vineri, 23 ianuarie 2009

Moldoveanul care a zguduit Anglia

Vă este cunoscut numele Masal Bugduv? Nici mie.

Dar iată că acest nume stă pe limba iubitorilor de fotbal din Anglia de vreo câteva zile deja. Mai concret, de când în TOP 50 al celor mai promiţători tineri fotbalişti publicat de revista englezească The Times a intrat şi un moldovean:

30. Masal Bugduv (Olimpia Balti): Moldova’s finest, the 16-year-old attacker has been strongly linked with a move to Arsenal, work permit permitting. And he’s been linked with plenty of other top clubs as well

30. Masal Bugduv (Olimpia Bălţi), e un internaţional moldovean în vîrstă de 16 ani aflat în atenţia lui Arsenal, dar care nu a putut fi adus la Londra din cauză faptului că nu a obţinut permisul de muncă. Tînărul atacant se află în continuare pe lista mai multor cluburi de top (traducerea GSP.ro, care s-a distrat pe seama ştirii)

Doar că la puţin timp de la publicare, revistei i s-au deschis ochii: Masal Bugduv nu există de fapt şi personajul este doar o glumă a bloggerilor.

Totul a început de la un text publicat de un utilizator pe wikipedia pe pagina despre selecţionata de fotbal a Moldovei, în care se spunea: "The great hope of Moldovan football is the teenage sensation Masal Bugduv who has been watched by a host of top clubs around Europe. At just 16 years of age, he has already been named in the country's provisional squad for the forthcoming World Cup campaign."

Au urmat apoi zeci de mesaje din diferite bloguri care preluau ştiri de la agenţia AP din oraşul "moldovenesc" Tirol:

"...news reports having him signing for Arsenal, Chelsea, Zenit St Petersburg, and bizarrely, a move to Reading..."

"Liverpool manager Rafa Benitez is said to be close to signing Moldovan wonderkid Masal Bugduv for a cut-price fee of £5million [sic!] ."

"Born on April 14, 1992, he shot to fame playing for his native FC Olimpia Balti for whom he scored a hattrick on his competitive debut in an Adzi Cup [sic!] match in December 2007."

Tot din aceste ştiri puteam afla că Masal a fost cel mai tânăr jucător convocat (sic!) la naţionala Moldovei şi că deja este cel mai talentat jucător din toată Europa de Est:

"...the player described as the finest young player to come out of Eastern European football since Gheorge Hagi"

Inutil de spus ce ştiri despre Burduv are AP de fapt.
Totuşi, unele site-uri serioase, ca de exemplu goal.com în avancronica meciului Moldova-Lituania, au înghiţit găluşca şi au preluat în materialele lor informaţiile respective, pentru ca să îşi ceară mai târziu scuze de la cititori.

Doar după materialul publicat în The Times am aflat câte ceva despre originea acestui hoax. Se pare că ciudatul nume ar proveni de la expresia irlandeză "M'asal beag dubh", care se traduce ca "micul meu măgăruş negru".

Dar staţi că istoria nu s-a terminat...
Când toată lumea şi-a cerut scuze, a râs din suflet şi a închis subiectul, jurnalistul sportiv Sandu Grecu (e real, îl cunosc personal, are carne şi oase) nu s-a dat bătut şi a detonat "bomba" pe blogul său:

"Senzaţional!
Masal Bugduv există!
Fotbalistul moldovean despre care a scris Times şi BBC că se interesează Arsenal Londra şi alte echipe de top există în realitate! Bomba vine de la directorul şcolii de fotbal din Bălţi, Vladimir Donosian. Acesta mi-a declarat astăzi că Masal Bugduv a fost unul dintre elevii săi acum 4 ani, când antrena o grupă de copii în vârstă de 12 ani. Copil născut în urma mariajului dintre un camerunez şi o moldoveancă."

În fine, chiar dacă Bugduv ăsta există, nu mai este el noul Hagi cum nu sunt eu cântăreţ de operă şi nu vrea să dea Arsenal cinci milioane pe el cum nu vrea să-mi dea şefu' salariu de cinci mii de parai.

Iar din toată istoria asta facem concluzia că dacă vrei şi îţi trebuie, poţi să o pui pe urechi până şi cea mai importantă sursă de informaţii dintr-o ţară în care e din ce în ce mai populară întrebarea "where is moldova?".

2 comentarii:

  1. :D Interesant ... cît scandal se poate face cu un articol de pe wikipedia

    RăspundețiȘtergere
  2. Documentat, cu surse. Foarte bun articol. Eu cred ca tu degeaba ai renuntat la ziaristica sportiva. Mai vorbim

    RăspundețiȘtergere