marți, 5 ianuarie 2010

Monolog fara pauza (despre o parte a ultimilor trei ani)

Ora 3. Insomnie. Gânduri într-aiurea o grămadă, numa bune de scris pe blog. (ce bine ca exista iPhone, pot sa scriu linistit in pat, nu tre sa clantanesc la comp si s-o trezesc pe puiu). Tinand cont de starea in care ma aflu si de faptul ca nu am scris de mai mult timp pe blog, deci s-au acumulat gânduri, va rog sa nu judecati aspru lapidaritatea postului. Si vaabse nafig nu cititi dacă nu va interesează.

O trecut si anul 2009. A fost anul in care am decis sa fac schimbări in viaţa. Radicale. De la schimbarea locului de munca, a statutului civil, a ţării, pana la schimbarea intereselor, a atitudinii fata de oameni si a prioritatilor. Majoritatea acestor schimbări se vor infaptui in 2010.

Apropo, eu utilizez mailul mai des decât blogul. Dar nimeni încă nu m-a poreclit "emailer". Asa ca, va rog frumos, eu nu sunt "blogger".

Eu nu obisnuiesc sa scriu agresiv. Si nu de-atata ca-s "vedeta", blin. Anume asa m-o poreclit vecina de la examenul de azi dimineaţa (la şcoala auto), care mi-a cerut autograf pentru Ilinca. Sa crească mare si sănătoasă Ilinca pe care eu n-o cunosc.

Da, in anul 2009 oameni straini au început sa mă recunoască. Ei, nu asa ca pe Oxana Iutes, dar totusi. Si fignea VIP Magazin. Iaca la Orhei... Brrrr, asta-i strasnic. Nici sa-mi suflu nasul ca un om normal nu pot. Jumatate din restaurant se uita chioras la masa noastră: "Ii el ori nu-i el?"

Farmacista de la colţ m-a intrebat "da ce, si vedetele se imbolnavesc?", iar doamna de la alimentara îmi ia întotdeauna cu un leu mai putin (probabil asa isi vede ea aportul la dezvoltarea intelectuala a tinerei generaţii).

Dar degrabă scap eu de toate astea. Plec din tara. Si sincer, asa imi vine sa plec trantind usa. Tot ce-am scris mai sus sunt aparente, efemeritati, fum rozov inutil.

Eu am revenit in Moldova, după trei ani de absenta, in 2006. Nu aveam nici o intentie de a ramane in republica atunci, cel putin nu mai mult decat pentru o perioada de tranzitie. Dar am avut, ca de multe ori in viata asta, slava Domnului, noroc (si eu cred ca o parte din noroc si-l face omul cu mana lui) sa-mi gasesc implinire profesionala care sa-mi permita sa scap de dependenta financiara fata de terti si de implicitele lectii de morala din partea acestor oameni deloc "terti", dar cei mai scumpi din lume, adica parintii.

Odata scapat la libertate in Moldova, am revenit la hobby-ul meu de mai demult - jocurile intelectuale, in care de data aceasta mi-am pus mari sperante. Eu imi doream ca acel clubulets inchistat in Liceul Gaudeamus sa creasca, sa iasa in lume, sa devina o comunitate. Am depus mult efort, si eu, si alti membri ai clubului, iar acum nu mi-i rusine s-o spun deschis: n-am reusit sa realizam decat primele doua puncte. CUC nu este o comunitate, cel putin nu in sensul in care inteleg eu acest cuvant.

CUC s-a transformat intr-o aglomerare de copii tineri si ambitiosi, competitivi, indiferenti, condusi inainte de generatia pe care eu am intalnit-o in acel an 2006. Dar gata, generatia 2006 a obosit, entuziasmul s-a stins, iar alti lideri nu sunt. Cu vreo doua exceptii, nimeni nu face nimic pentru aceasta comunitate cu picioarele de lut.

Iar Sedinta Elitara XXIV, cu tot cu recordul ei de peste o suta de oameni prezenti, nu a facut decat sa confirme ca www.cuc.md sucks, iar www.facebook.com rules.

Eu am fost intotdeauna optimist cand vorbeam despre CUC. Puteti sa vedeti mesajele mele de la inceputul anilor precedenti, pe www.cuc.md. Dar gata, cat pot sa mai cred intr-o actiune falimentara? Sa construiesti ceva in Moldova fara scopul de a face bani este imposibil. Lumea participa la inceput, dar cand e nevoie cel mai mult de suport, se da cu posteriorul la gard. Prea multa lume care nu se tine de cuvant.

