marți, 21 noiembrie 2006

Moartea bantuie prin manualele scolare

Operele literare cuprinse in manualele scolare nu sunt adaptate varstei copiilor si au in prim-plan tema mortii. Profesorii sustin ca sunt prea multe texte care au efecte negative asupra elevilor.
De departe cea mai traumatizanta povestire este "Puiul", de Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti. Cei care au prins in manuale "La Vulturi" si "Gandacelul" isi amintesc si astazi cu oroare de urmele de sange din capita de fan si de micul gandac, strivit in palme. Unii adolescenti spun ca l-au visat noaptea pe Nechifor Lipan din "Baltagul" cu toporul infipt in cap. Altii nu pot sterge din minte masa insangerata, plina de teste retezate, din "Alexandru Lapusneanul".

Lecturi "lacrimogene"

In povestirea "Puiul", de I. A. Bratescu-Voinesti (Editura Petrion), copiii de clasa a V-a invata despre destinul unei vieti ce se prabuseste tocmai in momentul in care ar fi trebuit sa porneasca in marele zbor - cel al devenirii pe cont propriu. Inca din motto, ei sunt avertizati: "Sandi, sa asculti pe mamica!", sugerandu-se astfel o invatatura demna de luat in seama. Nu trece mult si povestirea devine grava, dureroasa. Urmeaza momentul ranirii puiului, sinonim cu condamnarea lui la moarte, intrucat nu a ascultat de cuvantul mamei. Povestirea prezinta in detaliu zbuciumul prepelitei, care si-a dat seama de nenorocire inca din clipa in care i-a vazut aripa rupta, dar si chinurile bietului pui.

Dupa ce prepelita pleaca in tarile calde cu puii sanatosi, puiul ranit, ramas singur, se duce spre pierzanie pentru ca a incalcat o regula: datoria, aproape sfanta, de a asculta de cei care-ti vor numai binele. Momentul mortii puiului este zguduitor: "Miriste… un carimb de cizma, pe care se urcase o furnica... aripa calda a mamei (...) se clatina intr-o parte si intr-alta, si pica mort, cu degetele ghearei impreunate ca pentru inchinaciune".

Nici "Caprioara" de Emil Garleanu (Editura Humanitas), tot din clasa a V-a, nu este mai putin socanta. Lucrarea incepe frumos: "Pe muschiul gros, cald ca o blana a pamantului, caprioara sta jos, langa iedul ei. Acesta si-a intins capul cu botul mic, catifelat si umed, pe spatele mamei lui, si, cu ochii inchisi, se lasa dezmierdat", pentru a sfarsi cumplit: "Atunci caprioara da un zbieret adanc, sfasietor, cum nu mai scosese inca, si, dintr-un salt, cade in mijlocul luminisului. Lupul, vazand prada mai mare, uita iedul si se repede la ea (...) Prabusita in sange, la pamant, sub coltii fiarei, caprioara ramane cu capul intors spre iedul ei. (...) Caprioara simte durerea, iar ochii i se tulbura de apa mortii". La fel de dramatice si neadaptate varstei li se par elevilor si "Baltagul" de Mihail Sadoveanu, "Moara cu noroc" de Ioan Slavici, balada "Toma Alimos", "Miorita", "Alexandru Lapusneanul" de Costache Negruzzi, "In vreme de razboi" de I. L. Caragiale. Tocmai din cauza mesajului negativ, au fost scoase din manualele de romana "La Vulturi" de Gala Galaction si "Gandacelul" de Elena Farago.

Sursa: Evenimentul Zilei, 21 Noiembrie 2006

3 comentarii:

  1. bag pl in ele.... eu caut gandacelul... ce dracu sa fac eu cu astea?...ma pish pe ele..:)

    RăspundețiȘtergere
  2. bag pl in ele.... eu caut gandacelul... ce dracu sa fac eu cu astea?...ma pish pe ele..:)

    RăspundețiȘtergere
  3. bag pl in ele.... eu caut gandacelul... ce dracu sa fac eu cu astea?...ma pish pe ele..:)

    RăspundețiȘtergere