joi, 22 mai 2008

Eurovision nu e Iurmala

Mie imi place Eurovisionul.
Acum, ca mi-am expus pozitia pe scurt, dati-mi voie sa v-o spun si pe larg. Mai ales ca se vorbeste mult pe forumuri in ultimul timp.

Primul argument adus impotriva concursului este faptul ca se voteaza vecinii inde ei, si nimic nu mai e obiectiv dupa asta...

Dar cum stau lucrurile de fapt (de fapt, in viziunea mea). Componenta vecinatatii e bineinteles importanta, dar niciodata definitorie, altfel ar castiga de fiecare data Serbia sau Rusia.Trebuie sa intelegem ca tarile invecinate au si gusturi invecinate, iar unele dintre ele (Zdob si Zdub de exemplu, Molitva de anul trecut) speculeaza (in sensul bun al cuvantului) pe aceste afinitati utilizand motive populare in piesele lor.
In semifinala de alaltaieri componenta politica chiar a contat foarte putin, pentru ca au votat doar echipele din concurs, iar ele au fost repartizate in asa fel ca sa nu fie prea multe vecine printre ele. Poate doar blocul ex-sovietic cu Rusia in frunte a avut un avantaj.

...si cica din cauza neighborhood votingului cantecele cele mai bune nu trec in finala...
Dar care sunt cele mai bune cantece?
Cele care imi plac mie, sau cele care plac la mii de alti oameni?
Pentru a judeca despre calitatea cantecelor bara calificare in finala - chiar trebuie sa ascultam un pic mai altfel, sa ne punem un pic in pielea plebei, daca intelegeti ce vreau sa spun.

Eu am privit impreuna cu alti 4 oameni Eurovisionul si inainte de sfarsit am prezis corect, cu totii, 8 tari din cele 10 calificate. Si asta considerand ca am bagat-o si pe Moldova in cele 10, dar mai mult din patriotism, temandu-ne tare ca o sa ne-o ia framantarea de limba din Bosnia-Hertegovina inainte. Ceea ce s-a si intamplat, de fapt.

N-o sa ma mir daca o sa aflu, duminica deja, ca Moldova a fost first runner-up, adica prima de dupa bara de calificare...
Eu zic ca nu trebuie sa fim chiar asa de critici fata de Eurovision in general.
Pentru ca lumea e chiar rea cu comentariile, si e pacat de eforturile care se depun de organizatori (ori poate eu is prea sensibil).
Eurovisionul e bineinteles un bun prilej de a te da cu parerea referitor la tot ce stii despre muzica.
Pentru multi sarcastici si cinici ai lumii on-line e cel mai potrivit moment de a se da in figuri, mai ales ca e un public atat de larg care sa receptioneze o noua portie de venin (vezi comentariile de pe http://www.pro-tv.md/).
Dar pe langa multele critici, trebuie sa remarcam si un lucru pozitiv in prima semifinala din acest an: numarul de balade. Cred ca au fost tocmai 10 piese lirice (inclusiv piesa jazzy a Getei, o piesa in stilul ABBA, si mai multe balade) din 19 piese, celelalte fiind 3 bufonade, 1 piesa rock, vreo 4 pop si 1 R&B.De mult nu am vazut atatea balade, si au fost chiar bune! Poate nu la nivelul piesei "Lejla", de acum doi ani, dar bune.

Zic ca e un lucru pozitiv pentru ca baladele re-pun in valoare calitatile vocale ale interpretilor si ating coarde ale sensibilitatii (desi limita intre sensibilitate si iritabilitate e foarte superflua - nervii mei erau de exemplu intinsi la piesa Poloniei, desi pe ceilalti oameni din camera piesa i-a impresionat). Si baladele reintorc calitatea concursului, pe care tot incearca deja de mai multi ani sa il ridiculizeze tot felul de piese de genul celei cu curcanul.

