marți, 29 septembrie 2009
Incepe Campionatul Ce? Unde? Cand?
Campionatul Ce? Unde? Cand?, care implica 7 etape pe parcursul unui sezon si are loc de doua ori pe an, a avut loc cu regularitate incepand cu anul 2002 toamna.
Cea mai titrata echipa a Campionatului CUC este Asachi, care a reusit sa castige 4 titluri in Superliga (2005 toamna, 2007 primavara, 2008 toamna si 2009 primavara).
Trei echipe au castigat Campionatul de 2 ori: Kapra (2002 toamna, 2003 toamna), Sirius (2004 toamna, 2005 primavara), Lareme (2006 toamna, 2007 toamna).
Alte echipe au reusit sa castige Superliga cate o data: Galatasaray (2003 primavara), Nota Bene (2004 primavara), Gettika (2006 primavara), Mix (2008 primavara).
Dintre echipele care compun actualul BIG 4 in Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale, doar Acord nu a reusit sa castige un titlu.
Mai multe detalii pe http://www.cuc.md.
vineri, 25 septembrie 2009
Republica AVODLOM
Pentru a demonstra că sunt slugile poporului, în fiecare dimineaţă, înainte de a intra în clădirea Parlamentului, deputații îşi vor lăsa pălăriile pe scări, astfel încât orice cetăţean să-i poată răsplati pentru munca pe care o fac. În plus, deputații vor plăti impozite în valoare de 100% din venit.
Ședințele Parlamentului se vor desfăşura la lumina lumânărilor, iar pentru fiecare propunere neacceptată, deputații vor fi pedepsiți cu biciul pe spinare. Regula va fi valabilă și pentru preşedintele parlamentului, care însă nu va face propuneri. Dat fiind faptul că nici o propunere a opoziției nu va fi acceptată, doar majoritatea parlamentară va deţine bice. Jumătate din listele electorale ale partidelor vor fi compuse din masochiști, pentru eventualitatea în care aceste partide trec pragul electoral, dar rămân în minoritate parlamentară.
Se vor face reforme și în domeniul judiciar. De acum înainte justiţia se va baza pe prezumția vinovăției.
Conștiința civică va cunoaște înălțimi nebănuite. Studenţii vor ieşi în stradă pentru a cere scumpirea contractelor, iar bătrânii vor organiza marșuri de susţinere a homosexualilor.
Economia va cunoaște un avânt important. Creșterea oilor și cultivarea cartofilor vor fi declarate oficial ramuri ale industriei. Pentru susținerea producătorului autohton, taxele vamale pentru importul de carne de găină vor constitui zero procente. Prostituția va fi oficial impozitată, iar din banii colectați se vor plăti profesorii de religie.
Importante modificări vor avea loc și în domeniul transporturilor. În Chișinău vor fi săpate tuneluri subterane prin care va circula un nou tip de transport - metrorutiera. Metrorutiera va putea fi oprită oriunde, iar ieșirea la suprafaţă se va face prin găurile de canalizare, care vor fi modernizate și dotate cu scări rulante.
Va intra în vigoare și un nou cod rutier. Pentru fiecare încălcare şoferii vor primi puncte. De exemplu, pentru trecerea pe roşu – 5 puncte, pentru deplasare pe contrasens - câte 1 punct pentru fiecare kilometru. La sfârşitul anului primii zece şoferi care au acumulat cele mai multe puncte vor obține dreptul de a deveni poliţişti.
Opoziției politice i se va oferi dreptul să treacă strada pe roşu, iar Partidului Comuniștilor - numai pe roşu.
Schimbări vor avea loc și în sistemul educațional. La facultățile de drept și economie toţi vor învăţa la buget, iar la cele de litere și fizică toţi vor plăti contracte. În plus, la facultatea de limbi străine vor fi admiși și băieți. Bursele se vor da în dependență de frecvența la lecții. La examene profesorii vor da mită studenților pentru ca aceştia să se pregătească.
Se va produce un schimb de accente la nivel identitar. În constituție limba oficială va fi limba română, iar la şcoală se va preda limba moldovenească. Toate cărţile în limba rusă vor fi subtitrate în limba de stat. La cinematografe nu se vor arăta decât filme autohtone, câte unul pe an.
Libertatea de exprimare va fi asigurată prin reformarea sistemului mass-media. Gazetele se vor tipări pe hârtie abrazivă, pentru a servi doar ca suport informațional. În televiziune se vor produce mai puține schimbări și ştirile vor fi arătate tot în pauzele dintre reclame, ca și astăzi.
Drept rezultat, oamenii vor deveni mai buni. De Anul Nou, copiii vor umbla de la casă la casă și vor împărţi bomboane și colaci. Oamenii vor deveni mai sinceri. La nuntă, mesenii vor striga: "amar!", iar mirii îşi vor trage palme.
Ca rezultat al tuturor acestor reforme democratice și de îmbunătățire a nivelului vieții, se vor produce importante schimbări geopolitice. Forţele de menţinere a păcii de pe Nistru vor scrie declaraţii că vor să plece acasă, dar Guvernul de la Chișinău nu le va da voie.
Moldova va deveni membră a Uniunii Europene și va ridica cerințele Uniunii față de membrii săi până la un asemenea nivel, încât Portugalia va fi nevoită s-o părăsească. Portughezii vor sta la coadă la Ambasada Moldovei din Lisabona pentru a veni la Chișinău să construiască stadioanele pentru Olimpiada din 2020.
joi, 17 septembrie 2009
O bilă neagră pentru ProTV Chişinău
Steaua este echipa mea românească preferată, de ani de zile. Cu Sheriff n-am ţinut niciodată în Campionatul Moldovei. Dar Sheriff este campioana ţării noastre, ea reprezintă Republica Moldova. Iar pentru belgianul, portughezul, italianul, francezul, neamţul, spaniolul şi englezul care urmăresc Europa League nu există transnistria. Pentru ei între paranteze scrie Republic of Moldova. Şi pentru noi, oricât ne-am uita chiorâş la Sheriff Tiraspol, între paranteze tot scrie Republica Moldova.
Cu alte cuvinte, vreţi voi sau nu, Sheriff reprezintă ţara noastră, pe care ne încăpăţânăm să o credem integră, Republica Moldova, cu tot cu Ministerul Integrării pe care Filat şi compania îl vor desfiinţa, cu tot cu forţele de menţinere a (păcii) status quo-ului, cu tot cu plângerile diplomaților moldoveni că rușii nu-și retrag armata, cu tot cu tonele de carne de pui care se importează în şi se exportează din transnistria, cu tot cu mikiduță de la Tiraspol și tagma lui. Cred că nu toţi au înţeles ce-am vrut să spun. Voi repeta - dacă credeţi că Republica Moldova cuprinde pe bună dreptate şi regiunea transnistreană, înseamnă că şi această echipă este a voastră. A noastră. Oricât de scârbă nu ne-ar fi.
Aici o remarcă. În Moldova există foarte mulţi suporteri ai Sheriffului. În Moldova există foarte mulţi suporterii ai Stelei. Nu despre asta am scris mai sus.
Ce se întâmplă însă? Deşi în Europa League joacă echipa noastră (am explicat de ce îi a noastră), iar ProTV Chişinău, repet, ProTV CHIŞINĂU îşi obţine dreptul de a trasmite în exclusivitate meciurile din această competiţie în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, acest post îşi asumă automat dreptul moral, cel puţin din punctul meu de vedere, de a asigura şi un comentariu care să corespundă aşteptărilor şi opţiunilor publicului nostru. Cu alte cuvinte, ProTV Chişinău trebuie să asigure un comentariu cel puţin echidistant.
Noi însă ce-am urmărit? "Hai Bănel, hai Steaua, hai încolo, hai încoace... acest egal este mare pentru moldoveni, moldovenii... vai, eram cât pe ce să spun ruşii... din păcate Steaua nu a reuşit, cât de rău ne pare, vai, vai, vai..." şi aşa mai departe. Un comentariu părtinitor, în mod normal, destinat publicului românesc (nu celui vorbitor de limbă română, ci celui care locuiește în România - două lucruri diferite!). Chiar sunt curios, cei doi comentatori români știau că sunt auziți, în exclusivitate, și în Republica Moldova? Promit că îi voi telefona să aflu.
Pentru a evita anumite reacţii, vă spun din start că nu mi se pare foarte relevant faptul că acest comentariu ar provoca reacții adverse în transnistria; și un comentariu moldovenesc ar displăcea acolo, deşi probabil mai puţin.
Eu cred că ar fi fost absolut normal dacă comentariul pe care l-am auzit era dat pe post în România și recepționat în Republica Moldova (poate inclusiv şi în transnistria :) în calitate de comentariu alternativ. Ar fi asigurat un drept de liberă alegere. Dar din momentul în care ProTV oferă unicul comentariu disponibil în Moldova, mi se pare incorect (în sensul de unfair) și rușinos pentru acest canal de televiziune să retransmită fără grijă comentariul românesc. În plus, să îşi bage în stil posmodernist la pauză spoturile despre faptul că ”de 10 ani afli adevărul la ProTV Chișinău” (ultima frază îi mai mult din supărare :).
Acuma voi anticipa anumite comentarii, despre cât de aiurea, anapoda, dezgustători şi ridicoli sunt comentatorii moldoveni. În mare parte sunt de acord. E mult mai plăcut urechii să-i aud pe români, profesionişii comentatori români. Chiar şi eu, cel care mă indignez de felul în care a procedat ProTV Chişinău, aș fi urmărit meciul dintre Steaua şi Sheriff cu un comentariu românesc, dacă aș fi avut alegerea. DACĂ AȘ FI AVUT ALEGEREA.
Scuze pentru acest mesaj lung. Наболело за 90 минут.
miercuri, 9 septembrie 2009
Aricel (de suflet V) - Poveste de primavara
Toate poveştile despre Aricel sunt disponibile aici.
Niciodata nu se mai intamplase asa ceva cu Aricel. Niciodata nu mai simtise aceasta dorinta de a canta si de a se veseli fara motiv. Dar acum, cand a venit luna mai, el canta si se veselea zile in sir. Daca cineva il intreba de ce canta si se veseleste, Aricel zambea doar si incepea sa cante si mai tare.
- Canta pentru ca a venit primavara, - zicea Ursulets.
- De asta se veseleste Aricel !, - raspundea Ciocanitoarea.
Iar Aricel a scos din cufar vioara, a chemat doi iepuri si le-a spus:
- Duceti-va si luati tobele voastre de anul trecut si intorceti-va la mine!
Cand iepurii au venit cu tobele pe umar, Aricel le-a ordonat sa mearga in spatele lui, iar el a pornit-o inainte, cantand incet la vioara.
- Unde merge? – a intrebat Primul Iepure.
- Nu stiu, - a raspuns Al Doilea.
- Trebuie sa batem tobele? – l-a intrebat el pe Aricel.
- Nu, inca nu – a raspuns Aricel. – Vedeti doar ca eu cant la vioara!..
Si asa au traversat toata padurea.
La marginea padurii, in fata unui pin inalt, Aricel s-a oprit, si-a ridicat botisorul si, fara a-si lua ochii de la scorbura Veveritei, a inceput sa cante cea mai gingasa melodie pe care o stia. Cantecelul se numea «Tantarelul trist». «Pi-pi-pi-pi-i !.. » – canta vioara. Aricel inchidea ochii – atat se simtea de bine si de trist.
- De ce ne-am oprit aici? – a intrebat Primul Iepure.
- Oare chiar nu intselegeti? – s-a mirat Aricel – aici traieste Steluta Roscata!
- Sa batem tobele?
- Ashteptati – a soptit Aricel – Am sa va spun cand...
Si din nou a incis ochii cantand «Tantarelul trist». Veverita statea in scorbura si stia ca Aricel e sub pin, canta «Tantarelul trist» si o numeste Steluta Roscata.
Si ea dorea sa asculte cat mai mult timp vioara, de aceea nu iesea din scorbura.
Aricel a cantat ziua intreaga, de dimineata pana seara, iar cand a obosit, le-a facut un semn iepurilor si acestea au batut incet tobele, pentru ca Veverita sa stie ca Aricel inca e jos si asteapta cand o sa iasa ea.
(am tradus din Serghei Kozlov)