlamentul European, care mai are in sange spiritul unui cioban in a-si conduce turma dupa placul sau.

    Daca e sa ne referim la meci, in prima repriza fazele periculoase la ambele porti au fost inexistente. Jocul de Europa League, aducea mai mult a meci din cantonament, fara faze periculoase, fara emotii , fara fotbal intr-un cuvant.
    Repriza secunda a fost mult mai reusita dar tot nu are fata de EUROPA LEAGUE. Steaua a incercat sa combine prin Banel Nicolita si Szekely nereusite insa toate tentativele de a pune in pericol poarta aparata de Namasco.
    In timp ce SHERIFF a avut o ocazie monumentala prin VOLKOV, care daca ar fi marcat poate altfel ar fi aratat finalul meciului.
    Georgianul VAJA TARHNISHVILI, a dat dovada de o maiestrie incomparabila cu multi alti fundasi de talie europeana, chiar daca e trecu de 35 de ani !!!
    Pe final de meci, ultima faza periculoasa tot SHERIFF’ului i-a apartinut. Centrarea lui BALIMA de pe flancul drept pentru proaspat intratul SUVOROV , avea sa fie fatala STELISTILOR, daca acesta din urma reusea sa marcheze.

    Daca e sa vorbim de comentatori, s-a simtit mereu o care suprematie stiuta doar de ei, inteleasa doar de ei.
    Afirmatii gen :”Acesta este meciul vietii pentru SHERIFF” m-a lasat fara comentarii…de parca ar fi jucat cu REAL sau BARCELONA….acele laude neintemeiate de care dau dovada mereu “fratii de peste Prut” chit ca :”Stoichita si Balint au avut un cuvant greu de spus la aceasta echipa” echipa jucatorii carora s-au schimbat de 2-3 ori de la plecarea romanilor.

    Pina una alta surpriza serii in grupa H vine de la TWENTE, care a invins in deplasare pe FENERBAHCE, care preia conducerea in clasamentul acestei grupe.

    SHERIFF, echipa huiduita mereu de cetatenii Republicii Moldova pentru faptul ca fac parte din teritoriul separatist nerecunoscut, a devenit peste noapte o echipa in care-si pun speranta mai toti microbistii de pe ambele maluri ale NISTRULUI.
    Merita din plin a fi laudata pentru faptul ca fara mult tam-tam a dat dovada de o maturitate si o experienta de invidiat, chiar daca meciul a lasat mult de dorit, am ramas multumit pentru simplul fapt ca i-am facut sa taca si sa ne stimeze pe toti cei care ne-au subestimat.

    RăspundețiȘtergere
  12. Pe mine nu m-a deranjat deloc comentarea de la ProTV. Meciul a fost cam plictisitor, dar in rest ... bine ca este macar aceasta posibilitate (ProTV-ul), ca eu in ultimul timp preferam sa vad meciurile din Ch League pe canalul belorus decat sa ascult aberatiile de la M1.

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu sunt basarabean şi urăsc Sheriful, ce denumire prostească - Sherif, dar nu despre asta vreau să vorbesc.
    Comentatorii de la PROtv sunt praf, despre cei de la Eurosport nici nu mai spun nimic. Unicii comentatori pe care îmi place să-i ascult sunt Emil Grădinaru şi Vlad Enachescu, şi mai era Leonid Istrati la TVM cândva, dar acum nu-l mai aud, păcat... că-i băiat deştept.
    Şi mai vreau să abordez un subiect un pic filosofic: Cineva fuge după o minge, altcineva îl plăteşte, tu Marcele, stai crăcit în faţa televizorului şi te mândreşti că eşti "moldovan", de ce?

    RăspundețiȘtergere
  14. Raduio,

    Nu am vorbit de calitatea comentariului, care de altfel a fost mai bun decat marea majoritate a comentariilor de la Moldova 1. Am vorbit de partinire. Sunt lucruri principial diferite.

    Cat despre subiectul filosofic abordat:
    fotbalul este o afacere care se tine pe spectatori, spectatori care platesc bilete la meci, cumpara materialele promotionale, privesc reclamele si platesc abonamentele care sa includa canalele de televiziune la care se transmit meciurile, inclusiv ProTV Chisinau.
    Eu receptionez ProTV Chisinau pe gratis, platesc pentru asta, si am anumite cerinte in consecinta, pe care mi le exprim.
    Eu sunt spectator, eu ii platesc, si alte milioane de spectatori.

    Pentru toti voi mai repeta odata:
    NU CONTEAZA DACA TIN SAU NU CU SHERIFFUL.
    NU AM ZIS CA CEI DOI COMENTATORI ERAU RAI. (Dimpotriva erau foarte buni, dar pentru publicul din Romania, care este in principiu ALTUL decat cel pentru care a cumparat licenta ProTV Chisinau.)
    Nu aceste doua concluzii reprezinta subiectul mesajului meu. Daca ati facut aceasta concluzie, inseamna ca n-ati inteles nimic.

    Inca ceva, ca subiect de gandire - termenul de "basarabeni" a fost introdus de Rusia Tarista pentru a face diferenta dintre Moldova de aici si Moldova de acolo. N-am nimic impotriva oamenilor care se identifica ca basarabeni, doar ca, paradoxal, de obicei asta pentru ei e o confirmare ca sunt romani. Pentru ca romanii ne numesc asa. Cand de fapt termenul mai romanesc, mai aproape de Romania e anume "moldovean".

    Si de unde ai luat ca ma mandresc ca sunt moldovan? Cum pot sa ma mandresc cu ceva ce am primit drept mostenire, la care nu am contribuit esential? Eu ma mandresc ca am relatii de familie sanatoase, ca am prieteni, ca am studii bune, ca am o emisiune la televiziune. Iar cu faptul ca sunt moldovean nu ma mandresc. Tot asa cum nu ma mandresc ca sunt om, ca sunt dreptaci sau ca sunt miop. Doar confirm si accept ca sunt toate astea.

    RăspundețiȘtergere
  15. Fraza de mai sus:
    "Eu receptionez ProTV Chisinau pe gratis"
    a se citi
    "Eu nu receptionez ProTV Chisinau pe gratis"

    RăspundețiȘtergere
  16. domnule...Spataru...,...permiteti-mi sa remarc..ca replica mentionata in ghilimele la sfirsitul comentariului dvs. este unul gresit...fara "..vai"....sau altceva...,...si apropo...comentariul a fost 100%/100% rominesc...,...nu stiu ce te-a facut sa crezi ca ar fi comentat de "moldoveni"!bafta...si nu fii mai atent data viitoare...la ce se spune!=))
    ciao...

    RăspundețiȘtergere
  17. O constatare corecta atata timp cat suntem stat aparte. Solutia pe care o vad eu este aducerea comentatorilor din Romania pentru a conduce un meci cu participarea tiraspolenilor, in care comentatorul s-o faca pe ”moldoveanul”. Cat de paradoxal n-ar fi.
    O alta solutie, mult mai costisitoare, este scolarizare pentru un comentator moldovean. Dar asta costa bani si e o investitie riscanta pentru cei de la Pro, care ar risca sa-l piarda foarte rapid. In plus, Protv chisinau nu mai investeste in oameni de cativa ani. Am scris pe blogul meu despre asta.

    RăspundețiȘtergere
  18. dle autor,
    cateva intrebari:
    1.Cei de la Unimedia ti-au cerut permisiunea pt a publica articolul?
    2.Daca da, ai fost platit? Doar asa ar merita pt ca daca ai facut-o pt a-ti promova blogul atunci am impresia ca tintesti un public imbecil - niciunul dintre cei care au comentat n-au inteles ca un post din RM are datoria (macar si morala) sa fie partizanul ECHIPEI DIN PROPRIA TZARA. Ba ca unii sunt stelisti, ba ca altii sunt separatisti, ba ca vorbesc alta limba insa faptul ca e vorba de un principiu n-a fost inteles de nimeni. stupid people.

    RăspundețiȘtergere
  19. Ce s-a mai agitat lumea :)
    Pe unimedia un oarecare Vasile Arnautu m-a numit "lepadatura asta din Dealul Schinoase [...] nu ti-e rusine sa scrii un asemenea articole dupa ce il lingi pe Voronin si compania alaturi de todercani si celelalte lichele".

    Alessa:
    "nu stiu ce te-a facut sa crezi ca ar fi comentat de "moldoveni"!"
    nimic nu m-a facut sa cred ca ar fi comentat moldoveni. n-am spus asta. au comentat romani, care, cel mai probabil, credeau in acel moment ca sunt auziti doar in Romania.
    Cat despre replica de la sfarsit, nu cred ca "vai"-ul schimba mare lucru, considera-l o figura de stil.

    2atravedilun:
    1. Nu, nu mi-au cerut permisiunea. Dar e interesant sa remarc ca, daca la mine pe blog comentariile sunt macar pe jumatate la subiect, atunci pe unimedia 100% sunt pe alaturi.
    2. Nu cred ca unimedia plateste autorii de bloguri pentru a le prelua articolul. Totusi, nu sunt suparat pe unimedia, din moment ce au pus sursa. E o practica normala. E altceva ca nu modereaza anumite comentarii, care sunt ofense directe la persoana.
    Merci ca macar tu, alaturi de Sandu Grecu, parerea caruia ma intereseaza mai mult decat parerea a o mie de Vasile Arnautu, ati inteles mesajul articolului si ati comentat LA SUBIECT.

    Mi-a placut reactia lui Dragos, care pe langa faptul ca m-a flatat :), a inteles mesajul indiferent de faptul ca tine cu Steaua.

    RăspundețiȘtergere
  20. eu cred că a fost mai mult o decizie de costuri. costă mult să aduci comentatori din romania, iar cei din moldova sunt varză la nivelul că nici măcar nu ştiu să vorbească în română (vezi moldova 1). oricum nu ştiu în ce măsură acoperea publicitatea difuzată de protv chişinău în timpul meciului costurile licenţei de retransmisie a meciului pe teritoriul moldovean. de unde să mai plătească şi comentatorii?

    despre ironiile comentatorilor, eu sunt de acord cu ei. nu cred că greşeau cu nimica dacă îi numeau pe cei de la Şerif ruşi: auzeam că prin Tiraspol e plin de steaguri ale Rusiei, da lipsesc cele moldoveneşti. pe teren, se auzea de la ei numai rusă. când o să înveţe să vorbească română şi nu vor mai fi contra românilor, atunci vor avea respect. dar până atuncea, să se obişnuiască cu ironiile. oricum protv e un post românesc, de limbă română.

    RăspundețiȘtergere
  21. apropo, pentru cineva care spunea aici că protv nu e pe gratis, vreau să-i zic că protv chiar este gratis. tu nu plăteşti nimic pentru protv, tu plăteşti probabil abonamentul de cablu, în care e inclus şi protv-ul. dar banii ăia ce îi plăteşti tu se duc la firma de cablu şi către canalele cu plată (gen discovery, eurosport, cartoon network), dar nu către protv sau alte câteva canale care sunt gratis şi le poţi recepţiona şi din eter fără bani.

    protv se autofinanţează prin publicitate.

    RăspundețiȘtergere
  22. E absurd sa pretinda cineva de la cei doi comentatori ProTV Bucuresti ( Costi Mocanu si Felix Drăghici parca erau) sa fie strict ne partinitori si neimplicati fata de invingatoarea meciului doar pentru partida era preluata si de ProTV Chisinau. Ce treaba aveau ei sa fie nepartinitori daca ei sint români si logic ca vroiau sa castige Steaua cum de altfel orice român ar trebui in cazul de fata. Faptul ca ProTv Chisinau a ales sa transmita meciul cu comentariul de la Bucuresti este alegerea lor nu inseamna ca cei doi trebuiau sa-si schimbe maniera de comentare. Comentariul pro STeaua a celor doi nu impiedica pe nici un moldovean sa tina cu Sherrif daca asta era alegerea personala ( una de neinteles pentru mine pentru ca in timp ce Zimbru sau Dacia echipe reprezentative pentru voi zac in anonimat Sherrifii huzuresc cu bani proveniti cine stie de unde si practic sint cea mai eficienta modalitate de propaganda a asa ziselor autoritati transnistrene) .Cat despre gafele sau de fapt glumitele comentatorilor , gen "vai era sa le zic rusi" imi pare rau sa-ti spun dar sint absolut normale. Cum altfel ai vrea sa-i priveasca românii pe acesti indivizi care chipurile reprezinta Moldova? In timp ce nesimtitii de la Sherrif vorbeau pe teren in ruseste Zapata venit de peste mari si tari din Columbia in 2007 , deci dupa doar 3 ani se exprima coerent in română.Românii nu au cum sa-i priveasca altfel sau sa-i respecte si din pacate nu au cum sa priveasca regiunea respectiva decat ca una rusificata aproape total. Eu cind aud argumentul cu "lasa ca macar Sherrif reprezinta Moldova si in strainatate aia stiu ca e echipa din Moldova" ma face sa rid de fiecare data cind il aud. Treziti-va credeti ca se lasa cineva pacalit si prin occident? Chiar daca pe hirtie sherrif e echipa moldoveneasca realitatea e cunoscuta foarte bine.
    Iar pentru userul care a semnat cu Presa Sportiva si care era indignat ca comentatorii priveau de sus pe sherrif si ziceau ca e meciul vietii lor si ca rezultatul ( de fapt rezultatele din ambele manse) e o surpriza : in aceasta grupa gigantul era STeaua (indiferent de forma actuala) , Barcelona Estului cum au numit-o ziaristii englezi intr-un articol acum cativa ani , pentru ca nici una dintre celelalte echipe nici macar Fener nu are performantele, mai indepartate sau mai recente, ale ei . Cu ce echipa castigatoare de Cupa Campionilor si de Super Cupa Europei , finalista de Cupa Campionilor si de inca doua ori semifinalista de cupe europene o mai fi jucat Sherrif in aceasta grupa sau in toata istoria ei europeana ? Egalurile cu Steaua sint rezultatele cele mai surprinzatoare si mai prestigioase scoase de Sherrif in aceasta grupa si in toata campania europeana din acest an iar meciul din Ghencea cel putin , in mod calr a fost meciul vietii pentru cei mai multi dintre jucatorii lui sherrif . Cu cine au mai jucat ei incat sa fie asa plini de ego , ce mari victorii a mai obtinut Sherrif ? A cind mai bate pe Spartak sau Dinamo moscova in cupa CSI?

    RăspundețiȘtergere
  23. Da eu cred ca firma mea poate sa ruleze makar shi filme despre cum oamenii se kaka, daca asta oamenilor le plashe. In cazul nostru, PRO TV a comentat asha cum le place celor care privesk acest post. Shi vopshe, nafiga de latrat ca un catzelush la poarta de la biserica?

    RăspundețiȘtergere
  24. Solovastru (merci ca macar cumva ai semnat, nu ca anonimii astia c are se caca):
    Eu n-am pretins ca cei doi comentatori sa fie nepartinitori si critica nu era la adresa lor. Nici nu sunt sigur daca ei erau constienti de faptul ca sunt transmisi la Chisinau. Critica mea nu a fost la adresa comentatorilor, ci la adresa postului de televiziune de la Chisinau - vezi titlul. In rest sunt de acord.

    Anonim:
    Tu fa-ti post de televiziune si caca-te pe el. Eu mi-am facut blog si ma cac pe parerea ta, atata timp cat ramai anonim.
    Eu privesc PRO TV si mie nu mi-a placut situatia cu meciul Steaua-Sheriff (apropo, din cate am inteles Sheriff-Steaua n-a mai fost comentat in Moldova de ProTV Romania). Am dreptul sa ma expun. Punct.

    RăspundețiȘtergere
  25. marcel scuze,da cit despre comentatorii moldoveni.cind auzi recreativo huelva citit cum se scrie da nu ca in spaniola te provoaca risul,si comentatorul tot,desigur.eu ce cuvintul oase din spaniola sa il citesc huesos si ccuvintul oua huevo,da?bai ,tu ai dreptate in privinta obiectivitatii dar comentatorii moldoveni sunt pentibili,asta obiectiv,si dalbaioji,asta sincer.scuze,nabalela.cind aud raymond domeneş şi ca in portugheza nu există nunio ci doar nuno si ninio(scuze de calchiere,nu am claviatura spaniola da o sa imi pun)saimi bag eu orasul cel mai neatirnat din croatia si italia in niste mudaci care ma invatalimba portugheza cind nu stiu nici romana,ca si profa me de limba si literatura romana,cu variantele ei ingerita si vericiditate.m-am saturat de dalbaioji si faptul ca traiesc in moldova deja nu imi pare un argment convingator.

    RăspundețiȘtergere