Daca e sa adresam problema (ne-)aprecierii anumitor piese de catre public, nu trebuie sa uitam un lucru banal: spectatorii din toate tarile europene au doar trei minute la dispozitie ca sa aprecieze cine le-a placut mai mult.
E ca in economia de piata - tu oferi ceva unei nise si astepti ca ea sa te cumpere, dar ai numai un butic la dispozitie, nu toata piata.
Iata eu de exemplu stiu cel putin un om care a dat piesei cu rufele pe sarma Bosniei nota 10 din prima, zicand ca e cea mai buna din concurs! Da, m-a amuzat si pe mine piesa, dar nu la nivelul de a o plasa pe primul loc. Si totusi, asta e - mai multa lume a apreciat-o si piesa a trecut in finala.
Pe de alta parte, pe mine m-a dezgustat mascarada Azerbaijanului, cu fetele carora aproape ca li se vedeau pasarelele pe scena, dar totusi am inteles de ce s-au calificat - pentru ca au pretins dramatism (pentru mine - ridicol) si a fost lume care s-a prins (plus mai pui ca erau debutanti si cei mai extravaganti de ieri).

Cat despre teoria - fete frumoase etalonul succesului - chiar nu e deloc adevarat.
E o chestie normala - daca ai picioare bine facute si intretinute, de ce sa nu le arati?
Dar nu e asta unicul criteriu cu care inving oamenii la Eurovision.
Ati vazut cine a castigat anul trecut? O piesa puternica, dar cat de (putin) sexy interpreta?
Iata baiatul din Israel, de alaltaieri, de exemplu - foarte modest, fara fite, dar a cantat frumos si a iesit in finala.
Sau rockerii din Finlanda - pana si tatal meu, muzician profesionist in orchestra simfonica a apreciat piesa lor si a zis ca trec in finala (apropo, el tot a prezis corect 8 din 10, si tot din patriotism a pus-o si pe Geta in lista).
Asa ca nu doar fitaitele cu fundul gol castiga.

Eurovision nu este Iurmala. Aici nu e destul sa te cheme Natalia Gordienco.
***
In fine, cateva cuvinte despre Geta.
Recunosc, nu am fost incantat de alegere, la prima auditie...
Dar pana la urma cred ca a fost bine ca am trimis o piesa jazzy.
Pentru ca a fost inedit si cu siguranta am fost remarcati. Nu de multi, dar am fost.
Dar cu jazzul e ca si cu Camembertul - trebuie sa-l incerci de multe ori pentru a-i prinde gustul. Iar asta am facut noi atatea luni inainte de concurs - am ascultat la radio, la Erudit Cafe - peste tot...
In plus, noi am ascultat cu inima - si ne-a placut!
E ca si cum am trimite "Galbena Gutuie" la Eurovision.
Tare ma tem ca ar lua ultimul loc, dar cati moldoveni plang la cantecul asta!

Geta a adus diversitate.

Pana la urma, trebuie sa apreciem curajul si profesionalismul Getei si sa ne bucuram ca putem simti si altfel de muzica.
Iar Eurovisionul trebuie sa ramana un indicator model al tipului de muzica care place celor mai multi europeni si trebuie sa ne facem concluziile noastre daca vrem sa aducem concursul la Chisinau.
Or, de talente chiar nu ducem lipsa.

PS. Nu am atins problema banilor in mod intentionat - cred ca cea mai sensibila dintre toate.
Asta cu alta ocazie, poate la vreo bere.

5 comentarii:

  1. Eurovision e sucks in cel mai adevarat sens al acestui cuvint! :) A fost el de calitate prin anii '80. Acum e pierdere de timp sa te uiti la el. Si calitatea muzicii e foarte joasa

    RăspundețiȘtergere
  2. da care e "cel mai adevarat sens" al cuvantului sucks?
    si ce stii despre Eurovisionul din 80? poate si acela sucks?
    da daca serios, de unde stii ca "sucks", nu cumva ai privit?
    daca da - pacat ca iti pierzi timpul cu asa ceva. ca si cu cititul comentariilor mele.
    ***
    da de ce crezi ca "calitatea muzicii e foarte joasa"?
    ai vreo pregatire muzicala cumva, ca sa poti aprecia?

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut, ce zici sa faci un top 5 sau 10 cu cei care ti-au placut cel mai mult, esti in stare ? :) Nu e simplu..
    http://adrenalin.wordpress.com/2008/05/26/eurovision-2008-impresii-top-propriu/

    RăspundețiȘtergere
  4. Vad ca nu iti place critica...au si bietii oameni parerea lor:)

    RăspundețiȘtergere
  5. orice critica de tipul "sucks" nu imi place.

    RăspundețiȘtergere