luni, 20 iulie 2009

Fumatul este limitat in mai multe state

Turcia a intrat în următoarea fază a luptei împotriva fumatului la 19 iulie, prin extinderea interdicţiei pentru cafenele, baruri şi restaurante. Prin acest program, ţara îşi propune să reducă obiceiul celor 22 de milioane de persoane, jumătate din populaţia adultă de sex masculin, de a fuma.

Fumătorii cu experienţă din Cipru vor fi, de asemenea, loviţi de interdicţia de a pufăi în locurile publice. De la 1 ianuarie 2010 fumatul va fi interzis în restaurante, baruri, cluburi de noapte şi la locurile de muncă, amenzi serioase fiind prevăzute pentru cei prinşi.

Irlanda a impus la nivel naţional interzicerea fumatului la locul de muncă încă în 2004. Statele americane, inclusiv California şi Florida, au interdicţii similare încă din 2003.

În noiembrie 2004, Bhutan a devenit prima ţară din lume în care vânzările de tutun au fost interzise în întregime.

Iată câteva detalii cu privire la alte ţări care au interzis fumatul în unele forme din 2008 încoace:

2008:

Franţa: Fumatul în magazine, birouri si alte locuri publice a fost interzis începând cu februarie 2007, dar o scutire pentru baruri şi cafenele a fost aplicată până la 1 ianuarie 2008.

Turcia: A fost adoptată o lege pentru interzicerea fumatului în baruri, cafenele, restaurante şi alte locuri publice pentru a fi pusă în aplicare în întregime la cel puţin 18 luni de la semnarea legii de căte preşedinte.

Thailanda: De la 17 februarie, Thailanda a extins interdicţia privind fumatul acoperind şi barurile şi birourile cu aer condiţionat şi pieţele în aer liber.

Germania: Începând cu 1 septembrie, 2007, Germania a interzis fumatul în toate clădirile federale şi în transportul public. Interzicerea fumatului în baruri în cele 16 state federale ale Germaniei a fost contestată în instanţa de judecată în iulie 2008. Cele mai multe state adoptă în prezent liniile directoare stabilite de către instanţa de judecată, care permite excepţii în cazul barurilor prea mici pentru crea o zonă separată pentru fumători. Aproximativ unul din trei adulţi germani fumează.

Olanda: Interzicerea fumatului a intrat în vigoare în cafenele, baruri şi restaurante. Fumatul canabisului este încă permis în cafenelele care vând marijuana.

Elveţia: Interzicerea fumatului în locurile publice a intrat în vigoare la 1 iulie. Cu toate acestea, fumătorii din Geneva au răsuflat uşuraţi la 30 septembrie, după ce instanţa de vârf a anulat interdicţia, afirmând că guvernul local şi-a depăşit puterile.

India: Fumatul a fost interzis în locurile publice începând cu 2 octombrie în încercarea de a lupta împotriva cauzei directe sau indirecte a unei cincimi din decesurile din ţara care este al treilea consumator de tutun din lume. Se estimează că interdicţia, care acoperă toate birourile şi restaurantele, va afecta în jur de 240 de milioane de fumători.

2009:

Indonezia
: Organismele islamice de vârf au decis la 25 ianuarie să nu interzică fumatul pentru musulmani. Cu toate acestea, Consiliul Ulema a emis o fatwa interzicând fumatul în locurile publice sau de către femeile gravide şi copii. Unele oraşe din Indonezia, inclusiv Jakarta, au interzis fumatul în public, dar în practică regulile nu sunt respectate.

Croaţia: Legea cu privire la interzicerea fumatului în toate locurile publice a intrat în vigoare pe 6 mai spre indignarea unui milion fumători.

Bulgaria: Pe 15 mai legislatorii au votat interzicerea fumatului în spaţiile publice începând cu iunie 2010, ignorând protestele de la producătorii de tutun şi de la industria turistică. Fumatul este deja interzis in spitale, taxiuri şi birouri.

Grecia: A interzis fumatul în locurile publice închise începând cu 1 iulie.

Olanda: Olanda declară că va suspenda monitorizarea cafenelelor mici, aflându-se în aşteptarea unei interdicţii mai ferme a fumatului în locurile publice.

2 comentarii:

  1. Of Doamne, iar minciuna asta despre fumatul pasiv. Lumea îi tristă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aha, de acord.
    Fumatu ista pasiv ii o mare conspiratie, cam ca incalzirea globala.
    Dar, asa cum spunea Turcanu ca spunea Filat ca spunea Hitler, in politica minciuna repetata des este utila.
    Quid prodest?

    RăspundețiȘtergere