marți, 21 iulie 2009

Mailul cu gândăcelul

Există, mai ales în tinereţe, momente când te apuci să scrii un mail şi parcă în loc de mail ai descrie întreaga ta viaţă, sau mai bine zis fragmentul cela de viaţă în care trăieşti la momentul când scrii mailul, nu pentru destinatarul mailului, ci pentru tine însuţi. Pentru ca mai târziu, când dai peste acel mail în cutia de mesaje trimise să-ţi aminteşti cum a fost atunci, cândva.

Iată câteva fragmente din mailul pe care l-am trimis în aprilie 2005 unui prieten căruia atunci îi spuneam "midvijonok", pentru că "midvijonok" este cel mai bun prieten al lui "iojik":

Uai Slafof tu shota nu scrii...
Ori tsi-ai luat nasu la purtare, ori tsi-ai gasit vreo midvijenie :)
Intselegi ce vreau sa spun, midvijonok cand face dvijenie se cheama midvijenie:)

Eu am stat tata ziua acasa, adica toate zilele shi m-am uitat la vreo 10 kinouri in trei zile, dintre care 3 de Emir Kusturica... Asha o romantika m-o palit... Cum zice un erou de-al lui in Vremea Tsiganilor: "Absoliutno Romanticino!".

Azi iaka ninune am primit o groaza de mailuri. Shi numa nidvijonok nu scrie...

- Uite ca ai venit ! – a spus Aricel, dupa ce s-a trezit shi l-a vazut pe mansarda pe Ursulets.
- Am venit.
- Si unde ai fost?
- N-am fost la tine de foarte mult timp – a spus Ursulets.
- Cand dispari, trebuie sa-ti anunti din timp prietenii.
:o)


La mine viatsa nu-i o floare. M-o durut schinarea tat uikendu shi acuma ma doare... De sambata pe duminica n-am putut dormi - groaznic. E o fishka sub omoplat. Nerv. Hrenioznaiu ce sa fac. M-o apucat acuma vreo doua saptamani, da asha cateoleaka. Da sambata am jucat fotbal, shi cand m-o apucat!!! of, parca aveam un cutsit in spate - serios.

[n.: mai târziu urma să aflu că am de fapt o hernie de disc, de care nu voi putea scăpa toată viaţa. din păcate]

De fumei nishi nu graiesc. :o)...

Am fost la Blagoevgrad pentru doua zile - la Universitatea Americana din Bulgaria. Mama ce camin au aceea acolo!!! WOW!!! fsio vyshii poleot! internet in camere, biliard, televizoare plate pe hol, discoteca in camin pana shi duminica seara... uai, nushtiu cand invatsa oamenii ceia, pentru ca fumeaza de dimineatsa pana seara... :)

[n.: încă nu văzusem Campusul de la Natolin :) ]

shi era o tipa acolo, care nushtiucatsi ani in urma l-o intalnit pe Mardare, un drug de-al meu cu zamashte de artist, la o tabara de debate. Shi Mardare pe atunci era cel mai bun prieten al meu (un fel de Midvijonok pe atunci, deshi incomparabil :o)... shi s-o intors el din Romania cu inima franta - mama ce fata!!! ce copil!!! (shi mie shi lui ne plac copiii in fete)... Mai in scurt mi-o povestit cum fata i-o promis cel mai tare orgasm din viatsa lui shi ca sa i-l demonstreze l-o dus noaptea in fata shinelor de tren shi o ashteptat trenu care o trecut la 20 de centimetri de fetsele lor shi ei se uitau la el... Apu imaginea asta cu trenu care trece in fatsa mea m-o urmarit shi pe mine (chiar daca eu n-am trait faza, da numa am auzit-o de la Mardare) vreo catsiva ani... Ea era fata cu trenu...

Karoche, nu-i nimic intre noi, ea e intr-adevar mica, micutsa, dar e placuta... Uneori nervoasa. Vine dintr-o familie nu prea instarita shi ii e greu la studii pentru ca nu are bursa shi tre sa-shi plateasca cursurile. Banii ii face in America in timpul verii prin Work and Travel...

Inca o chestie imi amintea de ea inainte sa o cunosc.. O poezie cu un Gandacel pe care mi-a citit-o Mardari dupa ce s-a intors din Romania, shi pe care ea i-a recitat-o acolo... Pana la urma mi-a recitat-o shi mie, la ora patru dimineatsa in gara la Blagoevgrad, cand eu trebuia sa iau trenu catre Sofia...

