miercuri, 14 ianuarie 2009

Sa ascultam impreuna piesele candidate la Eurovision (1)

Juriul national a preselectat 20 de piese pentru Eurovision 2009. Va invit sa ascultam impreuna acesti candidati de a ne reprezenta tara la Moscova.
Astazi incep audierea cu primele 10 piese. Comentez pe seamă ce-ascult. Voua va sugerez sa cititi pe seama ce ascultati.
Sper sa citesc si parerile voastre.


1. Elena Buga. Queen

N-am înţeles de ce începe cu pianul, iar apoi continuă cu sintetizatorul. Prima asociere – muzică arabă, sau mai bine chalga bulgarească. Apoi se transformă în disco eurovizionesc clasic. Parcă nu-i ajunge voce, sau tembru. Ritmul devine sâcâitor. Textul e aproape lipsit de sens. „Burnin’ in fire, I’m your desire”, refrenul, sună destul de bine. Fluierul acela chiar ne bagă prin Turcia… Continuă cu tânţ tânţ până la urmă.
Notă: 6, pentru refren

2. Cristina Croitor. First chance

Începe cu ritm mexican. Şi pronunţia în engleză tot mexicană e, adică stâlcită. „Ciunait” „miuzic” „ciu make io maind”… Piesa e antrenantă. Totuşi mă distrează atât de mult accentul ei, că nu pot asculta ca lumea. N-o fi furat-o de pe la vreun Pepe? Respectă stilul genului, sună bine ca melodie. Ghitara, castaniete, tot pachetul. Ooo, se termină cu aaa-AAA-aaa-AAA-aaa.
Notă: 7, pentru că m-a distrat “ciunait”

3. Anişoara Balmuş. Adrenalina

Începe cu nişte acorduri de “Noroc”, după care urmează Britney Spears. „Adrenalina face clipa satisfacţiei” – cuvintele oricum nu contează, dacă tot cânţi în română şi la Eurovision nu te înţelege nimeni. Tânţ tânţ şi aici. Pronunţă bine în română totuşi. Disco a la Mamaia. O, la minutul 2 „изюминка” – o bucată în stilul muzicii electronice din anii 80.
Notă: 5, pentru prea mult “o-ou”-at

4. Dana Marchitan. Doar un pas

Îi dă bătaie DJ-ul. Da la Eurovision cine o să-i facă efectele astea audio? Ea ştie că acolo se cântă live? Se vede că nu vrea să cânte mult în engleză, nu i se dă limba. Bun lucrul mixajului audio - amplificări, ecouri. Multe strazicuri, fintifliuşte, înfrumuseţări cu alte cuvinte. Dar unde-i cântecul? Kitch de motive techno cu fluiere montane, cu încercări de poezie în engleză, nu altceva. Da, şi oleacă de tânţ tânţ. Oops, s-a terminat?
Notă: 6 pentru efecte sonore, 4 pentru cântec

5. Marius. We`ll gonna rock

Fluier mioritic, aşa un aer de baladă şi când colo… “gonna rock this party tonight”. Asta ce-i, parodie? După ce zice el asta am impresia că o să iasă Bob Sinclair pe scenă. Serios, e neserios. Da aici tânţ-tânţul e mai patetic. Amuş, amuş… încă oleacă şi el o să “rock this party”. Hai mai rabd… Cu răbdarea treci şi motivele turceşti. “Shake it shake it, move your body ” – parcă ziceai că tu ai să “rock this party”, ce mă pui me mine să “shake”? Stai că iară zice că “gonna rock”. Numai promisiuni.
Notă: 4, pentru că şi-a bătut joc de motivul mioritic şi pentru promisiunea deşartă de a “rock this party”