Culmea culmilor a fost Cupa Interuniversitara la Brain Ring. Asa o atitudine de indiferenta si neglijare absoluta a oamenilor din jur ca din partea "partenerilor" de la Student Travel eu inca n-am intalnit. Timp de 4 saptamani n-a venit macar un reprezentant de la Student Travel sa asiste la jocurile de calificare, iar aportul lor s-a limitat la discutia de ultim moment cu Dl Belostecinic pentru a permite intrarea in Aula ASEM (chiar si asa, la al treilea joc de calificare paznicul nu stia nimic de noi; l-au convins cei de la Student Travel cumva sa ne lase) si la ajutorul "prietenesc" de a aranja mesele (nu la si la a deplasa mesele de la un loc la altul, ca de asta se ocupa Marcel singur, el je aproape ii Svatsneigher, nu in sensul ca-i puternic, da in sensu ca se descurca). Nici tu premii, nici tu rambursarea drumului echipelor din afara Chisinaului (asa cum am convenit anterior). Vezi tu, American Student trimite oameni in America, dar bani sa plateasca drumul de la Balti la Chisinau pentru 12 tineri nu are. Asa ca, ce sa-i faci, ai invitat oamenii, ei au venit, pofig ce intelegere ai avut tu acolo cu Student Travel, plateste, Marcel.

Iar finala acelei Cupe Interuniversitare a fost apogeul bagatului de picioare din partea Student Travel, cea mai tare-n vana si groasa de obraz Companie Work and Travel din Moldova. Sambata imediat înaintea finalei (programată pentru miercuri) m-au mintit in fata ca "discoteca (despre care ne intelesesem cu mai mult de o luna mai devreme) e ocupata si ca hai poate facem finala tot in aula ASEM". Mi-au promis sa "mai vada" doar cand le-am spus clar ca-mi bag eu piciorul in ei si fac finala in disco fara sponsori. A venit si ziua finalei. Cum fara surprize? Student Travel a anuntat începutul evenimentului cu doua ore mai devreme decat stia discoteca si a trebuit sa tinem aproape 100 de oameni afara intr-un frig de te razbea la maduva. Colac peste pupaza, mi-au adus la finala niste sponsori politici, despre care nu discutasem anterior, si pe care a trebuit sa-i anunt cu o pretinsa recunostinta.

In comparaţie cu aceasta contributie a Student Travel, absenteismul comunităţii CUC in organizarea Cupei (cu unele exceptii fericite) a fost ca o binecuvantare.

Iata asa a fost cu Student Travel. Nu voi spune nimanui "nu va duceti in America cu Student Travel". Eu cu ei in America n-am fost si nu exclud ca ar avea programe bune cu preturi avantajoase. N-am nici cea mai vaga idee de valoarea programelor lor si de ce se cred ei "tari", dar de un lucru sunt sigur - daca va apucati sa faceti vreun proiect in Moldova cu Student Travel, nu acceptati nici o intelegere verbala. Doar contracte cu stampila si transferuri bancare. Punct.

Dar sa stiti ca nici contractele cu stampila nu ofera siguranta in tara noastra. De un an si jumatate Clubul de Jocuri Intelectuale are contract cu Compania Teleradio Moldova, in care scrie negru pe alb ca pentru realizarea emisiunii institutia audiovizualului va acorda un studiou si decor. Si? O branza studiou, o branza decor. Am vazut un proiect de design, care cuiva nu i-a placut, si acolo am ramas. Adica tot aici, adica de unde am pornit - umblam prin librarii, discoteci, gradini, cantine. Si pentru ca televiziunea Moldovei in anul 2009, dupa "opt ani de progres", n-a avut bani de decor. Adica prin 1996, in plina criza, pentru "Roata Norocului" prezentata de Andrei Porubin bani erau, dar acum pentru cea mai buna emisiune - joc intelectual din tara (cea mai buna pentru ca e unica), bani nu-s. Normal, pentru ca banii se duceau pe intretinerea "progresului". Cui sa-i pese de calitatea emisiunilor la Moldova 1, daca veniturile la Moldova 1 nu depind de calitatea emisiunilor?

Anul trecut, cu ocazia postarii despre ProTV, in care am atras atentia asupra unei situatii din partida Steaua-Sheriff, care de altfel nu s-a repetat la meciului retur, cei ce scriu comentariile pe Unimedia m-au amuzat prin zelul lor de a apara ProTVul (postul chiar n-avea nevoie de aparare, pentru ca si-a demonstrat nu o data verticalitatea, iar cazul semnalat de mine nu era decat unul singular) poreclindu-ma in toate felurile, din care reiesea ca eu "m-am vandut in Dealul Schinoasei" si ca "ling stiti voi Dlui Todercan". Si din nefericire impresia asta chiar si-au creat-o unii indivizi, mai ales liberali, la care ponderea literelor citite in viata e pe undeva de 50% forumuri si doar poate 2-3% carti. Nu de alta, dar daca la ei in minte nu se face decat conexiunea Moldova 1 - Voronin - Fuuuu - Erudit Cafe - Moldova 1 - Voronin - Fuuuuuuuu!, apoi atunci multa cultura generala n-are de unde sa fie in capul lor. Apoi iata, sa ştiţi ca eu personal nu m-am vândut nimănui si ca pana acum nu am pus un banut in buzunar de pe urma realizarii emisiunii Erudit Cafe. Sa va spun si de unde vin premiile la emisiune?

Dar tendinta de a judeca dupa forma, nu si dupa continut am observat-o si pe la case mai mari. Dupa ce prin 2004-2005 actualul primar al capitalei, al treilea cel mai influent om din Moldova după părerea VIP Magazin, accepta cu plăcere invitatiile la Sedintele Elitare CUC si făcea parte din juriu, iata ca după ce a devenit influent, răspunsul lui la invitatia noastră si la rugamintea de a ne ajuta cu ceva a devenit: "Ce? Jocul ala rusesc? Mai aveţi sa promovati rusisme?" si, evident, refuz. Cu siguranţă are Dorin Chirtoaca multe griji pe capul lui si n-are timp pentru jocuri ieftine rusesti, dar asta nu mă priveaza pe mine de dreptul de a fi suparat pe o asemenea atitudine. Chiar dacă nu a construit o comunitate, Clubul nostru a contribuit la educatia in spiritul culturii româneşti a mai multor generaţii de tineri. Vedeţi si cantitatea de intrebari din cultura românească in comparaţie cu cea rusească in baza de date de pe cuc.md (n-aveţi voi cand sa vedeţi, dar va asigur ca sunt mult mai multe).

Si uite asa se distruge un mit. Nu pentru a-i da Ilincai un autograf, nu pentru a plati cu un leu mai putin carnatul la alimentara am dedicat atâta timp jocurilor intelectuale. Am sperat ca vor mai fi oameni care vor înţelege, dar n-au fost. Ca s-au numit ei Student Travel, Todercan sau Chirtoaca, nu mai contează, - acestea au fost doar exemple care sa ilustreze indiferenta fata de cunoaştere in Moldova.

In toată situaţia data, probabil ca cel mai putin vinovaţi sunt chiar vinovatii principali - membrii a ceea ce noi inca ne incapatanam sa numim "comunitate". Câţi dintre ei îşi dau seama ce se afla in spatele a tot ceea ce ei numesc CUC?

Vinovat este sistemul, vesnicul tap ispasitor. Tara asta nu este creată pentru initiative, deşi am crezut in asta 27 de ani. Acum mi s-au deschis ochii - tara asta easte creată pentru jertfiri. Adevaratii nostri eroi sunt martiri, suferinzi - Ion si Doina, Grigore Vieru. Chiar si cantecele noaste cele mai frumoase sunt de jale. Nu de dragoste, ca la francezi, nu pentru copii - ca la ruşi. De la un sistem construit de plangaciosi (uitati-va numai la cel mai influent om din tara, Vlad Filat, care cu tot caracterul sau de fier încă nu a scăpat de fata ceea obijduita), este greu sa obtii altceva decât scuze. La "scuze" moldovenii se pricep cel mai bine. In topul scuzelor la moldoveni este celebrul "vai cât sunt de ocupat, nu-mi vad capul de treburi, n-am timp nici sa mananc", repetat pe messenger, mail, twitter, facebook, odnoklassnici si SMS. Dar se găsesc si alte scuze, pe care ai noştri le-au botezat gingas "otmazci".

Dar cea mai strasnica scuza este "paliubomu tat a sa shie ghini". Si tat pana la urma ii "ghini". Dar cum s-a făcut acest "ghini" si cu ce preţ, asta ce mai contează, dacă tot ii ghini, nu? Apu uite asa, moldovanu nu se apuca de contribuit decât când ii rău, pentru ca îl roade sovistea: "ii rău deatata ca eu mai devreme n-am contribuit, ian da eu acuma sa contribui". Si o, minune, acuma iese foarte bine, pentru ca mai mulţi au avut aceste gânduri mustratoare de constiinta care se soldeaza cu o contributie pe termen scurt. S-apu iara tat ii ghini. O data, de doua ori ii ghini. Da iaka când hop si iara ii rău, sovistea nu-l mai roade pe moldovan - el deam o data o contribuit si atunci o fost ghini, las shi altcineva sa se chinuie. Dar oamenii si gandurile se termina si nu rămâne decât inertia si vreo doi trei sateliti.

Dacă pana acum nu v-am convins ca nu exista comunitate de jocuri intelectuale, intrati pe www.cuc.md si vedeţi cât de mult s-au felicitat cu ocazia sărbătorilor de iarna membrii acestei "comunităţi" pe care noi ne incapatanam pana acum s-o numaram cu sutele. Unu! Un singur mesaj de felicitare cu ocazia sosirii anului nou, si acum e deja 5 ianuarie. Merci Nicoleta, o tânara entuziasta de la Balti, care sau a înţeles ce am avut eu in vedere prin comunitate, sau e încă naiva si crede in minuni. Putini au reuşit sa facă la Chisinau ceea ce a făcut Nicoleta la Balti.

Si uite asa, cu o emisiune low budget, departe de ceea ce ar fi trebuit sa fie si făcută doar pentru "galocika", cu indiferenta statului si suspiciunile noilor influenti asupra naturii rusofile a jocurilor intelectuale, cu oboseala si inertia cu care se mişca lucrurile in interiorul Clubului, am ajuns sa constat ca ceea ce s-a făcut in club pe parcursul ultimilor trei ani n-a fost, cum mi-am dorit sa cred pana acum, o investiţie, ci o jertfa. Si ca orice jertfa, aceasta s-a facut in numele a ceva abstract, nematerial, dar din păcate nu si etern, ci din păcate absolut temporar (dacă "temporarul" poate fi absolut).

Tot ce-mi doresc acum din relaţia mea cu acest colos care este CMJI (apropo, da, acesta este acronimul oficial al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale) este sa termin cu cât mai putine pierderi razboiul cu propriile mele vise.

Si mai e ceva... La sfarsitul acestei luni se fac zece ani de la seara când părinţii mei au plecat la tara, iar eu am început sa pregătesc prima Sedinta. Sa-mi sap singur groapa cu diamante din care nu pot iesi pana acum. Cu diamante sau fără, groapa tot groapa rămâne.

Este ora 6:43. Cum am scris, asa sa rămână. Monolog fără pauza.

28 de comentarii:

  1. Cred ca orice comentariu o sa fie de prisos!
    p.s: si totusi, nu-ti spun ca "totul as shie ghini", ci ca un alt om iti spun, ca speranta intr-un viitor mai treaz trebuie sa fie!

    RăspundețiȘtergere
  2. cu siguranta ca mesajul asta nu inseamna ca nu exista speranta. daca n-ar fi ea, n-as fi planificat atatea schimbari pentru 2010.
    am expus doar gandurile care ma framanta de mai mult timp, dar nicidecum nu indrazneam sa le formulez.

    p.s. m-am saturat de atata "treaz"... eu din cauza insomniei m-am apucat de scris. deam vreau sa dorm :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Citind pe B.P. Hasdeu, am remarcat un indemn de nota 10, cat suntem tineri, cred ca te incadrezi si tu :D, trebuie sa dormim cat mai putin, pana cand organismul isi poate permite si sa muncim cat mai mult :)

    RăspundețiȘtergere
  4. daniel, la aceasta tema citeste te rog aici:
    http://spataru.blogspot.com/2007/12/chiroane-si-cuie.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Marcel, ce experienta de viata :D, pai cred ca exemplul dat este unul extrem :) Vorbeam de somn de 6 ore noapte si 18 ore active :D
    Raportul 2/3 :) prezent si in Constitutia tarii :D

    RăspundețiȘtergere
  6. La cit ai muncit pina acum cred ca e pacat sa lasi totul balta... :( Bun inceput de an, ce sa zic... :( daca te pot ajuta macar cu ceva, suiera :)

    RăspundețiȘtergere
  7. ....
    N-am cuvinte.
    De fapt, tin sa-mi cer scuze pentru implicare mai putin sesizabila in ultimul jumatate de an.
    Tot e drept ce ai scris. Si cred ca sunt din categoria oamenilor care STIE CIT DE GREU A FOST sa faci ceea ce ti-ai pus in gind incepind cu 2006.
    Acum.... citind acest mesaj...sa stii ca imi trec fiorii.
    Si da, ma simt vinovata ca nu am depus si mai mult efort sa nu sa se ajunga aici.
    Marcel... nu stiu ce sa spun.
    Tare esti bravo tu...prin orice faci.
    Taaaaaare sper ca.... o sa-ti reuseasca orice iti propui.
    Mult succes!!!!!
    Si nu uita: sunt oameni la care poti apela oricind. Eu ma ofer sa fiu una din aceste persoane.
    In rest, ceea ce am citit aici este Pseudo-comunitatea CUC dezgolita frumos si pe drept.

    RăspundețiȘtergere
  8. Bai Marcel... mi s-a parut tare mare initial acest articol al tau, dar am zis ca tre sa fie interesant.. si l-am citit dintr-o rasuflare.. si iaka m-am gruzit... ca imi dau seama ca am contribuit si eu oleak la dezamagirea ta, si ma mustra constiinta :( offf....

    RăspundețiȘtergere
  9. ... indiferenta omoara. Marcel, iti multumesc tie si persoanelor care te-au ajutat, pentru ceea ca ati reusit atita timp sa tot gasesiti solutii pentru CMJI, pentru ca ceilalti sa sesizeze entuziasmul si forta... Spre fericirea mea, mojoritatea persoanelor care mi-au vorbit despre Erudit Cafe (printre ele si persoane din alte state, care privesc emisiunea data pe moldova 1)si-au aratat bucuria vis-a-vis de faptul ca in sfirsit se fac si lucruri pentru si cu tinerii din Moldova(...nu credeam ca unele persoane vor ramina doar cu prejudecatile si influentati de murdaria politica). Ceea ce tine de comunitate... ai dreptate au cam cazut toti in amorteala, dar sunt sigura si vreau sa cred ca in scurt timp se va schimba ceva!

    RăspundețiȘtergere
  10. stalker. filmu in sens ca. ni'o amintit. post'u tau.

    RăspundețiȘtergere
  11. Mdeaaa...Se prevede vreme rea la anu'...:(

    RăspundețiȘtergere
  12. grea*, pardon...cu toate ca in cazul dat, ma rog, nu e mare diferenta...:)

    RăspundețiȘtergere
  13. eu ma intreb daca tu ti-ai dat seama de asta numa acum, sau acum din cauza insomniei ai decis sa spui si altora ce te framanta? :)

    p.s. eu asta puteam sa-ti spun acum 2 ani :)

    asta cu tot cu pareri de rau, pareri de rau pentru comunitatea lipsa [din care imi doream sa fac parte acum cativa ani, si de care mi-am dat seama ulterior ca nu exista] si pentru [ne]implicarea anumitor oameni [aparent foarte implicati].

    an nou fericit, si drum bun pentru unde ai decis sa mergi, si casa de piatra. sa fii sanatos.

    RăspundețiȘtergere
  14. 2Natan - Ap spune cand si unde. Dar deamu dupa Craciun.

    2Kapa - Nu, nu abia acuma, dar pot sa spun ca anume acuma balanta s-a inclinat destul pentru a scrie mesajul.

    RăspundețiȘtergere
  15. Merg shi eu la piva !

    Marcel, a eto tebe :

    О, если ты спокоен, не растерян,
    Когда теряют головы вокруг,
    И если ты себе остался верен,
    Когда в тебя не верит лучший друг,
    И если ждать умеешь без волненья,
    Не станешь ложью отвечать на ложь,
    Не будешь злобен, став для всех мишенью,
    Но и святым себя не назовешь, —
    И если ты своей владеешь страстью,
    А не тобою властвует она,
    И будешь тверд в удаче и в несчастье,
    Которым в сущности цена одна,
    И если ты готов к тому, что слово
    Твое в ловушку превращает плут,
    И, потерпев крушенье, можешь снова —
    Без прежних сил — возобновить свой труд, —
    И если ты способен все, что стало
    Тебе привычным, выложить на стол,
    Все проиграть и все начать сначала,
    Не пожалев того, что приобрел,
    И если можешь сердце, нервы, жилы
    Так завести, чтобы вперед нестись,
    Когда с годами изменяют силы
    И только воля говорит: "держись!" —
    И если можешь быть в толпе собою,
    При короле с народом связь хранить
    И, уважая мнение любое,
    Главы перед молвою не клонить,
    И если будешь мерить расстоянье
    Секундами, пускаясь в дальний бег, —
    Земля — твое, мой мальчик, достоянье.
    И более того, ты — человек!

    Редьярд Киплинг

    (перевод С.Маршака)

    RăspundețiȘtergere
  16. marcel, tat a s shie ghini :D
    adica o sa-ti treaca, da comunitate tot n-o sa reusesti sa faci din CUC. :)

    RăspundețiȘtergere
  17. trist, dar foarte adevarat... inghit sec.
    Plecaciune pentru tot ce ai facut in incercarea de a crea comunitatea CUC si de a schimba ceva in atitudinea tinerilor. Oricum nu ai interpreta asta, ai devenit un model si un erou chiar pentru multi. Iti multumesc pentru ca ai luptat si ti-au reusit multe lucruri frumoase. Iti multumesc pentru ca ai primit cu bratele deschise si ai incurajat pe oricine a dorit sa faca parte din comunitatea CUC.
    Iti doresc realizari frumoase pe viitor, cel putin la fel de frumoase precum ai avut pana acum! :)
    Am pregatit un mic pozitivchik:
    http://www.youtube.com/watch?v=5NzA6YrmVJw
    :) hero indeed...

    RăspundețiȘtergere
  18. Îmi pare ft tristă istoria, nu știu de ce îmi amintește istoria unui startup.. Cred că toți care se gîndesc să facă un startup de acest gen în Moldova, trebuie să citească atent postul tău.

    Tare aș vrea să se găsească oameni interesați în progresul Moldovei și să te susțină. Din totdeauna mi-a plăcut ideea cucului..
    Eu ce prost, mi-am dat votul lu Chirtoacă, el nici măcar nu a susținut jocul intelectual al tinerilor..

    În Rusia jocul intelectual e susținut de operatori tel mobilă și bănci, la noi văd că toți și-au băgat picioru.

    RăspundețiȘtergere
  19. Cit de bine te inteleg la capitolul asta cu entuziasmul si asteptarile tale din partea comunitatii. Eu am cheltuit o groaza de bani ca sa organizez turnee de fotbal pentru juniori, in toata republica. Plus la asta pe ONG-ul Free Football, cu toate cheltuielile de rigoare. Toate acestea au fost cheltuite din propriul buzunar, si crede-ma au fost multi bani, toate din ideea de aface ceva pentru fotbalul din Moldova. Acum na, am inteles ca am umflat un mare balon de sapun care a pocnit foarte repede.
    Imi pare rau pentru cele intimplate cu tine in culiseleacestui frumos joc intelectual. Imi amintesc cum eram vrajit de atmosfera extraordinara a primului joc moderat de tine si vazut de mine. Se intimpla la tabara de vara a Ligii de Dezbateri preuniversitare is la masa de joc stateau Cibotaru, Tofan, Cirimpei, Mardare si altii.
    Daca pot sa te ajut cu ceva in legatura cu CUC, spune-mi, daca te mai intereseaza tema. Stii unde ma gasesti. In ceea ce priveste monologul tau am sa-l preiau, cu permisiunea ta, pentru o culegere de cele mai bune articole din blogosfera autohtona, proiect pe care vreau sa-l realizez.

    RăspundețiȘtergere
  20. Ivan, vad ca avem cate ceva in comun. Merci pentru mesaj!
    Prin "monologu'" asta nu am pus capat relatiei mele cu jocul, dar cred ca ma apuc s-o redefinesc.
    Cat despre preluarea articolului, atata timp cat este mentionata sursa si se face in scopuri necomerciale, da-i bataie! :)
    Succes

    RăspundețiȘtergere
  21. Dat fiind importanţa subiectului, voi încerca şi eu să adaug o opinie.

    Recunosc că sunt un mare admirator al efortului lui Marcel pentru iniţierea şi dezvoltarea comunităţii CUC. Consider că atât timp cât suntem un grup clar definit de persoane care avem interese comune (jocul de CUC), credinţe comune (cultura intelectuală) şi chiar o oarecare formă de organizare comună - suntem o comunitate. Altceva e că nu ne putem aştepta de la comunitatea noastră la acţiuni sau manifestări care să depăşească interesele membrilor şi timpul liber al acestora.

    Înţeleg frustrarea lui Marcel când la aşa un efort mare depus nu toată lumea reacţionează pe măsură. Cu toate acestea eu cred în sisteme de organizare eficiente, în schimb de opinii şi în consolidare de eforturi. Oamenii din CUC sunt mai mulţi, mai diverşi şi mai mari. Entuziasmul lor a fost înlocuit de mult de interese. Nu mă refer la interes financiar, ci alt tip de interes - spre exemplu informare, cunoaştere, afirmare într-un grup, competiţie etc. (spre exemplu interesul pentru competiţie şi informare aduce mulţi participanţi la Campionatul de CUC).

    Pentru motivarea membrilor Consiliului şi creşterea mobilizării membrilor CUC-ului şi a respectului din afară poate că ar fi eficiente măsuri precum: delimitarea clară a statului de membru al Clubului (doar membrii vor putea participa la activităţile CMJI), colectarea strictă a cotizaţiilor lunare (care cred că ar putea fi de până la 20 lei lunar de membru), organizarea alegerilor libere pentru Consiliul Strategic, finanţarea celor 5 membri ai Consiliului cu un salariu lunar, dar şi solicitarea de la aceştia a unui efort şi a proiectelor pe măsură. Cred că în aşa condiţii comunitatea CUC ar fi mai activă şi atunci poate s-ar găsi o persoană responsabilă pentru o scrisoare oficială prin care să i se explice dlui Chirtoacă adevăratul scop al Clubului şi să i se solicite dacă nu explicaţii, cel puţin un răspuns.

    Vadim

    RăspundețiȘtergere
  22. Marcele, cu tot respectul pentru toaate cele facute pin acum vreau sa mentionez una:
    TE CONSIDERA COPII ASHTEA DIN cuc UN LIDER... Tu te comporti ca un lider? Neica, ai facut ce ai facut, fii bun si pleaca destoinic! Nu te mai plinge atita si cauta vinovati.
    Stii cum pleaca liderii..? Nu cu intentii de a trinti usa si nu lasa in urma lor o nedorinta de a mai face ceva caci "toti sunt rai si pe nimeni nimic nu intereseaza"...
    Cei ce nu te-au ajutat.., cred ca aveau motive ca si cei ce posibil la fel de multe ca tine au facut pentru CUC!
    La un moment dat ma regretam ca nu am ajuns sa stiu si sa fac parte din CUC, dar, daca e sa ne tinem de idea ca "Oamenii merg dupa lideri" si tu ai fi Liderul CUCului, atunci unde am merge acum?
    Nuu, merci, eu mai bine ramin ;)
    Daca vrei sa te plingi, plingi cu cei ce nu merg cu tine si vor ramine sa creasca mai departe CUCul, la sigur sunt din ashtea...
    Daca iti vei reciti mesajul iti vei da seama, nu ai facut decit sa iti atragi un pic de mila de la admiratori(ca doar ei si "intimplatori" iti citesc blogul) iar asta nu e "po liderski"!
    Deci, imi exprim indignarea, prin acest mesaj, fata de idea Ta si fata de ideile celor asemenea cu a Ta referitor la..."tara asta nu e creata pentru initiative..." BA E CREATA! TARA ASTA E CREATA PENTRU CEI CE CRED SI LUPTA PU INITIATIVE SI LE FAC NU CA SA PRIMEASCA LAUDE SAU MILA CI PENTRU CA LE PLACE SA FACA CEVA! Usor nimic nu vine in lumea asta!
    Drum bun tie in viata si... SPER CA UN NOU LIDER SA REIMPROSPATEZE DISPOZITIA DE DUPA ACEST, AL TAU PLIN DE VIATA SI DE VIITOR, ARTICOL ;)
    (Sper sa nu stergi chiar din prima zi mesajul meu, eu mai revin sa verific ;)

    RăspundețiȘtergere
  23. Bai Spatari-C*aie Mari,
    As putea sa spun si eu cum ar putea spune si altii: da tzan dzys eu !, da nam so spun. Poate ca si nu se vedea ca eram impresionat de ardoarea cu care tu organizai sedintele CUC-ului, dar asa era. Doar ca mintea mea de moldovan n-a inteles niciodata de ce tu depuneai atata efort pentru o cauza care mie imi parea pierduta de la bun inceput. Da, am fost noi candva tineri, era un prikol sa vezi atatia tineri aparent inteligenti (ba chiar erau si unele tinere, nu numai inteligente), dar ideea era ca noi ne-am nascut nu neaparat acolo unde am fi putut sa ne nastem si ca tara asta pe care noi o numim Republica Moldova este o tara, in mare parte, de nesimtiti si de iresponsabili. Ca printre toti acesti iresponsabili mai exista si unii care au pus mana pe carte nu schimba cu nimic datele problemei. Plus la toate, mai suntem si saraci.
    Ok, hai ca eu niciodata nu m-am exprimat coerent si chiar nu am avut intentia sa scriu ceva pe blogul tau, da nush shi ashe nio venit dupa o juma' de sticla de vin bauta cu un amic de-al meu roman din Piatra Neamt, ca eu cu basarabenii de la un timp nu prea gasesc subiecte de discutii. Apu iaca, dzyshi tu ca te pornesti nu stiu unde, si ma intreb oare unde ? Stiu ca tsie aishi undes eu nuts plashi, da vdrug ? De fapt tu esti capabil sa te duci si in alta parte, dar pe mine m-ar prikali sa vii incoace. Ca poate ne strangem iarasi 3 frats-acrobats impreuna, ca Frica nu are cum sa vina incoashe ca-i prea greu pentru avion :-)
    Apu iaca, tat sensu mesajului meu ii sa stiu unde te-ai pornit, restul ii cuinea. Si chiar daca nui ghine de dat sfaturi, da eu tsoi da un sfat ca un tata care o devenit tata la varsta ta: bai, ii timpul sa te gandesti la tine si la familia ta, viata ii scurta si nu te gandi ca acum esti mare in instrument si tat ii ghine, gandeste-te ca daca instrumentul nu mai functioneaza la un moment dat apu dijiaba o mai fost mare candva :-) Si pacat ca gaspiezi atata talent si energie intr-o tara si printre niste oameni care nu te merita (cine nu e de acord n-are decat sa si-o suga :D)

    Sur ce, mes meilleurs voeux pour 2010 à toi et à ta famille, sanatate si poate ajiung sa-ti scriu vreun e-mail sau poate ma uimesti si vii incoa si na mai trebui sa ma chinui sa scriu.

    Omul gras dar de fapt slab

    RăspundețiȘtergere
  24. @Vadim - Bune propuneri de actiuni. Ai si candidaturi la cine le-ar putea implementa? Eu de cel putin de 3 ori am pus intrebarea delimitarii clare a drepturilor membrilor Clubului. Au fost si oameni delegati sa faca un lucru sau altul, dar...

    @Anonim - ai uitat sa semnezi. Nestiind cu cine discut, imi vine greu sa-ti pozitionez comentariul si sa-ti raspund ca atare. Unde ai vazut tu ca eu in mesajul meu lung am vorbit de laude? Eu am vorbit de sustinere si de faptul ca oamenii stau sa inghete 2 ore in frig pentru ca pe cineva il doare in cot.

    "nu ai facut decit sa iti atragi un pic de mila de la admiratori"
    nu este adevarat. vezi, de exemplu, chiar mesajul precedent. Vadim are deja idei constructive, care i-au fost inspirate de articolul meu. E rau? E bine?

    "tara asta nu e creata pentru initiative..."
    totu-i relativ, evident. eu m-am referit la initiativele de genul CUC.

    Si ultimul lucru. Daca dupa ce plec se va intampla ca acest Club sa aiba anumite probleme, tare sper ca nu iarasi eu voi fi vinovat de ele.
    E cel mai urat lucru care mi se poate intampla.

    @Anonim2 Ura! si Slabanina citeste blogul. Eu din pacate iaka nu m-am pornit la tine, da m-am pornit in Polonia, Franta si Romania. E o companie franceza.
    Merci de intelegere si de voeux :) Sa-ti creasca fata mare si sanatoasa!
    Si da, merci de sfat :) Eu apropo ma insor chiar anu asta, asa ca n-am stat eu sa pierd timpul intre timp. Tu n-ai de gand sa vii in MD? Pentru nunta lu Pui (care eu iaka nici nu stiu cand ii inca), sau pentru a mea (17 iulie)...
    Sa ne auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere
  25. Marcel, imi pare atat de rau :(( pentru ce s-a intamplat cu visele tale >:D<

    RăspundețiȘtergere