sâmbătă, 18 noiembrie 2006

OMV dicteaza: Tariful gazelor naturale creste incepand cu 11 Noiembrie

Prezentul text nu reflecta in mod neaparat parerea lu' Spataru.
A fost gasit in posta... Initiativa interesanta.

In prezent pretul a 1000 metri cubi de gaz costa 330 RON. Incepand cu 11 Noiembrie OMV va scoate din buzunarul nostru 410 RON pentru aceiasi 1000 metri cubi de gaz. Scumpirea, acceptata de Autoritatea de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) , este rezultatul santajului OMV / Petrom. Pretul pe plan mondial la gaze naturale nu a crescut si nici moneda nationala nu a suferit o devalorizare excesiva.

De ce scumpeste OMV / Petrom pretul gazelor?
Petrom are un singur motiv. Pentru ca poate.
Petrom, care furnizeaza 40% din consumul de gaze naturale din tara a amenintat ANRGN ca in cazul in care nu i se accepta solicitarea va inceta sa mai furnizeze gaz in Romania. Gazul pe care OMV / Petrom il vinde in tara nu este de import, ci este extras chiar de pe teritoriul national al Romaniei.
OMV / Petrom a mai solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare, de aceasta data insa "neoficial" , sa practice tarife diferentiate intre consumatorii casnici si cei industriali. Aceasta insemna insa ca marirea pretului pentru consumatorii casnici sa fie suportata de consumatorii industriali. Lucru care ar fi condus in mod indirect la acelasi rezultat.
Cresterea preturilor de productie pentru consumatorii industriali inseamna cresterea si mai accentuata a preturilor la bunurile de larg consum, avand drept rezultat tot afectarea consumatorului casnic prin scumpiri indirecte.
In schimb, OMV / Petrom reduce preturile la benzina si motorina cu doar 0,07 RON pentru un litru!
Din generozitate? Nu prea.
"Masura de reducere a preturilor practicate de Petrom vine ca urmare a scaderii cotatiilor internationale , adaptata conditiilor de piata din Romania"

Sursa informatiilor o constituie cotidianele nationale: Romania Libera, Cotidianul, Ziua, Adevarul

Consumatorul roman, fie casnic, fie industrial, nu isi poate alege furnizorul de gaze. Iarna aceasta vom plati 410 RON in loc de 330 RON pentru 1000 metrii cubi de gaz. Nu avem posibilitatea de a refuza sa le cumparam
gazul. Intr-o asemenea situatie, este lesne de anticipat cresterea preturilor la bunurile de consum. In cazul in care alegem sa nu asistam pasivi in timp ce ne vor baga cat mai adanc mainele in buzunare, ce am putea face?

Sa le refuzam nimicul de 0,07 RON pentru un litru de benizna sau motorina pe care ni-l arunca inapoi dupa ce ne scot din buzunare 80 de RON in plus pentru fiecare 1000 de metri cubi de gaze.
Ceea ce castiga prin scumpirea gazelor naturale pot pierde din incasarile de la benzinarii. Putem determina OMV / Petrom sa resimta, alaturi de noi, in incasari, cresterea facturii de gaze.

Concret:
1. Timp de 5 luni de zile, pe perioada iernii: Noiembrie si Decembrie 2006, Ianuarie, Februarie si Martie 2007 sa evitam sa cumparam produse OMV / Petrom / PetrOMV. Nici benzina, nici motorina, nici alte produse.
2. Sa transmitem tuturor prietenilor si cunostintelor acest mesaj.
3. Sa inventam noi modalitati de a informa cu privire la boicotarea OMV / Petrom: tiparirea si distribuirea de fluturasi, tiparirea si afisarea in locuri publice special amenajate de afise, autocolante, grafitti, discutarea cu prietenii, colegii, cunoscutii carora nu le-am putut trimite mesajul prin e-mail, etc.

Obiectivele urmarite prin aceasta campanie sunt:
1. Informarea cetatenilor Romaniei cu privire la aceasta nedreptate care ingreuneaza viata zilnica a tuturor cetatenilor Romaniei, mai ales pe timpul iernii.
2. Constientizarea cetatenilor cu privire la puterea pe care o au de a actiona impotriva nedreptatilor de acest fel; cu minimum de efort. Fara greve, fara manifestari ample de strada!
3. Transmiterea unui avertisment catre toate companiile nationale sau multinationale, precum si catre autoritatile publice nationale si locale ca cetatenii Romaniei nu mai sunt dispusi sa asiste pasivi atunci cand li se scot mai multi bani din buzunare fara nici o justificare.
4. Prevenirea repetarii unor initiative similare celei a OMV/Petrom.

O campanie initiata de grupul informal pentru Campanii Sociale "Oameni pentru Oameni"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu