marți, 27 ianuarie 2009

Mic focus asupra pieței petroliere globale și a pieței gazului în Europa

Nu am făcut încă niciodată acest lucru. Analizele pieței energetice pe care le scriu au fost publicate doar în limba engleză și franceză și nu au fost disponibile niciodată on-line. Dar unele discuții private mi-au sugerat că ar exista persoane interesate în aceste articole și la noi, mai ales că piața energetică globală este un subiect care atrage tot mai mult atenția de când cu criza asta financiară.

Iată deci traducerea unor secvențe din ultimul meu articol, care ține de evoluția pieței petrolului și cea a gazului natural în Europa la începutul anului 2009.

Piața petrolieră globală

Prețul petrolului Brent oil, în dolari pe baril, din 1988 încoace, comparat cu tendințele pe termen lung, mediu și scurt (din 1988, 1998 și 2003 încoace)

Toamna anului 2008 va rămâne în cronicile comerțului petrolier la fel de mult ca și în istoria piețelor financiare. Nimeni sănătos la cap nu putea anticipa la începutul anului trecut o astfel de evoluție a prețului la petrol pe durata anului 2008. Resursa energetică numărul unu și-a continuat creșterea începută în anii precedenți și a atins un record deasupra nivelului de 147 dolari pe baril în iulie precedent, trezind discuții asupra posibilităţii atingerii prețului de 200 dolari pe baril în termen mediu. Dar această perspectivă a fost degrabă pusă la o parte, petrolul coborând dramatic cu 100 de dolari pe baril în doar câteva luni din cauza unei scăderi a cererii energetice pe fundalul crizei economice și a amenințării cu recesiunea globală.

Petrolul a înregistrat totuși o medie de 99,75 dolari pe baril în 2008, ceea ce reprezintă cea mai mare medie anuală din istorie (luând în calcul inflația). Dar cea mai mare parte a presiunii care a ridicat prețul petrolului la această înălțime s-a epuizat deja.

Investitorii fug de pe piețele energetice, pentru că în regim de criză mărfurile sunt neatractive în comparație cu lichiditatea. Aprecierea dolarului în relație cu alte valute și în mod special cu euro a susținut tendința descrescătoare a pieței mărfurilor în general. În rezultat, petrolul, de rand cu alte mărfuri, ca de exemplu metalele industriale şi grânele, a pierdut mai mult de 50% din preț din iunie 2008 până astăzi, ceea ce este dublu față de declinul indicatorului bursier US Dow Jones. Acesta a fost de fapt primul rezultat negativ pe piața mărfurilor după patru trimestre consecutive care au adus investitorilor cele mai bune venituri în ultimii 35 de ani.

Ca răspuns, producătorii au reacționat tăind din exporturi cu scopul de a opri căderea prețului la petrol. Țările OPEC au convenit pe 17 decembrie asupra unei reduceri a producției cu 2,2 milioane de barili pe zi, strângând cureaua până la 4,2 milioane de barili pe zi începând cu septembrie precedent. Ultimile rapoarte sugerează faptul că OPEC a reușit să se apropie de aceste obiective propuse, producția căzând cu 1,55 milioane barili pe zi în prima lună a acestui an.

De la începutul anului 2009 comerțul petrolier a intrat într-un tunel de 35-45 dolari pe baril. Petrolul de la NYMEX (vândut New York Mercantile Exchange) este relativ mai ieftin decât Brentul (vândut la Londra). Piața nu mai înregistrează niveluri joase și se mișcă înspre o poziție neutră pe termen mediu, echilibrată de tendința generală de scădere și eforturile de limitare a acestei scăderi înreprinse de producătorii de petrol.