Iaka poezia (inchipuie-tsi cum o spune un copil mic cu intonatsie :)

GANDACELUL
de Elena Farago

- De ce m-ai prins în pumnul tau,
Copil frumos, tu nu stii oare
Ca-s mic si eu si ca mã doare
De ce mã strangi asa de rãu?
Copil ca tine sunt si eu,
Si-mi place sã mã joc si mie,
Si mila trebuie sã-ti fie
De spaima si de plansul meu!
De ce sã vrei sã mã omori?
Ca am si eu pãrinti ca tine,
Si-ar plange mama dupa mine,
Si-ar plange bietele surori,
Si-ar plange tata mult de tot
Cãci am trait abia trei zile,
Indura-te de ei, copile,
Si lasa-mã, ca nu mai pot!...
Asa plangea un gandacel
In pumnul ce-l strangea sã-l rupa
Si l-a deschis copilul dupa
Ce n-a mai fost nimic din el!
A incercat sã-l mai invie
Suflandu-i aripile-n vant,
Dar a cazut în tarna frant
Si-ntepenit pentru vecie!...
Scarbit de fapta ta cea rea
Degeaba plangi, acum, copile,
Ci du-te-n casa-acum si zi-le
Parintilor isprava ta.
Si zi-le ca de-acum ai vrea
Sã ocrotesti cu bunatate,
In cale-ti, orice vietate,
Oricat de far-de-nsemnatate
Si-oricat de mica ar fi ea!

Ultimile doua strofe nu mi le-a spus, pentru ca a zis ca-s prea comuniste...

In plus, cand jucam mafia, am pus un pariu cu ea cum ca ea e mafioata... Am pus pariu pe winners wish (cel care cashtiga pune o dorintsa celuilalt - o porunca)... Shtiam ca nu e mafioata, shi am mers la pariu asta pentru ca vroiam sa vad ce-shi doreshte ea. Eram intrigat sa-i indeplinesc o dorintsa. N-a vrut sa aiba dorintsa... Dar am convins-o shi ma rugat sa-i spun o poezie care s-o impresioneze. N-am shtiut... In schimb i-am promis ca-i trimit pe mail...

Shi de atunci poezie n-am trimis. In schimb in fiecare zi, in afara de week-end, deja mai mult de o saptamana, ii traduc cate o istorioara din IOJIK V TUMANE shi ii trimit pe poshta... Nu mi-a raspuns la ele niciodata, da sunt sigur ca le citeshte...

[n. aşa am început să traduc poveştile despre Aricel]

Uite-asha...

Hai, ca s-a lungit vorba...

Al tau iojik,

PS. TU CAND VII LA SOFIA, NNA??????

7 comentarii:

  1. ce nice. ai avut o legătură puternică cu e de îţi permiteai să scrii cum vorbeşi :D . Niciodată nu am putut s[ fac asa. Ehh! ;)

    TU CAND VII???

    RăspundețiȘtergere
  2. Aha. Doi oameni au fost carora le-am vorbit asa prin mail.

    Slavov (nidvijonok) acuma e in Franta. Casatorit.
    Slanina ii in Canada. Tot casatorit, inca inaintea lui Slavov.

    N-am mai vorbit (scris mailuri) cu ei de mai mult de un an.

    Nu cred ca am acum la Chisinau prieteni cu care as putea sa ma simt atat de liber ca atunci cu ei. Probabil ca grijile is altele :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte draguta scrisoarea... Si tineretea vesela... Si Mardare aista... ce tinerete a mai avut... :)

    Inspirata de postarea ta, am recitit si eu un mail, cu gura pan'la urechi de nu stiu ce emotii.

    Mersoi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu, Ritocika, murașki am avut eu. Și poezia lu' Farago o știm pe de rost, naverno. Țiom!

    RăspundețiȘtergere
  5. Iojyk norok,

    Jonak la aparat. Zvali? Poiavilsea.

    Mda, frumoasa viata am mai avut la Nantes... Mai tii minte cand veneai la mine cu un carton de bere din aia ieftina (nu ca n-ai fi avut bani de Heineken sau Desperados), eu gateam mancare de cartofi si stateaaaaaaaaaam ca doua babe la discutii?

    PS: curule, nu am uitat de geanta imprumutata ("white wolf" scria pe ea)... Ai crezut ca n-o sa te gasesc, ca o sa scapi asa usor?

    RăspundețiȘtergere
  6. bai nidvijonoc,

    frumos intr-adevar o fost la Nantes.

    da vezi cum se strica o prietenie. de la o geanta te superi si vorbesti urat. acuma cesna nu mai stiu pe unde e. daca vrei, iti organizez alta. o geanta e o geanta, nu ma ascund eu din cauza la o geanta. zi cum te vad sa-ti intorc geanta.

    RăspundețiȘtergere