vineri, 23 ianuarie 2009

Cautarea imagine-imagine

Cu ocazia concursului organizat de Octavian pe site-ul http://www.cuc.md a trebuit să ne dăm seama la un moment dat din ce film a fost luată această imagine:

În general toate căutările imaginilor pe Internet se fac pe baza textul din metadata imaginilor, care se păstrează într-o bază de date similară cu cele utilizate în căutarea textelor. Cu alte cuvinte, nu poţi căuta decât text (input) - imagine (output).

Căutarea imagine - imagine este încă un domeniu prea puţin dezvoltat în industria informaţională, probabil şi din cauza cererii destul de limitate a unui asemenea serviciu. Dar ştirea bună este că primii paşi au fost făcuţi.

Un astfel de instrument, Image Comparer, este deja disponibil în versiune off-line, adică pentru imaginile stocate în propriul PC.

O versiune on-line a motorului de căutare vizuală contextuală a fost lansată de compania Pixsta. Din păcate, pentru moment căutarea este limitată la pantofi, rochii, brăţări, coliere şi alte accesorii.

Pe de altă parte, căutarea imagine-imagine ar înlesni lucrul celor care protejează drepturile de autor ale imaginilor, ceea ce nu este nici pe departe în interesul web-societăţii piratizate din Moldova, al cărei membru sunt şi eu.

PS. Aşa şi nu am mai găsit filmul din care a fost luat cadrul de mai sus.

3 comentarii:

  1. tocmai am mai gasit un site care propune asa ceva, desi inca nu mi-e clar cum lucreaza:
    http://www.ltutech.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, gasisem putin mai tarziu, dar nu am reusit sa scriu pe blog.
    In orice caz merci ;)

    RăspundețiȘtergere