Perspective pe piața petrolieră

Criza financiară mondială a afectat economiile mondiale la scară largă și încă mai trimite semnale de tendință descrescătoare pieței petroliere, dat fiind faptul că încetinirea creșterii economice va afecta cererea pentru resurse energetice. Fondul Monetar Internațional a anunțat va reduce prezicerea sa referitoare la creșterea economică globală în 2009 până la 1–1,5% de la estimarea anterioară de 2,2% pe fundalul deteriorării condițiilor economice. Date economice adiționale confirmă înrăutățirea crizei economice globale, arătând prima recesie a economiei Marii Britanii din 1991 încoace, iar rata șomajului în Spania a crescut până la cea mai înaltă cifră în ultimii nouă ani.

Prețul petrolului a răspuns deja din plin datelor fundamentale ale economiei mondiale. Actualul preț este sub orice tendință din 1988 încoace (vezi graficul tendințelor prețului petrolier). Analiștii tehnici au confirmat că punctele inferioare de rezistență au fost atinse. Ca rezultat, petrolul ar putea să rămână în echilibru pe parcursul următorului trimestru, mai ales că impactul speranțelor modeste referitoare la revitalizarea economiilor prin inițiative guvernamentale este temperat de lipsa de încredere în piața mărfurilor.

Pe de altă parte, prețurile rămân foarte ridicate la contractele îndepărtate (Brent pentru livrare peste cinci ani se vinde la aproximativ 69 USD/bbl), ceea ce indică posibilitatea reactivării pieței în a doua jumătate a anului.

În fine, OPEC a comunicat că va tăia și mai mult producția în cazul în care prețul Brentului va cădea sub 40 de dolari pe baril.

Piața europeană a gazului

Prețul gazului pe piețele europene nu a coborât la fel de mult ca și prețul la petrol pe seama crizei economice globale. De fapt, la începutul anului piața europeană a gazului a resimțit impactul disputei asupra tarifelor la gaz dintre Rusia și Ucraina, care a cauzat întreruperea livrărilor de gaz natural rusesc către statele europene în trazit pe teritoriul Ucrainei. Incidentul a readus în agenda UE discuțiile referitoare la gradul de dependență față de gazul rusesc și necesitatea diversificării importurilor.

Notă: Gazul rusesc acoperă aproximativ 42% din cererea anuală a Germaniei, 28% din cererea anuală a Italiei și aproape 24% din cererea anuală a Franței. Multe țări din Europa Centrală și de Sud-Est depind la mai mult de 60% de gazul rusesc: Austria (60%), Ungaria (60%), Slovenia (64%), Republica Cehă (80%), Grecia (82%), Serbia (87%), Bulgaria (96%). Slovacia, Bosnia, Macedonia și Moldova depind în totalitate de gazul livrat de Rusia.

De la rezolvarea disputei dintre Rusia și Ucraina, prețurile gazului natural la bursele europene au scăzut până aproape de 20 EUR/MWh, cel mai jos nivel din 2007 încoace.

Livrările de gaz natural din Norvegia în Marea Britanie au fost stabile de la începutul anului, iar rezervele de gaz sunt la niveluri confortabile în majoritatea țărilor vest europene.

Perspective pe piața europeană a gazului

Se pare că presiunea de descreștere nu a fost epuizată pe piața gazului, dat fiind prețurile joase la petrol și reluarea livrărilor gazului rusesc prin Ucraina. Dacă condițiile actuale ale pieței rămân neschimbate în primul trimestru al anului 2009, prețul gazului pe piața europeană ar putea să scadă cu încă 10-15%.

***

Dacă acest gen de articole va trezi interesul cititorilor, voi încerca să asigur o apariție trimestrială pe viitor.

4 comentarii:

  1. Marcel, am vazut la tine aici, parca ai postat candva o imagine video de pe youtube. Cum ai facut asta? Poti sa ma ajuti?

    RăspundețiȘtergere
  2. Sandu, trebuie sa copii referinta catre videoul youtube (in partea dreapta a paginii youtube, acolo unde scrie "embed")
    si sa postezi aceasta referinta in regim html (cand scrii mesajul tau ai optiunea de a pune html).

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie mi-a plăcut fte mult analiza.. chiar m-aș bucura să mai citesc câte una din când în când.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc mult, Marcel. Apropo, ce crezi despre alegerile FMF?

    RăspundețiȘtergere