6. Edict. Run away

În sfârşit, un început normal, fără patos. Melodios pare. Aşa de melodios că mi se închid ochii. Bun cântec de terminat vreun film de jale. În care trebuie să „run away” de la vreo nenorocire (filmele de jale de obicei se termină cu sad end). Şi nişte motive cosmice la minutul 2. Ştiu, e vreun roman SF în care oamenii trebuie să evadeze de pe Pământ, pentru că se aproprie criza ecologice. Run away!, run away!, run away!, că te papă gaura de ozon. Spre sfârşitul cântecului chiar văd cum oamenii părăsesc planeta. Sau cinematograful.
Notă: 5, pentru că la un moment dat „заела пластинка” şi pentru că oricum se termină cu „but I don’t care”

7. Katalina Rusu. Sparky Lady

Înainte de a asculta am căutat să văd ce înseamnă “sparky”. În dicţionarul român-englez nu e aşa cuvânt, în schimb este “sparkish” – “gigea, mişto”. Da, pe poză Katalina arată într-adevăr gigea, să auzim cum cântă. Începe cu aplauzele. Începutul îmi chiar adie a gagică gigea, numai că nu de Katalina, ci de Britney Spears şi piesa ei “Piece of me”. Se pare că nu numai începutul, ci şi întreg cântecul e aşa. Oops, you did it? Gata, s-a terminat cântectul?
Notă: 3, pentru ceea ce în eufemistic se poate numi “variaţie modestă pe tema Britney”. Aşa păţeşti când vânezi avioane.

8. Slavici. O fată cu părul de aur

Are nume mare. E nume scenic doar, sau e chiar numele lui? Dar să-l ascultăm. În sfârşit o baladă. Nu prea am înţeles prin ce parc mergea fata cu părul de aur, dar sună gingaş, înduioşător. Îmi place. Nu ştiu cine e interpretul, dar încă un pic de lucru la tembru şi se poate chiar compara cu clasicii genului. Păcat că nu a prin Cenaclul Flacăra, ar fi avut succes. E prima piesă pe care o ascult a doua oară. Cu siguranţă nu are ce căuta la Eurovision – cuvintele sunt prea importante şi sunt [din păcate] în română. E unicul cântec de până acum în care cuvintele nu pot fi înlocuite prin la-la-la fără ca piesa să-şi piardă sensul.
Notă: 8, dar în afara concursului.
PS. La a doua ascultare mi se pare că am înţeles „Parcul Înserării”.

9. Dianna. I’m missing you

Începe psihodelic, cu "Like a virgin". Tânţ tânţul e antrenant. Text simplu şi catchy. Chiar îmi place cum sună. E destul de divers, la fiecare 20 secunde apare ceva nou. Dar partea asta cu „save my heart” e prea întinsă. După minutul 2.30 o dă „a la francaise” şi nu-i iese rău. Mi-a plăcut prima jumătate, dar sfârşitul l-a cam întins. Se pierde drive-ul, păcat.
Notă: 7, pentru vinegretul muzical plăcut urechii. Ar fi fost mai bine dacă se închega mai mult decât un amalgam de motive simpatice, adică o piesă. Bun remix pentru disco.

10. Cezara. Cu tata

Încă o piesă lirică. A doua, după Slavici. Prima impresie – de la cinci la zece. A doua impresie – de la zece la cincisprezece. Dezbaterile de ritm nu-mi par melodioase. Nu cred în text, sorry Cezara, deşi ştiu că ai scris sincer. Pot înlocui cu „noapte bună, copii” şi cred că voi avea aceleaşi emoţii. Sună melodios, dar nu mai mult decât atât. Pe de altă parte, tot respectul pentru curajul de a înfrunta Eurovisionul cu o asemenea piesă.
Notă: 7, pentru sinceritatea în care n-am reuşit să cred, dar în afara concursului (piesa se lipeşte de Eurovision ca nuca de perete).

Cam asta pentru astazi. Daca va intrebati ce mi-a venit sa scriu despre Eurovision, raspunsul puteti sa-l gasiti aici.

Reveniti maine pentru epizodul doi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu