Vorba e că Sandu a fost până nu demult directorul sportiv al clubului de fotbal Beșikaș Chișinău, creat în 2007 de turcul Ozdemir Tarkan și denumit ca atare în cinstea clubului său favorit din Istanbul. Cine știe ce planuri grandioase ar fi trecut prin capul turcului, dar după ce a investit în proiect timp de vreo jumătate de an, acestuia i s-au terminat paralele și jucătorii au rămas fără salarii și prime. Scenariu clasic în Moldova, de fapt. Și n-ar fi fost nimic strașnic dacă Beșiktaș n-ar fi făcut un sezon foarte reușit în Divizia A și n-ar fi promovat în Divizia Națională. Pretențiile echipei și ale jucătorilor au crescut, iar turcul - ia-l de unde nu-i.
”Ce spunea Tarkan? Se jura pe tot ce are mai sfânt că banii vor fi mâine, mâine, mâine. Aşa în fiecare zi. La un moment dat fotbaliştii au decis că nu vor mai ieşi la următorul meci dacă nu-şi vor încasa banii.”
Citiți detalii de la prima sursa pe blogul http://sandugrecu.blogspot.com/.
Pe mine istoria cu Beșiktaș m-a amuzat la început (ei, cum să nu zâmbești când auzi acest nume și vezi emblema clubului cu steagul Turciei pe fundal), iar apoi mi-a reconfirmat o imagine demult creată.
Nu m-aș apuca să-l blamez pe turc. Poate i s-au terminat banii, poate a aflat mai multe despre fotbalul moldovenesc. Istoria a arătat încă o dată că sunt multe lucruri putrede în fotbalul moldovenesc. Și problema nu e doar în lipsa antrenorilor de copii.
Lista cluburilor defuncte (dintre cele care au evoluat sau s-au calificat în Divizia Națională) este impresionant de lungă deja: Academia Chișinău, Attila Ungheni, Energhetic Dubăsari, Universul Ciuciuleni, Tricon Cahul, Ciuhur Ocnița, FC Progesul Briceni, Roma Bălți, Nistru Cioburciu, Moldova Boroseni, MHM 93 Chișinău, FC Agro Chișinău, Unisport Chișinău, Torentul Chișinău, Speranța Nisporeni, FC Codru Călărași... acum și Beșiktaș. Tare mă tem de Dacia Chișinău, sincer.
Problemele cele mari ale fotbalului moldovenesc sunt nesiguranța, imposibilitatea unor proiecte fiabile de lungă durată, lipsa viabilității financiare și dictatura intereselor.
Ai incercat sa imbini doua teme in una, bravo! De fapt, ambele sunt la capitolul "problemele fotbalului moldovenesc". Totusi as vrea sa accentuiez ca: nesiguranta, imposibilitatea unor proiecte fiabile de lungă durată, lipsa viabilitătii financiare si dictatura intereselor sunt probleme cu care se confrunta toate tarile sarace, inclusiv Brazilia, Argentina, ca sa nu mai vorbesc de africani. Si de ce fotbalul african a inceput sa dea roade abia spre sfarsitul secolului trecut? Pentru ca au exportat masiv copii in Europa, unde acestia au avut norocul sa fie antrenati de antrenori pentru copii de la scolile de fotbal din Franta, Portugalia, Olanda, etc. Vei spune ca brazilienii au fotbalul in singe, iar eu voi zice "da". Dar mai au si cluburi de fotbal cu antrenori de copii, pentru ca n-am auzit de niciun brazilian sa ajunga la Real Madrid direct de pe Copacabana. Si ar mai fi multe de spus, dar eu vreau sa-ti multumesc pentru publicitatea facuta.
RăspundețiȘtergereIntotdeauna gata pentru discutii fotbalistice,
Sandu Grecu
Foarte adevarat, Sandu. Cu siguranta tema "de ce nu avem succese in fotbal" este mult prea larga pentru a incapea intr-un singur post. Voi mai reveni probabil asupra ei.
RăspundețiȘtergereTurcul cred că scrie ”Fotbal cu moldoveni” acum :)
RăspundețiȘtergereHa-ha.
RăspundețiȘtergereDespre "Tenis cu moldoveni" trebuie de scris vreun post cu vreo ocazie.